A Fejedelem – Új rockmusical Egerben
A 2011/2012-es évad egyik új premierje “A Fejedelem” című rockmusical lesz az egri Gárdonyi Géza Színháznak. A Rákóczi rockmusical az Agria Nyári Játékok és a Gárdonyi Géza Színház közös produkciója lesz.
A darab írója Moravetz Levente, aki egyben a darab rendezője is. A zenét Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián írta.

A darabról:
Egy Morvaországból vallásáért kiüldözött protestáns lelkész csodálatos égi jelenéseket kezdett látni. Látomásait ki is adta s azokban megjövendölte az Ausztria-ház bukását s dicsőséget jövendölt a Rákóczi-háznak. Jóskönyve nagy népszerűségre tett szert.
Egy példányt XIV. Lajosnak is megküldött. A próféta életével fizette meg vakmerő látomásait, az eperjesi vértörvényszék előbb kezét, majd fejét vágatta le, de jóslata a Rákóczi szabadságharc csillaga lett.
Azt követték, arra hivatkoztak, abban bíztak a kurucok jó és rossz időben egyaránt. II. Rákóczi Ferenc az első élő összekötő kapocs a nemesi nemzet és a jogtalan nép között. Valóban a gondviselés nyilatkozott meg személyében, s ha a szabadságharcot befejező béke Rákóczi egyéni pályáját ketté is törte, de mégis az nyújtotta az alapot ahhoz, hogy a magyarság alkotmányos keretek között foghasson hozzá kimerült erőinek regenerálásához.

2011-ben pont háromszáz éve, hogy a szabadságharc befejeződött. Ez a mű a kezdetektől kíséri végig a harcot, a szomorú végkifejletig. A mű alapgondolata az, hogy bemutassa, milyen módon próbálták a nagyhatalmak, saját önző érdekeik szerint kihasználni, felemelni, vagy eltiporni a magyar szabadságharcot. Ezzel párhuzamosan látjuk a fejedelmet, amint ellenlépéseket tesz, használja és kihasználja nemzete érdekében a nagyhatalmak ármánykodását.

A szerzőhármas, első, 2009-ben Szigetváron bemutatott Zrínyi 1566 című közös munkájuk 2009-ben egy internetes szavazás alapján elnyerte az év legkiemelkedőbb kulturális eseménye címet.

A fejedelem című darab ősbemutatóját Egerben, majd turnén több megyében, sőt terveik szerint Szlovákiában is szeretnék bemutatni. A több mint száz szereplőt, táncost, statisztát felvonultató műben egyaránt helyet kapnak fővárosi és vidéki tehetségek.

A mű, egy olyan államférfinak állít emléket, aki még mindig nem foglalhatta el az őt megillető történelmi helyet a magyar irodalomban. Ha Szent István az első, IV. Béla a második honalapító, akkor Rákóczi Ferencet az alkotók harmadik honalapítóként kezelik.  Forrás: www.vilagkep.hu

Szereposztás:

A FEJEDELEM
rockmusical

az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft.
és az egri Gárdonyi Géza Színház közös produkciója

II. RÁKÓCZI FERENC ——————————————–KELEMEN CSABA
BERCSÉNYI MIKLÓS ———————————————SASVÁRI SÁNDOR
CINKA PANNA ————————————————–HERCZEG FLÓRA
GYÖRGY ————————————————————PÁLFI ZOLTÁN
M.HERCEGNŐ ——————————————————DÉVÉNYI ILDIKÓ
EUGEN ————————————-BLASKÓ BALÁZS/VENCZEL VALENTIN
GEORGE ————————————————————-TUNYOGI PÉTER
ÉRSEK —————————————————————BELEZNAY ENDRE
EMIL —————————————————————–RÁCZ JÁNOS
AMÁLIA ————————————————————-VERMES TÍMEA
ELEONÓRA ———————————————–DIMANOPULU AFRODITÉ
TAMÁS ————————————————————–VÁRHELYI DÉNES
ALBERT ————————————————————–IMRE SEBASTIAN
ÁDÁM —————————————————————–SZÍVÓS GYŐZŐ
PRÓFÉTA ————————————————————-VÓKÓ JÁNOS
KELEMEN ————————————————————-BLASKÓ BÁLINT
LONGUEVAL SZÁZADOS ——————————————-TÓTH LEVENTE
SÁRA—————————————————————————————-
GÁSPÁR ————————————————————HORVÁTH FERENC
ISTVÁN —————————————————————-FEHÉR ISTVÁN
JOHAN —————————————————————–KÁLI GERGELY

valamint

kurucok, labancok, népség, katonaság

Díszlet: BÉNYEI MIKLÓS ————————-Jelmez: MOLNÁR GABRIELLA
Koreográfus: HALMI ZOLTÁN ————-Korrepetitor: MARÍK ERZSÉBET

Ügyelő: RÁBL RÓBERT ————————–Súgó: HORVÁTH ÉVA

Rendezőasszisztens:
FENYVESI JUDIT

Rendező:
MORAVETZ LEVENTE

 

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=1323

Beküldte: - jún 16 2011. Kategória Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin