Folytatódik a Klassz Tehetségek program
In Medias Brass Quintett

Kiemelkedő tehetségű, friss diplomás zenészeket választottak idén is a Hungarofest és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Klassz Tehetségek támogatási programjához. A 2012. év támogatottja ifj. Balázs János (zongora), P. Szabó Dániel (cimbalom), Baráth Emőke (ének), Szegedi Csaba (ének) és az In Medias Brass Quintett (rézfúvós együttes).

A jövő zeneéletének meghatározó figurái lesznek ők – hangsúlyozta Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a Zeneakadémia és a Hungarofest kedd délelőtti közös sajtótájékoztatóján. A rektor felidézte, hogy a 2009-ben elindított program eleinte a végzett tehetségek külföldi továbbképzését segítette, ma erre sok más megoldás van, ezért a hazai promóciójukat érdemes inkább segíteni. Minél több fellépési lehetőséget adni számukra az itthoni koncerttermekben.
“Az akadémián kitűnni könnyebb ahhoz képest, milyen nehéz a rangot megőrizni a diploma átvétele után. Valójában abban az egy-két évben dől el, hogy kiből mi lesz. Mivel ez nehéz időszak, tervezzük egy karrier iroda létrehozását a Zeneakadémián.”
Balatoni Monika, a Hungarofest kreatív és stratégiai igazgatója elmondta: az öt kiválasztott számára egy friss pályaképet tartalmazó kiadványt készítenek, CD melléklettel, ami olyan magas színvonalú, hogy azzal koncertszervezőkhöz, menedzserekhez is be lehet kopogtatni. A támogatás részeként 2012. április 13-án közös gálakoncerten mutatkozhatnak be a Klassz Tehetségek a Millenáris Teátrumban.
Az igazgató kiemelte: március 31-én a Magyar Állami Operaházban rendezik meg a 2011-es Liszt-év ünnepi záróhangversenyét. A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével indult és fejeződik is be a bicentenárium reprezentatív hangversenyeinek sora.
Az elmúlt időszak leghíresebb “kulturális nagykövete”, a Liszt-életmű a Magyar Állami Operaházban búcsúzik. A Hungarofest által koordinált kiemelkedő bicentenáriumi emlékév záró koncertjén Ránki Dezső és a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólaltatja meg a komponista emblematikus műveit: a második Magyar rapszódiát Wolf Péter átiratában, az Angelus zenekari változatát, a Malédictiont és végül a h-moll szonátát.
A Csokikoncerteken, a Hungarofest gyerekeknek szóló programsorozatában a következő fellépők olyan formációk, amelyeknek tagjai nemcsak a mesterségbeli tudással, hanem a közös alkotómunkával is bizonyították profizmusukat – jegyezte meg Balatoni Monika.
A Millenárison március 18-án a Deák-vonósnégyes, április 15-én a Budapest Saxophone Quartet játszik. Május 20-án pedig ismét megrendezik a Nagy Hangszerválasztót, délszláv muzsika tölti majd be a Millenáris csarnokát. A Söndörgő a Balkán különleges dallamkincsével és a tambura hangszercsalád tagjaival ismerteti meg a gyerekeket.
Balatoni Monika bejelentette, hogy a terveik szerint nyári szünet után “pesti lábat” is növesztenek a Csokikoncerteknek, a Pesti Magyar Színház ad helyet a sorozatnak.(MTI)

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=3274

Beküldte: - márc 14 2012. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin