Fölszállott a páva – népdal, népzene és néptánc vetélkedő a Dunán
A Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népdal, néptánc és népzene vetélkedőt szervez.

Az eseménysorozattal a két intézmény tisztelegni kíván mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként a Röpülj pávától a Fölszállott a páváig, az elmúlt négy évtized alatt is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát – tájékoztatta az MTI-t Balogh Júlia, a Duna Televízió kiemelt szerkesztője.

Az idén megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő táncházmozgalom elismerést vívott ki a hagyományos műveltségben fogant értékeknek. E négy évtizedes munka méltó elismerése, hogy 2011-ben a táncház-módszert, mint a szellemi kulturális örökség védelmének magyar modelljét az UNESCO felvette nyilvántartásába.
A vetélkedő szervezői az egész magyar nyelvterületről számítanak együttesekre és szólistákra. Az idei esztendő különösen aktuális e verseny rendezésére, mert 2012-ben három mesterre is emlékezünk: a százhúsz éve született zeneszerző-népzenekutatóra, Lajtha Lászlóra, a magyar néptánckutatás nemzetközi hírnevét megalapozó, nyolcvan éve született Martin Györgyre, valamint a tizenöt éve Kolozsváron elhunyt zenetörténész-népzenekutatóra, Jagamas Jánosra.
Mindhárman a Bartók és Kodály által megkezdett gyűjtőmunkának szentelték életüket, s életművük példaértékű lehet a jelentkezők számára is. A vetélkedő ars poeticáját Kodály Zoltán egyik örökérvényű gondolata adja: “Amint nyelvet nem cseréltünk ezer év alatt, zenénk ősi gyökereit sem hagytuk el. Mai napig ez a zenerendszer a gyökere egész népünk zenei gondolkodásának. Nemzeti öntudatunk tudatalatti részének, a talán soha egészen nem tudatosíthatónak, éppen ösztönösségében döntő elemei nyelvi és zenei képzeteink.”
A verseny részleteiről a szervezők február elején tájékoztatják a közvéleményt.

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=2963

Beküldte: - jan 17 2012. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin