Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php:4264) in /home/mus10000/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Fölszállott a páva – Zene magazin https://www.musicmagazin.hu Zene minden műfaj egy oldalon, hírek, klippek, érdekességek Tue, 07 Nov 2017 09:52:41 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Pécsi gálaműsor Bartók és Kodály jegyében https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/galamusor-kodaly-jegyeben/ https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/galamusor-kodaly-jegyeben/#respond Tue, 22 Aug 2017 05:56:13 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6607


A két magyar zeneszerzőre, Bartók Bélára és Kodály Zoltánra emlékezik a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny augusztus 29-i, pécsi gálaműsorával a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

Az MTI-nek hétfőn eljuttatott közlemény szerint a pécsi bazilika nyugati kapuja előtti térre szervezett nagyszabású szabadtéri koncerten szimfonikus zenekar, kórus, szólisták, népi zenekar és táncosok lépnek együtt színpadra.
Mint fogalmaztak, Kodály Zoltán és Bartók Béla olyan művei szólalnak meg feldolgozásokban, amelyek “utat találnak azok szívéhez is”, akikéhez eddig nem állt közel.2017-08-22_7-56-04
A koncert “koronájaként” egy olyan produkciót láthat a publikum, ahol a kórus és a zenekar mellett a Czifra Táncegyüttes művészei is közreműködnek, illetve népi hangszerek – köztük cimbalom – is szerepet kapnak.
A Fölszállott a páva legtehetségesebb résztvevői mellett olyan ismert és közkedvelt művészek is fellépnek, mint Pál István “Szalonna” és Bandája, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara Madaras Gergely vezényletével – írták.
Énekesként közreműködik Palerdi András, Zsikó Zoltán, Balga Gabriella, Kubinyi Júlia és Csizmadia Anna.
Az est moderátora Kossuth-díjas Sebő Ferenc, a nemzet művésze lesz, aki zsűritagként is közreműködött a közmédia által szervezet tehetségkutató sorozatban. (mti)

]]>
https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/galamusor-kodaly-jegyeben/feed/ 0
Péntektől látható a Dunán a Fölszállott a páva https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/pentektol-lathato-folszallott/ https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/pentektol-lathato-folszallott/#respond Sun, 06 Nov 2016 18:09:00 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6433 Idén is a gyerekeké a főszerep a Fölszállott a páva című, népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorban, amelynek első két adását október 21-én és 28-án sugározza a Duna csatorna, az élő elődöntők november 4-én kezdődnek.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza negyedszer megrendezett tehetségkutatójában a négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseire pedig a december 16-i döntőben derül fény. A 6-14 éves fiatalok négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket: külön versenyeznek az énekes szólisták és énekegyüttesek; a hangszeres szólisták és zenekarok; a táncos szólisták és táncospárok; valamint a néptáncegyüttesek.
“Büszkék vagyunk a márkára, amely nemcsak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem a licencét illetően is hazai termék. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Páva bebizonyította: sem a népzene és néptánc, sem a közszolgálati tartalom nem tűr meg magán port” – mondta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a műsor évadindító hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
Hozzátette: a közmédia képes megújulni és trendeket diktálni, hiszen a mai médiapalettán ritkaságnak számít, hogy az értékközvetítés és értékmentés úgy találkozik a modern képi világgal és technikával, hogy egyik sincs a másik kárára.2016-11-06_19-08-57
A Fölszállott a páva minden adásában kategóriánként három induló lép színpadra, a produkciókat hattagú szakmai zsűri értékeli. A zsűri elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerző, népzenekutató; tagja Berecz István, a Fölszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertese; Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató; Kocsis Enikő táncművész, koreográfus; Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész; valamint Tímár Böske, a Csillagszeműek táncegyüttes alapítója, művészeti igazgatója. Műsorvezetőként idén is Morvai Noémit és Novák Pétert láthatják a nézők.
Balogh Júlia, a Fölszállott a páva vezető szerkesztője a sajtótájékoztatón kiemelte: hálával tartoznak azoknak, akik 2012 óta eljöttek a televízióba és megmutatták, mit tudnak. “A Páva egy tükör mindannyiunk és a nemzet számára, amelyben magunkra ismerhetünk” – fűzte hozzá.
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója arról szólt, hogy a munka dandárján – az előválogatókon és a balatoni táboron – túl vannak, most már a nemes versengés következik. Kitért arra is, hogy a visszajelzések szerint egyre több fiatal fordul saját kultúrája felé, és keresi a lehetőséget, a művészeti iskolákat, ahol mindezt a tudást elsajátíthatja.
Gáspár Bence, a produkciót támogató OTP Bank Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának főosztályvezetője kiemelte: a Páva sikere vitathatatlan, és a közönség szórakoztatása mellett tehetségeket segít hozzá ahhoz, hogy hivatásukká emelhessék azt, amiben a legjobbak. Ezáltal fontos küldetést teljesítenek: megőrzik a múlt értékeit és a jövő számára is élvezhetővé teszik – tette hozzá.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/pentektol-lathato-folszallott/feed/ 0
Ma tartják a Fölszállott a páva első elődöntőjét https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/tartjak-folszallott-elodontojet/ https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/tartjak-folszallott-elodontojet/#respond Sat, 15 Mar 2014 04:55:53 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=5608 2014-03-15- 5-54-57Ma tartják a Fölszállott a páva 2014 című műsorának első elődöntőjét; a népzenei és néptáncos tehetségkutatót, –  amelyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a Hagyományok Házával együttműködésben szervez – a Duna élőben közvetíti.

A 2013-ban 8 helyszínen megrendezett területi előválogatókból az idei Fölszállott a páva élő adásaiba, az elődöntőkbe összesen 48 produkció jutott be négy kategóriában: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, szóló és páros táncosok, valamint táncegyüttesek versengenek egymással.

Márciusban négy adáson keresztül kategóriánként három-három produkció mutatkozik be a zsűri előtt, amelynek elnöke Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész. A testület tagja Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, zenész és Diószegi László, történész,
koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke.
Az elmúlt nyolc hétvégén a Duna nézői a területi válogatófilmeket láthatták: határon innen és túl, szakmai zsűri segítségével több mint ezer fiatal mérte össze tudását a népzenei és néptáncos tehetségkutatóban.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/zenes-tv-musorok/folszallott-a-pava/tartjak-folszallott-elodontojet/feed/ 0
Fölszállott a páva – Szombaton indul a Duna tehetségkutatója https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/folszallott-a-pava-szombaton-indul-a-duna-tehetsegkutatoja/ https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/folszallott-a-pava-szombaton-indul-a-duna-tehetsegkutatoja/#respond Thu, 04 Oct 2012 17:28:26 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=4146 A csíkszeredai és győri területi selejtezőket összefoglaló adásokkal indul a Fölszállott a páva 2012 tehetségkutató verseny szombaton 18.35-től a Dunán. Bár nagyon különböző gyökerekkel rendelkeznek, hasonlóan fiatalok, büszkék és hagyománytisztelők a sorozat két legtávolabbi fordulójának versenyzői – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-t csütörtökön.

Néptáncosok és népzenészek új generációja mutatkozik be a közmédia szombaton induló tehetségkutató műsorában. “Semmi ciki nincs abban, hogy a hagyományainkat őrizzük (…) A saját kultúránkat képviseljük, és büszkék is vagyunk rá” – idéz a közlemény a verseny júniusi és júliusi előselejtezőin készült háttérinterjúkból. A jelentkezők kimagasló száma és a produkciók szakmai színvonala azt bizonyítja, hogy jól mérhető az érdeklődés a népi előadóművészet iránt, újra divatba jöhet a népi kultúra.
Az összegzés felidézi, hogy a márciusban meghirdetett népzenei és néptánc vetélkedőre több mint kétezren jelentkeztek, közülük mintegy kétszázan mutatkoztak be a két legtávolabbi, csíkszeredai és győri fordulók zsűrije előtt. Szólótáncosok és énekesek, párosok és néptáncegyüttesek, zenészek és zenekarok, akik között nagyvárosi táncházas fiatalokat és távoli vidékek hagyományos kultúrájába beleszületett tehetségeket egyaránt találunk.

Ahogy a Novák Péter formabontó bevezetőjével induló első adásból kiderül, a jelentkezőkben mégis közös az, mennyire meghatározza életüket és gondolkodásukat a népzene és a néptánc. “Ha élsz, táncolsz. Ha táncolsz, élsz” – foglalta össze érzéseit az egyik erdélyi táncos, más a tájegységére jellemző nehéz sorssal, “kesergéssel” hozta összefüggésbe a népdalhagyományt, míg volt, aki viccesen a “vízszintes vágyak függőleges kifejezésének” nevezte néptánc-tudományát.
“Legyen az hobbi vagy élő hagyomány, tekintsék életformának vagy egyszerű szórakozásnak a népzenét és a néptáncot, olyan köztünk élő, a magyar nyelvterület legkülönbözőbb szegleteiből érkező fiatal tehetségeket ismerhetünk meg a Fölszállott a páva 2012 szombaton látható első két adásában, akik más-más okból, de szívügyüknek tartják eleik művészetét, és aktívan tesznek is azért, hogy új életet leheljenek a hagyományokba” – olvasható a közleményben.
Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza március 28-án indított el a közös produkcióban megvalósuló népzenei és néptánc vetélkedőt Fölszállott a páva címmel. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptánc szólisták, együttesek jelentkezhettek. Az eseménysorozattal a szervező intézmények tisztelegni kívánnak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a hagyományos műveltséget. A verseny a 40 éve indult táncházmozgalom ünnepe is, a szervezők egyúttal emléket kívánnak állítani a sorozattal a 120 éve született zeneszerző-népzenekutató Lajtha Lászlónak, a 130 éve született Kodály Zoltánnak, a magyar néptánckutatás nemzetközi hírnevét megalapozó, 80 éve született Martin Györgynek, valamint a tizenöt éve Kolozsváron elhunyt zenetörténész-népzenekutató Jagamas Jánosnak.(MTI)

]]>
https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/folszallott-a-pava-szombaton-indul-a-duna-tehetsegkutatoja/feed/ 0
Fölszállott a páva – A külhoni televíziók ingyenesen kaphatják meg a műsorokat https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/folszallott-a-pava-a-kulhoni-televiziok-ingyenesen-kaphatjak-meg-a-musorokat/ https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/folszallott-a-pava-a-kulhoni-televiziok-ingyenesen-kaphatjak-meg-a-musorokat/#respond Wed, 03 Oct 2012 14:45:24 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=4137 A külhoni magyar televízióknak díjmentesen adja át ismétlésre a szombaton induló Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsorait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

A selejtezők helyszíni felvételeiből készített összeállításokat a nézők október 6-ától láthatják a Dunán. Az elődöntők november 3-ától kerülnek a Duna műsorára, majd a közönség szavazataira is számítanak a szervezők az élőben látható kétfordulós középdöntőben, december 1-jén és 8-án, valamint december 15-én, a döntőben. Szilveszterkor a népzenekedvelőknek a Duna gálaműsorral kedveskedik – olvasható az MTVA szerdai közleményében.

Az összegzés szerint az MTVA a külhoni magyar nyelvű televízióknak és közösségi csatornáknak a Fölszállott a páva műsorait az adás után díjmentesen átadja sugárzásra. Az igényeket a médiumok a kulhoni@mtva.hu címen jelezhetik, és a műsorokat egy jogi nyilatkozat aláírása után szerverről tölthetik le.
A zsűri értékelése alapján a válogatók szakmai színvonala megfelelt az elvárásoknak, a versenyzők felkészültek és lelkesek, kiváló produkciók születtek. A szakemberek az elmúlt negyven év szisztematikus munkája eredményének tekintik, hogy a népzene, a népies műzene és az úgynevezett világzene a színpadi szereplők tudatában is különvált, s a jelentkezők kizárólag “tiszta forrásból” merítettek – olvasható a közleményben.
“A versenyzők a zsűrinek is nagy meglepetéseket szereztek. Többek között olyan tehetséges népdalénekesek álltak színpadra, akik a tőlük távol eső vidékek dalait is úgy interpretálták, mintha az adott régióban születtek volna. Ebben nagy szerepe van a táncházmozgalom hagyományoktatási modelljének” – idézi a közlemény Agócs Gergely néprajzkutatót, a zsűri tagját.
Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza március végén hirdette meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncvetélkedőt. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptáncszólisták, népzenei és néptáncegyüttesek jelentkezhettek. A Fölszállott a páva területi előválogatói szeptember 8-án fejeződtek be; 360 produkcióval mintegy 2000 versenyző vett részt a selejtezőkben. A helyszíni felvételekből készített összeállításokat a nézők október 6-ától láthatják a Duna műsorán. A műsorokat Novák Péter és Herczku Ágnes vezeti.(MTI)

]]>
https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/folszallott-a-pava-a-kulhoni-televiziok-ingyenesen-kaphatjak-meg-a-musorokat/feed/ 0
Októberben népzenei és néptánc-tehetségkutatót indít a közmédia https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/oktoberben-nepzenei-es-neptanc-tehetsegkutatot-indit-a-kozmedia/ https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/oktoberben-nepzenei-es-neptanc-tehetsegkutatot-indit-a-kozmedia/#respond Fri, 28 Sep 2012 17:00:59 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=4120 Fölszállott a páva 2012 címmel népzenei és néptánc tehetségkutató showt indít október 6-ától, jövő szombattól a Dunán a közmédia – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken az MTI-t.

Mint írták, az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza március végén hirdette meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncvetélkedőt. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptáncszólisták, népzenei és néptáncegyüttesek jelentkezhettek.
“A tradicionális motívumokat újraértelmező divattervezők, a kortárs dalokat saját zenei világukba +visszafordító+ népzenészek sikerei sorra azt bizonyítják, nem tátong áthidalhatatlan szakadék az egykor zárt közösségekben fejlődő, generációról generációra öröklődő népművészeti és a kortárs, nyitott, stílusokat és műfajokat bátran ötvöző művészeti jelenségek között. A népi gyökerek iránti fokozódó érdeklődést érzékelve a közmédia és a Hagyományok Háza ezért arra vállalkozott, hogy alkotó módon erősítse ezeket a trendeket: modern tehetségkutató show-ban ad bemutatkozási lehetőséget a hagyományos népi előadóművészet iránt érdeklődő fiataloknak.” – olvasható a közleményben.

A Fölszállott a páva területi előválogatói szeptember 8-án fejeződtek be; 360 produkcióval mintegy 2000 versenyző vett részt a selejtezőkben. A helyszíni felvételekből készített összeállításokat a nézők október 6-ától láthatják a Duna műsorán.
A zsűri értékelése alapján a válogatók szakmai színvonala megfelelt az elvárásoknak. A szakemberek az elmúlt negyven év szisztematikus munkájának tekintik, hogy a népzene, a népies műzene és a világzene a színpadi szereplők tudatában is különvált, és a jelentkezők kizárólag “tiszta forrásból” merítettek – áll a közleményben.
Az elődöntők – amelyekbe a zsűri csaknem félszáz műsorszámot javasolt – november 3-ától indulnak Novák Péter és Herczku Ágnes műsorvezetésével a csatornán.
Az összegzés rámutat arra, hogy az egyedülálló összefogással útjára indított Fölszállott a páva 2012 népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nem előzmény nélküli: az 1960-as évek végén indult Röpülj páva sikerében ugyan sokan kételkedtek, végül egy országot mozdított meg, és számos, azóta nemzetközi hírűvé vált előadót indított el a pályán a tévés népzenei tehetségkutató verseny.
A Röpülj pávától a Fölszállott a páváig című, szeptember 29-én, szombaton 18:35-től a Dunán látható riportfilm alkotói az eredeti szereplőkkel közösen emlékezve tárják fel a műsor kulisszatitkait, rámutatva a modern utód, a Fölszállott a páva gyökereire is. Megszólal a filmben Lengyelfi Miklós, a műsor kísérőzenekarát vezető Béres János, az 1969-es első és az 1981-es utolsó verseny győztese, Faragó Laura és Szvorák Katalin népdalénekes, a Nyílik a rózsán felfedezett Budai Ilona, valamint Halmos Béla, Sebő Ferenc és a sorozat 1977-es zsűrijének elnöke, Baranyi Ferenc költő is – olvasható a tájékoztatóban.(MTI)

]]>
https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/oktoberben-nepzenei-es-neptanc-tehetsegkutatot-indit-a-kozmedia/feed/ 0