Miért hagyták ki Schuster Lórántot a Kopaszkutya 2-ből?




Nemrég befejeződött a nyolcvanas évek kultuszfilmje folytatásának tekintett Kopaszkutya Kettő forgatása. A zeneszerető közvélemény nem kis meglepetésére az első rész emblematikus főszereplője, a Colorado zenekar menedzsere semmilyen szerephez nem jutott Szomjas György alkotásában. Schuster Lóránt exkluzív interjúban tárja fel gondolatait a film kapcsán.

- A Kopaszkutya utolsó jeleneteiben a Colorado zenekar tagjai alaposan helyben hagyják menedzserüket, a „Főnököt”, aki viszont egy egészen más formációban gondolkodik. A történet lezárása képen felhangzik az Utolsó cigaretta riffje, amely a P.Mobilt sejteti az alakuló új banda mögött. Elvileg erről szólna a második rész, az élet azonban más forgatókönyvet írt. Nem hiányzol a filmből?
- Ebből biztosan nem! A probléma ott kezdődik – a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint is -, hogy a filmet Kopaszkutya Kettőként hirdetik, miközben egy, a Hobo Blues Band (HBB) életéről szóló dokumentumfilmet forgattak. Ez a nézők olyan szintű becsapása, mintha banánt akarnának eladni elemes vibrátorként. De ha már dokumentumfilmről van szó, Földes László HBB előtti történetéhez szervesen kapcsolódik az az időszak, amikor rendszeresen fellépett a P.Mobillal. Közös színpadon álltunk a Hajógyári Szigeten megrendezett Fekete Bárányok koncerten, azon kívül sok más rendezvényen. De a Kopaszkutya filmben is együtt szerepeltünk, mely a HBB életének éppúgy része volt, mint a P.Mobilnak. Éppen ezért súlyos szakmai hibának tartom, hogy egy ilyen dokumentumfilmből a P.Mobil és Schuster Lóránt kimarad. Szomjas György kijelentette, hogy a Póka-Földes-Deák trió – vele teljes egyetértésben – nem kíván velem dolgozni. Ha arra hivatkoznak, hogy mindez személyes – politikai – okból történt, akkor még súlyosabb hibát követnek el: ugyanis a szakmai szempontokat alárendelték egyéni érzelmeiknek. Egyébként föl sem merültek volna ezek a kérdések, ha nem dokumentumfilmet csinálnak; bár az is kérdéses, hogyan lehetne Kopaszkutya Kettő címmel játékfilmet forgatni nélkülem.

- Miért romlott meg a viszony köztetek? A politikai nézetkülönbségek képesek felülírni a közös zenei gyökereket, a műfaj szeretetét?
- Érdemes előröl kezdeni a történetet: Pálmai Zoli, akkori dobosunk ismertetett össze minket Földes Lászlóval, akit mintegy másfél éven keresztül minden fellépésünkön két Rolling Stones szám erejéig kísért a zenekar. Tettük ezt annak ellenére, hogy Laci semmilyen érzékkel nem rendelkezett a rock-blues műfajjal kapcsolatban. Mégis az a furcsa helyzet állt elő, hogy belvárosi barátai ódákat zengtek róla az újságokban, miközben a P.Mobilról egy szót sem ejtettek. Ezt elégelte meg Bencsik Samu, aki azt kérte tőlem, valahogyan szabaduljunk meg tőle. Azt mondtam neki, már megérett egy önálló zenekarra, és összehoztam a Szakács László vezette Ikarus együttessel. Ebből lett apránként a Hobo Blues Band. …>> a cikk a Hazatérés Rádió honlapján folytatódik

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=2492

Beküldte: - okt 28 2011. Kategória Rockzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

5 hozzászólás - “Miért hagyták ki Schuster Lórántot a Kopaszkutya 2-ből?”

 1. Feri

  Arról nem beszél a bajuszos cipész, hogy a Földes egy csomó számot írt nekik amik talán a legsikeresebb mobil számok lettek. Pl.:Miskolc, kétforintos dal és a Honfoglalás, stb. Ezek után sem volt érzéke a Rockhoz meg a blueshoz???
  A P-Mobil amióta létezik a tagcserékről szól. Aki nem hajt fejet a cipésznek azt kiutálja,.. ennyi. A cipész a 30év alatt sem énekelni nem tanult meg, sem valami egyszerű hangszeren játszani. Utoljára az Póka Egon tanár úr is ott hagyta. Helyette hívta a “Bajnokot” de az meg beintett neki. A P-mobil erőlködik azzal az évi 5 koncerttel a Mobilmánia meg egyik koncertet adja a másik után.

 2. hardin

  Egy kissé túl értékelt a Hobó P.Mobilhoz kapcsolódó szerzői munkássága. Összesen 5 szám szövegét írta:
  Honfoglalás ( Igaz,ez egy 5 tételből álló szvit, melyből egy instrumentális)
  Rocktóber
  Miskolc
  Bíborlepke
  Utolsó cigaretta
  Természetesen zenét semmit nem írt a Mobilnak, egy fél akkordot sem, mint ahogy késöbb a HBB-nek sem. Mellékesen, énekelni sem énekel semmivel sem jobban, mint a Lóri. Ettől függetlenül mindkettőjüket nagyon szeretem a mai napig is, számomra ikonok maradnak örökké. Kár, hogy ennyire összevesztek úgy 20 évvel ezelőtt. ( Jó, igazad van, a Lóri tényleg összeveszett már mindenkivel).

  • Babar

   Kár, hogy hagyták (hagytuk) hogy a politika így tönkretegyen barátságokat, kapcsolatokat. Pedig valóban mindketten meghatározó mérföld kövek a magyar zenében.

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin