Nem sértett nemzeti jelképet Dopeman a bíróság szerint
Megszüntette a nyomozást kedden a Dopeman néven ismert rapper ellen a VII. kerületi rendőrkapitányság, mert nem valósult meg a nemzeti jelkép megsértése bűncselekmény – tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet az MTI-t.

A VII. kerületi ügyészség december elején rendelt el nyomozást Dopeman “himnusza” ügyében nemzeti jelkép megsértésének vétsége miatt.

A TASZ közleményében az olvasható, hogy a VII. kerületi rendőrkapitányság határozata szerint a Legfőbb Ügyészségre több bejelentés érkezett elektronikus úton az interneten megjelent videoklip miatt, ami a feljelentések szerint tartalmában sérti Magyarország nemzeti jelképét, a Himnuszt azzal, hogy a videón szereplő két ember trágár szavak ismételgetése között időnként a magyar Himnusz egyes sorait szövi bele szerzeményébe. A feljelentők arra is hivatkoztak, hogy ez őket mint hazaszerető, tisztességes magyar embereket mélyen megrázta és felháborította.
A TASZ idézi a rendőrség határozatát, amely szerint “a videoklipből az tűnik ki, hogy az előadó a jelenlegi politikai-gazdasági-társadalmi viszonyokra vonatkozó kritikáját fejezi ki az általa művelt zenei stílusban. Tény, hogy véleményét trágár szavak használatával is nyomatékosítja. (…) A videoklipből azonban Magyarország Himnuszára félreérthetetlenül és közvetlenül vonatkozó, sértő, lealacsonyító kifejezés, illetve magatartás sem képileg, sem szövegileg nem állapítható meg. A negatív társadalomkritika nyomatékosításához felhasznált trágár szavakról egyértelműen megállapítható, hogy azok nem Magyarország Himnuszára vonatkoznak, így előadásukkal nem valósulhat meg tényállásszerű magatartás”.
Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője – aki az ügyben Dopeman jogi képviseletét látta el – a közleményben úgy fogalmaz, “joggal vethető fel a kérdés: vajon miért rendelte el az ügyészség a nyomozást, hiszen könnyen felismerhető volt, hogy a feljelentők által kifogásolt cselekmény nem bűncselekmény”.
Dopemant tavaly decemberben tanúként hallgatták meg a Himnusz-ügyben, a rapper azonban a legtöbb kérdésre megtagadta a válaszadást arra hivatkozással, hogy bár szerinte nem követett el bűncselekményt, de az ügyészség álláspontja szerint igen, így élni kíván a mentességi jogával.
A mostani határozat ellen a feljelentők nem élhetnek panasszal – zárul a TASZ közleménye.
Dopeman számának kezdősorát korábban a hvg.hu idézte: “B…szd meg az Orbánt, b…szd meg a kormányt, b…szd meg az MSZP-t és a Gyurcsányt”. Mint írták, a rapper, polgári nevén Pityinger László szerint az volt a cél, hogy megénekelje, mit érez egy “átlag magyar”. A hvg.hu minősítése szerint a trágár himnuszba a magyar Himnusz szövegének egyes sorait is beleszőtték.
Az index.hu korábban arról írt, hogy egy “szélsőjobbos portál” buzdította olvasóit feljelentésre a rapszámmal kapcsolatban.(MTI)

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=3097

Beküldte: - feb 8 2012. Kategória Bulvár. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin