A tánc világnapja – Pártay Lilláé és Erdélyi Tiboré az életműdíj
A tánc világnapja alkalmából idén is odaítélték a szakma elismeréseit: életműdíjjal Pártay Lillát, a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas táncművészét, koreográfusát és Erdélyi Tibort, a Vadrózsák Együttes művészeti vezetőjét ismerik el. Az évad legjobb alkotója Fodor Zoltán lett – közölte a Magyar Táncművészek Szövetsége az MTI-vel. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Harangozó Gyula üzenetét olvassák fel a táncelőadások előtt.

Posztumusz életmű-díjat ítéltek oda L. Merényi Zsuzsának, az Állami Balett Intézet alapító tanárának. A Budapest Táncfesztivál záró estjén, vasárnap gálaműsorral emlékeznek meg a tánc világnapjáról a Fesztiválszínházban. Itt adják át a szakmai elismeréseket.
A táncoktatásért járó díjat Lovas Pál táncművész, balettmester, Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozatának tanára kapja. A tánctudományért díjjal Pálfy Gyula néptánckutatót, A táncművészetért díjjal pedig Hegedűs Sándor esztétát, tánckritikust, illetve, Deák Gyula Leventét, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes igazgatóját, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnökét ismerik el.

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze Dobrovics Réka (Inversedance, Fodor Zoltán Társulat), Leblanc Gergely (Magyar Nemzeti Balett) és Sánta Gergő (Honvéd Együttes)lett.
Az évad legjobb férfi táncművészének Molnár Zsoltot (Pécsi Balett) és Kádár Ignácot (Duna Művészegyüttes), az évad legjobb női táncművészének Gyurmánczi Diánát (Győri Balett) és Hargitai Mariannt(Közép-Európa Táncszínház) szavazták meg.
Harangozó Gyula üzenetében rámutat: “A tánc, az egyik legősibb megnyilvánulási forma, amellyel ki tudjuk fejezni érzelmeinket, legyen az akár öröm, bánat vagy kilátástalan helyzetben bensőséges könyörgés egy felsőbb, megsegítő hatalomhoz”. Kiemeli, hogy a tánc a mai világban a nemzetek közötti kommunikáció egyik legegyszerűbb és legcélravezetőbb formája, hiszen nem kell hozzá nyelvtudás, nem ismer határokat, rajta keresztül meg lehet szólítani a Föld bármelyik népét.
“Életem és pályafutásom során sokat járom a világot, számtalan emberrel találkozom és beszélek, hallgatom a véleményüket hazánkról. Ez alapján meggyőződésem, hogy napjainkban Magyarországnak szüksége van a kultúrájára jobban, mint bármikor, ezen belül a táncművészetre, amely politikai és nyelvi határok nélkül pozitív üzeneteket közvetíthet a nagyvilágba” – hangsúlyozza üzenetében Harangozó Gyula.
Mint írja, “ebben az egyre inkább merkantilista szemléletű világban országunk politikai elitjének fel kellene ismernie, hogy a magyar kultúrába fektetett pénz, még ebben a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is az az invesztíció, amely a legjobb eredményt hozza a nemzet imázsa számára, ha kilépünk vele a nagyvilágba”.  (MTI)

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=3513

Beküldte: - ápr 29 2012. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin