“Sírba visztek” – Megnyílt a Műcsarnok Bizottság-kiállítása
A Bizottság legendája a mai napig él – állapította meg Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a nyolcvanas évek legendás underground zenekara előtt tisztelgő, “Sírba visztek” – A Bizottság a Műcsarnokba megy című kiállítás pénteki esti megnyitóján.

Nem kis feladatra vállalkozott a Műcsarnok: három évtizeddel ezelőtti időszakot idéz fel az egykori Bizottság zenekarhoz kapcsolódó festményekkel, grafikákkal, lemezborítókkal, plakátokkal, installációkkal, performanszokkal. És nemcsak a zenekart mutatják be, hanem magát a kort is, a fluxushoz köthető +mindent szabad, minden művészet+ elv korabeli megvalósulását” – méltatta a szombattól látogatható tárlatot az államtitkár.

Mint hozzáfűzte, a nyolcvanas évek elején egy határozott, fiatal művésznemzedék lépett színre, akik nem élték meg teherként az előző időszak társadalmi és politikai normalizációját, ennek következtében magától értetődően hágták át azokat a korlátokat, amelyek korábban sérthetetlennek tűntek.
“Kiakadtak a Bizottságtól, legalábbis ilyeneket hallottunk akkoriban mi Kolozsváron (…) mert oda is elhallatszott, amit Laca látott, vagy látni vélt” – idézte fel fe Lugossy László művészetének hatását az erdélyi származású író-politikus.
Szőcs Géza elmondása szerint az akkori magyar politikai vezetés és popszakma nem fogadta be a Bizottságot, “ezzel szemben a magyar újhullám egyik alapzenekarává, a szokványostól eltérőre fogékony közönség kedvencévé váltak, mígnem mostanra azt is megértük, hogy az aktuális magyar kormány tisztviselője köszönti őket a legrangosabb kiállítóhelyek egyikében” – jegyezte meg.

Fotó: MTI

“Wahorn András, ef Zámbó István és fe Lugossy László egy meghatározhatatlan, kötetlen szabad nyelvet beszéltek (…) legendájuk a mai napig él” méltatta az autodidakta képzőművészként zenekart alapító alkotókat az államtitkár.
Szőcs Géza sajnálatát fejezte ki, amiért a Bizottság egykori tagjai máig nem kaptak Kossuth-díjat, mire Wahorn András arra kérte fel, hogy intézkedjen az ügyben.
A Műcsarnok november 13-ig látogatható kiállítása csaknem 200 festmény, grafika, szobor, számos film és videó segítségével járja körül a “Bizottság-jelenséget”; a tárlathoz irodalmi és zenei programsorozat, filmklub, családi rendezvények és konferencia, összesen mintegy 100 program kapcsolódik a következő két és fél hónapban.

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=1928

Beküldte: - szept 3 2011. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

1 hozzászólás - ““Sírba visztek” – Megnyílt a Műcsarnok Bizottság-kiállítása”

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin