Elhunyt Bernáth (Bernáthy) Sándor Munkácsy-díjas művész
Elhunyt Bernáth (Bernáthy) Sándor Munkácsy-díjas képzőművész, zenész – erősítette meg egykori művésztársa, Wahorn András a sajtóban megjelent hírt az MTI-nek.

Az autodidakta alkotót, az avantgárd művészet és zene kiemelkedő alakját, a Bizottság zenekar alapító tagját hosszan tartó betegség után 62 éves korában pénteken érte a halál.

“Nagyon szerettem őt, érdekes személyiség volt, izgalmasan gondolkodott. Az ellenkezés volt a lételeme a művészetében, töretlenül, egész élete folyamán és ezt magas szinten művelte” - emlékezett egykori művésztársára Wahorn András.

Mint kifejtette, Bernáth(y) művészetét a kritikai fotórealizmus jellemezte, képeinek politikai és társadalomkritikai tartalma egyaránt volt. Hozzátette: bár a tavalyi műcsarnokbeli Bizottság-kiállításra Bernáth(y) nem ment el, a tárlaton ott volt három képe.
Wahorn András felidézte, hogy 1979-ben együtt alakították a Bizottság-zenekart, amelyben Bernáth(y) gitározott. “Az első időkben sok koncertet ő szervezett nekünk, együtt építettünk különböző felszereléseket is, amiket akkor nem lehetett kapni. Később összevesztünk, elment a zenekarból, de a Bizottság első lemezén, az 1983-ban megjelent Kalandra fel! című anyagon ő is játszott” – mondta Wahorn.
A szintén Munkácsy-díjas avantgárd festőművész, grafikus, zenész, webdizájner kitért arra, hogy Bernáth(y) a magyar tecnno zene egyik elindítója volt. “Nagyon érdekelte a technika és a zenei technológiák, az elsők között foglalkozott midivel” – emelte ki Wahorn András, megjegyezve: Bernáth(y) szerencsésnek mondhatta magát, hiszen keveseknek adatik meg, hogy saját gyermekükkel közös zenekarban dolgozhatnak. A Bernáthy & Son formációval, fiával, Zsigával, még tavaly nyáron is voltak fellépéseik.
Bernáth(y) Sándor 1975-től vett részt aktívan az avantgárd művészeti életben. 1977-től a Leninvárosi Kísérleti Műhely, 1978-tól a Fölöspéldány csoport tagja volt. Könyv- és hanglemezborítókat, utcai plakátokat tervezett. Festményein újságokban megjelent fotókat másolt le felnagyítva, átértelmezve. Első képzőművészeti kiállítása a Fiatal Művészek Klubjában volt 1981-ben.

Bernáthy Sándor - Fotó - Pályi Zsófi/qart.hu

Szerzőként és előadóként részt vett az avantgárd zenei életben, a Bizottság mellett játszott a Dr. Újhajnal, a Matuska Silver Sound és a Konnektor együttesben is. Az Új Hölgyfutár című művészeti magazin szerkesztője, dizájnere volt.
2011-ben Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki. A 2006-ban meghalt (szintén gitáros) Szulovszky István Joni után ő a második, aki az egykori legendás Bizottság zenekar tagjai közül elhunyt.(MTI)

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=2946

Beküldte: - jan 13 2012. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin