Ismét Magyarországon zenél Carl Palmer, az ELP egykori dobosa
Ismét Magyarországon lép fel Carl Palmer, a legendás Emerson, Lake & Palmer egykori dobosa: a 62 éve zenész triójával május 3-án a fővárosi A38 hajón játszik és az ELP legnagyobb sikereit is előadja instrumentális változatban.

A progresszív rock alapcsapataként számon tartott Emerson, Lake & Palmer 1970 és 1979 között működött, 1991-től 1998-ig volt újra aktív, majd 2010 júliusában, a csapat 40. születésnapján egy londoni koncertre újra összeállt. Carl Palmer az ELP-vel 1997-ben járt Magyarországon, a Carl Palmer Banddel többször is, legutóbb tavaly Győrben, 2011 nyarán az Asia supergrouppal szintén fellépett az A38-on.
A mostani fellépésen Paul Bielatowicz gitáros, valamint Simon Fitzpatrick basszusgitáros egészíti ki a Carl Palmer Bandet, a koncertet videovetítés kíséri – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A Carl Palmer Band az ELP hagyományaira épít: a banda egyrészt ELP-slágereket, másrészt a Pictures At An Exhibition (Egy kiállítás képei) című, 1971-ben megjelent, Muszorgszkij klasszikusának merész rockzenei átiratával kirukkoló ELP-album anyagából játszik.

Az ELP klasszikus zenei inspirációkkal kacérkodó, bonyolult életművében mindig markáns elem volt a Keith Emerson virtuóz billentyűs játékát rockos alapokra helyező, kemény dobjáték. Utóbbit ellenállhatatlan erővel lüktető dübörgés jellemzi, amelynek a rockzenére gyakorolt stílusteremtő hatása legfeljebb csak John Bonhaméhez, a Led Zeppelin ütőséhez mérhető.
Palmer már 15 évesen profi zenekarban játszott és mindössze 20 éves volt, amikor az akkor már igazi nagyágyúnak számító Keith Emerson hívta zenélni. A King Crimson első énekes-gitárosa, Greg Lake csatlakozásával született meg az Emerson, Lake and Palmer trió, amely első fellépése után – amely az Isle of Wight fesztiválon volt, több mint félmillió ember előtt – egy csapásra világhírűvé vált és 1970-ben megjelent a debütalbum. Az azt követő Tarkus című lemez alapmű lett, akárcsak a harmadik kiadvány, a Muszorgszkij-féle rockátirat.
Emerson, Lake és Palmer 1979-ig zenélt együtt. Palmer ezt követően először saját zenekarral próbálkozott, majd egy másik szupercsapatban, az Asiában folytatta egészen 1991-ig, amikor az ELP újjáalakult és Black Moon című albuma után egy éves világ körüli turnét tett. Számtalan koncert után a három zenész útjai ismét elváltak.
A zenész nemrég egy brit művészfilmben szerepelt: Andrew Cross 35 perces, The Solo című alkotása a zene és a tér közti kapcsolatot boncolgatja Carl Palmer dobszólói segítségével.(MTI)

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=3509

Beküldte: - ápr 28 2012. Kategória Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin