Módosítás előtt az előadóművészeti törvény
A módosítás legfontosabb  eleme, hogy a jelenlegi hat helyett három nyilvántartási-támogatási kategóriába sorolná a törvény az előadóművészeti szervezeteket. (színházakat, zenekarokat és más művészeti együtteseket).

Lesznek a nemzeti, a kiemelt, valamint a pályázati csoportban regisztrált együttesek. Normatív támogatást a jövőben az első két kategória kaphat. Külön egyeztetést is tartottak az eddig hatos kategóriába sorolt szervezetekkel: ne legyen számukra kérdés, a jelenlegi kulturális vezetés számára fontos az alternatív kultúra.

A módosítás szerint megszűnne az Előadóművészeti Tanács, helyette létrejönne a Nemzeti Előadóművészeti Érdekegyeztető Tanács, de nem szűnik meg a kulturális érdekegyeztető tanács, amelyet a miniszter hívhat össze.

Bevezetnének újabb ösztönző szempontokat: egyértelműen rögzítené a törvény, hogy a klasszikus és a kortárs magyar művek előadását, létrejöttét támogatják.
A módosítás kötelezővé tenné a produkcióknál a korhatár megjelölését önbevallásos alapon.  Erre már láthatók kezdeményezések, néhány helyen már feltüntetik a műsorfüzetben, plakáton, hogy például az előadás 14 éven felülieknek ajánlott-e vagy sem . Az öt nagy vidéki színházról (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) az elnök elmondta: koncepcionális kérdés kiemelésük és külön nemzeti intézményként kezelésük, amelyet ő támogat, azonban ez a kezdeményezés független az előadóművészeti törvénytől.
A jogszabály módosítását célzó javaslatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke nyújtotta be, aki disznó verseiről hírhedt. Ő például 21-es karikát is kitehetné a “verseskötétére”

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=982

Beküldte: - máj 30 2011. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin