Oxyurosis: okok, átvitel, tünetek, diagnózis, megelőzés és kezelés

Parazita fertőzés pinwormokkal (pinworm vagy ENTEROBIASIS). Testünk állandó kapcsolatban van idegen szervezetekkel: baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal: némelyik hasznos az emberi test számára, részt vesz például az ételek emésztésében vagy a vitaminok előállításában; mások látszólag ártalmatlanok – állnak november mellett, amíg az immunitás elesik, majd veszélyessé válnak; mások pedig folyamatosan konfliktusban vannak az emberrel, különféle betegségeket okoznak, például parazitákat.

A bélparaziták a parazita betegségek között a leggyakrabban diagnosztizáltak. A leggyakoribb parazitózis a következők: ** giardiasis, oxyurosis, orsóféreg **. A bélparaziták gyakran találkoznak gyermekeknél, időseknél, felnőtteknél, akik immunrendszeri problémákkal küzdenek. Különböző szinteken fejlődhetnek a testben, a test felületén vagy belsejében. Némelyik csak az emberre jellemző, más az állatokból vehető át. Az okozott betegségek lehetnek enyhék vagy súlyosak, és ellenállóképességük és immunitásuk hiányában hagyják el a testet

Pinworms?

A pinwormok féregparaziták, amelyek a gyermekek és felnőttek béljében élnek és szaporodnak. Az ezen férgek által okozott betegséget enterobiasisnak vagy pinwormnak hívják, ezen parazita férgek tudományos neve Enterobius vermicularis. A pinworm (enterobioza) a betegség parazitája, különösen májusban, a közösségben (bölcsődékben, óvodákban, iskolákban) járó kismamákban, nagyon fertőző, és az egész család számára kezelést igényel.

A tojás és a lárva pinwormok mérete nagyon kicsi, és csak mikroszkópon láthatók. A pinwormok nőstény nősténye elérheti a 8-13 mm hosszúságot. A hím májusban kicsi: 2 mm-től 5 mm-ig terjed. A pinworms felnőttek színe fehér. A pinworm egy kicsi, sárgásfehér hengeres féreg, amely csekken él. A nőstény érett nő, a petékkel töltött méh éjszaka vándorol, és a perianalis és perineális régióban petéket rak le, ami viszketést okoz anális éjszakában.

A tojás körülbelül 6 órán át embrióvá válik, fertőzővé válik, és szennyezi a ruhákat, az ágyneműt. Az átvitel piszkos kézzel, szennyezett vízzel, mosatlan zöldségekkel történik, de teljes szennyeződés útján is. Személyi zaj jelenik meg az Enterobius vermicularis által, amely a perianalis régió üregszájából származó tojásokat továbbíthatja, akár közvetlenül a perianalból szennyezett kézen keresztül (autoinfecţie), akár közvetett módon különböző tárgyakat (pizsamát vagy fehérnemű ágyat) vagy ételt szennyezve.

A fertőző petesejtek lenyelése után az embriók a duodenumban kikelnek, megolvadnak és 36-53 nap alatt felnőtté válnak. Az oxiuria családi vagy intézményi járványok formájában jelentkezik. Ez egy krónikus betegség, önfertőzés vagy a családtagoktól vagy családon kívüli forrásokból származó petékkel történő újbóli fertőzés következtében.

Az ürömférgek életciklusa szigorúan intraluminális bélrendszer, ami a gyomor-bélrendszeri tüneteket okozza, különösen a nyálkahártya viszketését. Időben a pinworm (a nemi traktus, a hasüreg, a traktus vizelete, a máj, a lép, a vese, a tüdő) méhen kívüli vándorlása extradigesztivális tüneteket mutathat.

Tünetek

Tipikus a végbélviszketés, amely a végbélnyílás petesejtjeinek oka, amely májusban főleg este jelenik meg, és sérüléseket okoz karcolódásnak (a karcolással előállt bőr megkarcolódik). A viszketés mellett a fertőzöttek emésztési rendellenességeket, émelygést, hasi fájdalmat, étvágyhiányt, az étel megtagadását, sőt idegi rendellenességeket, álmatlanságot, éjszakai fogcsikorgatást okozhatnak éjszaka. A májusi gyakori szövődmények: csökkenő akut súly vagy elzáródási bél.

Diagnosztikai

A diagnózis könnyű, és a felnőtt nőstény és a petesejtek kiemelésén alapul, a tapadó szalagra vett anális benyomás alapján: a pinworm felnőtteket könnyű felismerni a széken, a petesejteket nehéz bizonyítékokkal ellátni a koproparazitológiai vizsgálat révén, anális ujjlenyomat (a legnagyobb pontosságú).

Lábnyom anális (Method szalag ragasztó)

Az anális lábnyom a pinworm fertőzés (Enterobius vermicularis) diagnosztizálására szolgál. A betakarítást csak reggel, az első órában hajtják végre, mielőtt a pácienst az ágyban mozgósítják, mielőtt helyet foglalna, és helyi higiénia nélkül. Egy kanál coprorecoltorului egyszerű, közepes szállítást nem igényel, amelyre az előlapot ragasztóval átlátszó ragasztószalaggal rögzítették kívülre. Ezzel a kanállal badijonează jól régió perianal, fenék desfăcându – nagyon jól kézzel. Betakarítás után a ragasztószalaggal ellátott kanalat behelyezik a koporelektorba, és a laboratórium legfeljebb 8 órás betakarításig tart.

Hogyan jelennek meg a férgek vagy paraziták fertőzései?

A fertőzés a paraziták petéinek vagy lárváinak a testbe való behatolásával történik, amelyek mindenütt elterjedtek. A tojások, bár a mikroszkopikus méretűek, nagyon ellenállóak, és jobban ki tudnak élni a testen, a talajon, a gyümölcsön, a zöldségen, a tárgyak, az étel, a ruházat, a bőr felületén. A piszkos vagy rosszul mosott kezeknél a petesejt paraziták a szájba kerülnek, és innen a bélben helyezkednek el, ahol fejlődnek.

Mivel a fertőzés első szakaszában hiányozhatnak a tünetek, egy személy nem az, aki beszámol arról, hogy fertőzött. A csecsemők és az idősebb óvodáskorú gyermekek májusban hajlamosak a parazita bélfertőzésre, még mindig ott lévő testük számára, és akadályokat teremtett a traktus gyomor-bél rendszerének védelme érdekében.

A jelek és tünetek a fertőzés típusától függenek, és lehetnek hasi fájdalom, hányinger, hasmenés, vérszegénység és fáradtság. Néhány fertőzés befolyásolhatja a májat, a tüdőt vagy az agyat. A féregeket és parazitákat a bél helyén könnyen kezelhetjük. Néha a test más részeire vándorolnak, ebben az esetben szükség van egy gyors kezelésre. Bizonyos fertőzések károsíthatják az állást, vagy életet veszélyeztethetnek.