Szabó Lőrinc-verseket zenésített meg a Kaláka
Szabó Lőrinc versei és a költő néhány műfordítása is szerepel a Kaláka együttesnek a Hangzó Helikon-sorozatban a napokban megjelent kiadványában, amely a CD mellett a Sajdik Ferenc karikaturista, grafikus által illusztrált kötetet tartalmazza.

“Azért döntöttünk úgy, hogy műfordításokat is megzenésítünk, mert azok Szabó Lőrinc munkásságának elválaszthatatlan részei. Ebből a szempontból ez egy rendhagyó kötet a Hangzó Helikon-sorozatban” – mondta Gryllus Vilmos, a Kaláka tagja az MTI-nek.
A lemezen a Szabó Lőrinc-versek mellett hallható Shakespeare 75. szonettje, két Villon-fordítás, Samuel Daniel Ha majd mások című szonettje, valamint Christian Morgenstern A léckerítés, Az ümög és A költői menyét című műve is. “Úgy éreztük, egy szemelvényt mindenképpen meg kell mutatni Szabó Lőrinc műfordításaiból”.


Gryllus Vilmos szerint a kötet szubjektív válogatásnak is tekinthető, hiszen a Kaláka tagjai számára a legkedvesebb Szabó Lőrinc-versek kerültek a lemezre. A dalok többsége újnak számít, de például a Kortársak és a Hajnali rigók című megzenésítés korábban született. “Mindenki kivette a részét a munkából. Az átfedések elkerülése végett készítettünk egy listát, hogy lássuk, ki melyik verssel dolgozik” – idézte fel a zenész.
“Negyvenkét éve muzsikálunk együtt. Nálunk mindig az volt az alapszabály, hogy arra helyezzük a hangsúlyt, amit mi a versbe beleérzünk” – magyarázta Gryllus Vilmos. Hozzátéve, hogy ha kottában is megjelentetnék a dalokat, akkor sem lehetne pontosan úgy megszólaltatni a feldolgozásaikat, ahogy ők adják elő.
A kötetet illusztráló Sajdik Ferencről Gryllus Vilmos elmondta, nagy örömet jelent számára, hogy ő készítette a versekhez a rajzokat. “Nem hazudtolta meg karikaturista voltát. A rajzai egyszerre humorosak, gondolatgazdagok, ráadásul meglepő asszociációi voltak” – jegyezte meg a zenész.
A 38 oldalas, CD-vel ellátott kötet 24 verset tartalmaz. A dalok komponálását januárban kezdték, a Kaláka márciusban vonult stúdióba, de még nyáron is születtek új énekek. Szeptembertől folytatták a felvételeket, a munkával novemberben végeztek.
A Kaláka felállása 1996-tól változatlan: Gryllus Dániel (furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató), Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba).(MTI)

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=2816

Beküldte: - dec 16 2011. Kategória Előadók, együttesek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin