Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php:4264) in /home/mus10000/public_html/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Komolyzene – Zene magazin https://www.musicmagazin.hu Zene minden műfaj egy oldalon, hírek, klippek, érdekességek Tue, 07 Nov 2017 09:52:41 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Draskóczy Gábor: a modern hegedűk is vannak olyan jók, mint az antik olasz darabok https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/draskoczy-hegeduk-darabok/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/draskoczy-hegeduk-darabok/#respond Mon, 13 Mar 2017 02:44:49 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6533


A mai modern hangszerek is vannak olyan jók, mint az antik olasz darabok – hangsúlyozta az MTI-nek Draskóczy Gábor világhírű magyar hegedűkészítő mester, aki tavaly dupla aranyérmet nyert az Amerikai Hegedűtársaság nemzetközi versenyén Dallasban.

A Londonban élő Draskóczy Gábor a Fonó Budai Zeneházban megrendezett Wine and Violin – Hegedűkészítők Szalonja vendégeként érkezett Budapestre. A szombaton kezdődött rendezvényen 13 magyar hegedűkészítő mesterhangszereit tekintheti meg a közönség vasárnap estig.
“A hegedűkészítés mesterség. Bizonyos művészi beütéssel, de alapvetően mesterség” – fogalmazott Draskóczy Gábor, aki vallja: a hegedű elsősorban használati tárgy, ezért a legfontosabb, hogy jól lehessen használni, vagyis jól szóljon.
Az 1976-ban született magyar hegedűkészítő az antikolt hangszerek mestere, külsejüket, felépítésüket tekintve 300-400 évesnek kinéző hegedűket készít. Elmondta: ez a korszak volt a hegedűkészítés aranykora, ekkor születtek a világhírű cremonai hangszerek. A mesterek többsége azóta is az akkori hegedűkészítők munkáját igyekszik megközelíteni.
“Azt gondolom egyébként, hogy szakmailag már továbbléptünk ezen, csak ezt a hegedűkészítőknek és zenészeknek is fel kellene ismerni. Rá kellene jönni, hogy a modern hangszerek is vannak ugyanolyan jók” – fogalmazott. Megjegyezte: a zenészek többsége ma is öreg olasz hangszert akar, de mivel az eredetit a legtöbben nem engedhetik maguknak, nagyon keresettek az antikolt darabok. Utóbbiakat egyébként könnyebb is eladni, mint a modern kinézetű hegedűket.2017-03-13_3-44-38
Draskóczy Gábor kiemelte: bár ugyanazokat a technikákat, sőt többnyire ugyanazokat a szerszámokat igyekeznek alkalmazni, mint a cremonai mesterek, a mai hangszerkészítők mégsem ugyanolyan hegedűket építenek, mint a régiek. Az antik barokk hangszereknek más volt a nyakmenzúrája, másként voltak beállítva, más volt a gerenda, és még bélhúrokat használtak. A ma használt Stradivarik többsége is át lett építve, hogy megfeleljen a mai igényeknek.
“Az öreg olasz hangszerek között is van jó és rossz, csakúgy mint a mai modern hangszereknél. Az öreg olasz hangszerek közül is van olyan, ami egyszerűen nem szól jól, hiába került több millió fontba” – mutatott rá Draskóczy Gábor, aki 2010 óta dolgozik Londonban.
Mint felidézte, testvére tanácsára egy saját készítésű hegedűjét szerette volna eladni a brit fővárosban, így lépett kapcsolatba a Florian Leonhard Fine Violins műhellyel, amelyet a világ legjobbjának nevezett.
“Véletlenül került szóba, hogy esetleg ott dolgoznék. Elmondták, hogy van egy kéthetes próbaidő, és éppen új hangszerkészítőt keresnek. Átraktam a repülőjegyemet, megcsináltam a kéthetes próbaidőt. Utána csak annyit kérdeztek, hogy mikor kezdenék” – mondta el.
Hozzátette: Magyarországon tíz év alatt mindössze három Stradivari hangszert látott közelről, akkor is csak rövid időre, koncertek után, amikor gratulált a fellépő művészeknek. Londonban viszont első nap három műhelyben mintegy tíz eredeti Stradivarit foghatott a kezébe, ekkor döntötte el, hogy ott szeretne dolgozni.
“Az egyik helyen a tulajnak el kellett mennie, mondta, hogy nyugodtan ott maradhatok két Stradivari hegedűvel és egy csellóval, csak szóljak az irodistáknak, amikor elmegyek, hogy ne maradjanak őrizetlenül a hangszerek” – mesélte.
Draskóczy Gábor az MTI-nek elárulta azt is: a dallasi versenyen nyertes hegedűjét már eladta, nagyon sokan jelentkeztek érte.
“Jól sikerült hangszer volt, de remélem, hogy fogok még jobbat is csinálni” – fogalmazott a hegedűkészítő mester. (mti)

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/draskoczy-hegeduk-darabok/feed/ 0
A Zeneakadémián ad koncertet a Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/zeneakademian-csajkovszkij-szimfonikus/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/zeneakademian-csajkovszkij-szimfonikus/#respond Thu, 16 Feb 2017 07:23:05 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6516 Csajkovszkij és Rimszkij-Korszakov egy-egy műve hangzik el a Moszkvai Csajkovszkij Szimfonikus Zenekar előadásában, Vlagyimir Fedoszejev vezényletével március 8-án a budapesti Zeneakadémián.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében megvalósuló hangversenyen Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjének szvit változata és Rimszkij-Korszakov Seherezádé című zenekari műve szólal meg.
Az orosz zenekar Budapestnek Moszkvával és Szentpétervárral ápolt szoros kulturális és turisztikai együttműködésének tiszteletére lép fel a magyar fővárosban – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
A Csajkovszkij Szimfonikusok krónikájába olyan nagyhírű muzsikusok írták be a nevüket, mint Szvjatoszlav Richter, David Ojsztrah, Luciano Pavarotti és Mirella Freni. A zenekar fedezte fel és ismertette meg a világgal Jevgenyij Kiszint, Maxim Vengerovot és Vadim Repint.2017-02-16_8-22-41
A vezető dirigens és művészeti igazgató Fedoszejev számos külföldi zenekarral is együttműködik, 1995 és 2004 között ő volt a Bécsi Szimfonikusok vezető karmestere, első vendégkarmestere a Tokiói Filharmonikus Zenekarnak és már 10 éve vendégkarmester a Zürichi Operaházban és a Zürichi Tonhalléban.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/zeneakademian-csajkovszkij-szimfonikus/feed/ 0
A Kodály Zoltán-emlékév megnyitásával emlékeztek a magyar kultúra napjára a bécsi magyarok a Collegium Hungaricum kultúrintézetben csütörtökön. https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/megnyitasaval-kulturintezetben-csutortokon/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/megnyitasaval-kulturintezetben-csutortokon/#respond Fri, 20 Jan 2017 02:45:06 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6499 Kodály Zoltán zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából Kodály emlékévet tartanak 2017-ben.2017-01-20_3-44-44
A bécsi ünnepi koncert programján Kodály Zoltán művei mellett, Bartók Béla, Lajtha László és Orbán György darabjai is szerepeltek, valamint Fekete Gyula Karafiáth Orsolya kortárs költő verseihez készült dalciklusa is felcsendült. Meláth Andrea Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekesnő Szabó Ferenc János zongorakíséretével énekelt dalokat.

L. Simon László (Fidesz) országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében hangsúlyozta: az unió csak akkor lehet stabil, ha identitása az erős nemzetállamok együttműködésére épül, mert azok jelentik Európa immunrendszerét. “A tét óriási, s az lesz a kérdés, hogy döntéseinket és tetteinket meg fogják-e vitatni dédunokáink, és ha igen, milyen nyelven teszik” – mondta L. Simon László és hozzátette: “remélem, ha majd lenézünk rájuk, láthatjuk, hogy magyarul teszik ezt, Magyarországon, a mi keresztény Európánk közepén”.
L. Simon László az MTI-nek azt mondta: a mai nap üzenete, hogy az ausztriai magyaroknak is fontos az identitás, a magyarság megőrzése és a nyelv megtartása. Hozzátette: a magyar konzervatív keresztény örökség megtartása záloga lehet a megmaradásnak.
Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese az eseményen tartott beszédében elmondta: a magyar zenei hagyomány, amelynek része Kodály Zoltán, Bartók Béla, Petrovics Emil, Ligeti György is, megerősödött, stabil része a világzene történetének.
Fekete Gyula az MTI-nek arról beszélt, hogy a Kodály-év keretein belül lesz még lehetőség a zeneszerző műveit hallgatni Bécsben.
Perényi János bécsi magyar nagykövet köszöntőjében elmondta: a magyar kultúra napja jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk azon, hogy mit jelent magyarnak lenni és mit jelentenek a gyökereink.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

kgs \ hgp

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/megnyitasaval-kulturintezetben-csutortokon/feed/ 0
Hat év alatt 30 százalékkal emelkedett a hangversenyek száma https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/szazalekkal-emelkedett-hangversenyek/ https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/szazalekkal-emelkedett-hangversenyek/#respond Wed, 11 Jan 2017 05:59:40 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6489 Az elmúlt hat évben 30 százalékkal, 3654-ről évi 4750-re emelkedett a hangversenyek száma, bővült az előadóhelyek, valamint a nemzetközi versenyek köre is – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2016-ban és 2017-ben 420 millió forinttal támogatja a magyar klasszikus zene nemzetközi hírnevének erősítését, céljuk, hogy az itthon született zenét ne csak itthon, hanem külföldön is népszerűvé tegyék.ff
Százmillió forint támogatást kapott például a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny, melyre három kontinensről érkeztek versenyzők, ugyanekkora összeggel támogatták a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, és 160 millió forintot szán a kormány a Pécsett 2017 folyamán megrendezendő Nemzetközi Karmesterversenyre és 60 millió forintot fordít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. új közös kezdeményezésére, a Nyári Nemzetközi Akadémia és Fesztiválra. “Elmondhatjuk, hogy Budapest mára a világ zenei fővárosainak egyike” – hangsúlyozta az államtitkár.
Rétvári Bence emellett kiemelte, hogy míg a Zeneakadémia 800 millió forintos, addig a Filharmónia Magyarország 350 millió forintos koncertszervezésre fordítható éves állami támogatásban részesül.
Elmondása szerint az üres adathordozók után szedett jogdíjakból 1,4 milliárd folyt be az Nemzeti Kulturális Alaphoz, ennek elosztását követően a 2016-2017-es évadban 525 millió forint szabad keret jut a Cseh Tamás-programra. A Halmos Béla-program, amelynek célja a népzenei utánpótlás támogatása, a következő évadban összesen 300 millió forintból valósulhat meg.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/zenei-hirek/szazalekkal-emelkedett-hangversenyek/feed/ 0
Botrányos lett a Lammermoori Lucia új londoni feldolgozása https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/botranyos-lammermoori-feldolgozasa/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/botranyos-lammermoori-feldolgozasa/#respond Sun, 10 Apr 2016 06:09:44 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6341 2016-04-10_8-09-28Sok néző felháborodott Donizetti Lammermoori Lucia című operájának új feldolgozásának láttán a londoni Royal Opera House-ban, bár az előadás előtt figyelmeztették a közönséget, hogy a produkció az erőszakot és a szexet naturálisan ábrázoló jeleneteket tartalmaz – tudósított a BBC News.

A felhívás előzménye, hogy a londoni színháznak bocsánatot kellett kérnie tavalyi Tell Vilmos-előadása miatt, melynek szexuális erőszakot bemutató jelenete “sok nézőt felzaklatott”.
Charlotte Higgins, a The Guardian című lap kulturális rovatvezetője a nézők soraiban ült. “Fújolás és tetszésnyilvánítás is volt, a nézőket megosztotta a produkció” – mondta a BBC-nek. Hozzátette, hogy a figyelmeztetés szükségtelen volt, mert “az opera maga erőszakos” még az eredeti műben nem szereplő, csak az új feldolgozásban látható jelenetek nélkül is.
Az egyik ilyen extrajelenet szexet ábrázol, majd miután az előadás világossá tette, hogy a címszereplő várandós, a másik pluszjelenetben nyílt színi vetélést mutattak be.
Katie Mitchell rendező koncepciója abban is újat hozott, hogy Lucia a közönség szeme láttára öli meg a férfit, akihez feleségül kellett mennie – ez általában “a színfalak mögött” zajlik.
Mitchell azért bővítette ki ezekkel a jelenetekkel a művet, mert szerinte a férfiszereplők sok időt töltenek a színpadon, lélekrajzuk alapos, összetett, izgalmas, míg a nők nem kapják meg ugyanezt a figyelmet.
“Úgy látszott, mintha egyes jelenetek hiányoznának, az én feldolgozásom ezeket a hiányokat igyekezett pótolni, hogy a főszereplőt jobban megértsék a nézők” – magyarázta a rendező.
A Luciát alakító Diana Damrau német szoprán is védelmébe vette az előadást, szerinte nem öncélúak a véres jelenetek, hanem elmélyítik a történetet.
“Azt hiszem, ma már nem sokkoló ez a látvány, 30 évvel ezelőtt valóban az lett volna” – tette hozzá.
Rupert Christiansen, a Telegraph kritikusa más véleményen volt, szerinte a pluszjelenetek “perverzek és esetlenek”.
A Royal Opera House az előadás után közleményt adott ki, melyben elnézést kért minden kellemetlenségért, amit okozott.
http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35995554

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/botranyos-lammermoori-feldolgozasa/feed/ 0
John Williams világhírű filmzenéi április 16-án az Arénában https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/williams-vilaghiru-filmzenei/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/williams-vilaghiru-filmzenei/#respond Sun, 10 Apr 2016 06:00:11 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6329 John Williams világhírű amerikai komponista filmzenéi állnak a középpontban a Budafoki Dohnányi zenekar április 16-i koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában.

A John Williams Filmharmonikusok című esten a szimfonikus zenekart és a mintegy kétszáz tagú kórust Hollerung Gábor zeneigazgató vezényli, a produkciót filmrészletek, hazai táncegyüttesek és légtornászok koreográfiája kíséri – szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A Budafoki Dohnányi Zenekar az elmúlt években több alkalommal is nagy sikerrel adta elő koncerteken a legismertebb filmzenéket. A BDZ 2007-ben rendezte első filmzene koncertjét; a mostani műsorban a Star Wars filmzenék kapják a főszerepet, élőben Magyarországon eddig nem hallott teljességben.
A Csillagok háborúja filmzenéit idén negyedszerre jelölte díjra az Amerikai Filmakadémia, bár eddig csak egy szobrot kapott, még 1978-ban. A most 84 éves John Williams pályája során több mint száz film zenéjét írta, munkásságát számos díjjal elismerték, öt Oscar-, húsz Grammy-, négy Golden Globe- és négy Emmy-díjat nyert. Az amerikai zeneszerző negyven éve dolgozik együtt Steven Spielberg rendezővel, a koncerten közös munkásságuk filmjeiből is felcsendülnek az ismert dallamok, mások mellett az E.T. – A földönkívüli, az Indiana Jones, a Jurassic Park filmzenéi, illetve egy-egy szám a Harry Potterből és a Reszkessetek betörők filmekből is. A BDZ most először mutatja be a Kapj el, ha tudsz, a Hook, a Visszatérés Sohaországba, valamint az Egy gésa emlékiratai című filmek zenéit.
2016-04-10_7-59-19
A Budafoki Dohnányi Zenekar a hazai zenei élet meghatározó szereplője, minden évben számos, több művészeti ágat ötvöző produkciót állít színpadra. 2011-ben közreműködött a Sting Symphonicity című turnéjának budapesti és grazi állomásán. Ugyanettől az évtől a Havasi Symphonic projekt társrendezője, amellyel 2015-ben a New York-i Carnegie Hallban is fellépett.
Hollerung Gábor 1993 óta a Budafoki Dohnányi Zenekar karnagya és művészeti vezetője. A Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, Liszt-díjjal és érdemes művész címmel elismert karmester számos európai zenekar mellett vendégszerepelt amerikai és ázsiai zenekaroknál is.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/williams-vilaghiru-filmzenei/feed/ 0
A magyar opera napja – Újabb örökös tagokat köszöntöttek a Magyar Állami Operaházban https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/tagokat-koszontottek-operahazban/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/tagokat-koszontottek-operahazban/#respond Mon, 09 Nov 2015 05:42:59 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6248 A Magyar Állami Operaház örökös tagja lett Barlay Zsuzsa magánénekes, Hágai Katalin balettművész, Misura Zsuzsa magánénekes és Volf Katalin balettművész, valamint posztumusz megkapta a címet Korondi György magánénekes és Laczó István magánénekes is. Az új örökös tagokat szombaton este, a magyar opera napján köszöntötték az Erkel Színházban, ahol átadták az operaház díjait is.

Erkel Ferencnek, a nemzeti romantikus opera megteremtőjének születésnapját, november 7-ét két éve ünneplik a magyar opera napjaként. 2013-ban ezen a napon nyílt meg újra az Erkel Színház.
Mint az operaház szombati közleménye emlékeztet, új hagyományt kívánnak teremteni régi alapítású díjaik átadására: az idei évtől a magyar opera napján adják át azokat az elismeréseket, amelyeket azelőtt szokásosan az évadnyitó társulati ülésen, szűk körben vehettek át az intézmény művészei és munkatársai.

Az elismeréseket szombat este Goldmark Károly Sába királynője című operájának telt házas előadása előtt adták át. A Mándi Andor és felesége által alapított díjat Zavaros Eszter magánénekes vehette át az Erkel Színház színpadán. A fiatal tehetségeket elismerő, Ádám Tibor és felesége által alapított Juventus-díjat Kristóf Szabina énekkari művész és Novák András Péter klarinétművész, a Ráday Sári Alapítvány díját Németh Mónika énekkari művész kapta.

Barlay Zsuzsa

Barlay Zsuzsa


Az év énekkari művésze címet Leszkovszki-Tóth Éva és Fátrai János nyerte el. Az év kartáncosának Starostina Kristina és Babácsi Benjamin Zoltán balettművészeket választották, az év zenekari művésze címet pedig Hartenstein István fagottművész viselheti.

A művészeti ügykezelés területén dolgozó operaházi munkatársakat jutalmazó Az előadásokért emlékérmet idén Bodó Lajosné jelmeztárvezető, Kuczka Beáta rendezvényszervező és Nagy Krisztián statisztavezető vehette át. A Vasfüggöny-díjat Kiss Gyöngyi női fodrásznak és Muladi József öltöztetőnek ítélték.
A Melis György-díjjal Fodor Beatrix magánénekest, az először odaítélt Sudlik Mária Emlékdíjjal Kelen Péter magánénekest jutalmazták. A Simándy József Emlékplakettet a fiatal tenor, Boncsér Gergely, a Vágó Nelly Emlékérmet Csík György díszlet- és jelmeztervező vehette át.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/tagokat-koszontottek-operahazban/feed/ 0
Kálmán Imrére és a 100 évvel ezelőtt bemutatott Csárdáskirálynőre emlékeznek a hétvégén Siófokon https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/bemutatott-csardaskiralynore-emlekeznek/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/bemutatott-csardaskiralynore-emlekeznek/#respond Wed, 21 Oct 2015 03:39:05 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6231 Kálmán Imre Emléknapokat tartanak Siófokon a hétvégén. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a szombaton, a magyar operett napján kezdődő kétnapos rendezvénysorozaton nemcsak a zeneszerző születésnapjáról (október 24.) emlékeznek meg, hanem egyik nagy sikerű szerzeménye, a Csárdáskirálynő 100 évvel ezelőtti bemutatását is megünneplik.kalman_imre_1

A jeles évforduló alkalmából a programsorozat nyitányaként szombat délelőtt emléktáblát helyeznek el a Kálmán Imre Emlékháznál, majd az zeneszerzőről (1882-1953) elnevezett kulturális központban kiállítás nyílik Éljen a szerelem! címmel. (Ez volt a Csárdáskirálynő eredeti címe.) Ugyancsak szombaton a gyerekeket zenés interaktív előadásra, a felnőtteket operettestre várják a könyvtárba.
A Kálmán Imre Emlékházban mindkét napon tárlatvezetéseket, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak, a város főterén álló víztoronyban pedig az operettszerző legnépszerűbb melódiái csendülnek fel.
Vasárnap este a kulturális központban Kigyúlnak a fények címmel gálaműsorra invitálják a közönséget. A színpadon egyebek mellett A Bajadér, A Cigányprímás, A Cirkuszhercegnő, A Csárdáskirálynő, A hollandi menyecske, a Marica grófnő, A Montmartre-i ibolya, az Ördöglovas, a Tatárjárás és a Zsuzsi kisasszony című darabok leghíresebb dalai csendülnek fel.
A rendezvényt, amelynek fővédnöke Yvonne Kálmán, a zeneszerző leánya, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház közösen szervezi.
Az emléknapokat először a komponista születésének 125. évfordulója alkalmából rendezték meg Siófokon.
A csárdáskirálynőt először 1915. november 17-én játszották Bécsben. Magyarul egy évvel később – 1916. november 3-án – mutatták be Budapesten, a Király Színházban.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/bemutatott-csardaskiralynore-emlekeznek/feed/ 0
Erdélyi turnéra viszi a Virtuózokat Molnár Levente https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/erdelyi-virtuozokat-levente/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/erdelyi-virtuozokat-levente/#respond Wed, 15 Jul 2015 11:36:05 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6171 Székelyföldön koncerteznek az MTVA Virtuózok című műsorának résztvevői augusztusban. A „Gyerekek a gyerekekért” című miniturné bevételét Böjte Csaba atya gondozottjainak ajánlják fel a szervezők Molnár Levente operaénekes kezdeményezésére. A nemzetközileg is elismert bariton a turné előtt a londoni Covent Gardenben látta vendégül a Virtuózok egyik különdíjasát, Foki Danit.   

 Három állomásból álló, jótékonysági miniturnén mutatkozik be az erdélyi közönségnek az MTVA Virtuózok című műsorának néhány fiatal tehetsége augusztus 4. és 10. között. Boros Misi zongorista, Kiss Zoli hegedűs, Csabay Zsuzsa fuvolista, valamint Kéringer Dávid klarinét- és szaxofonjátékos augusztus 6-án Székelyudvarhelyen, augusztus 7-én Sepsiszentgyörgyön, augusztus 8-án pedig Csíkszeredában lép fel. A fiatalokat a Csíki Kamarazenekar kíséri, a karmester pedig Héja Domonkos lesz. A koncertkörút megálmodója és részben anyagi támogatója Molnár Levente nemzetközileg is elismert, székelyföldi születésű operacsillag. A 32 éves bariton a „Gyerekek a gyerekekért” címet adta a műsornak, hiszen a hangversenyek bevételét a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, vagyis Böjte Csaba atya gondozottjainak ajánlják fel. A kezdeményezés mellé állt az RMDSZ, de a szervező, az erdélyi Thália Alapítvány örömmel látja a további támogatók csatlakozását. A hangversenyeket augusztus 6-án 19 órától a székelyudvarhelyi Digitál 3 Stúdió mozitermében (jegyek kaphatók a helyi Művelődési Ház jegypénztárában), augusztus 7-én 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében (jegyek válthatók a Városi Kulturális Szervező Irodában), valamint augusztus 8-án 19 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában (jegyek a helyszínen kaphatók) tartják meg.

Molnár Levente egy varázslatos székely faluban, Gyergyóremetén született, majd Csíkszeredában nevelkedett. Az operaénekes ezért tartja fontosnak, hogy segítse a Virtuózokat, és elvigye a szülőföldjére ezeket a példaértékű fiatalokat. A hangversenyek célja az adományozáson túl az is, hogy a Székelyföldön élő, klasszikus zenét tanuló, tehetséges gyerekeknek lehetőséget teremtsenek arra, hogy jelentkezzenek a műsorba. Az MTVA Virtuózok stábja ezért augusztus 5-én előválogatást tart Levente egykori iskolájában, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban. Jelentkezési lapot és további információkat a helyi zeneiskolákban lehet kérni.2015-07-15_13-35-56

Fiatal kora ellenére Molnár Levente az egyik legfoglalkoztatottabb magyar operaénekes külföldön. A bariton nyáron a belgiumi Gentben, a bajor fővárosban, Münchenben, valamint Londonban énekel, novemberben pedig és azt követően még kétszer várja a New York-i Metropolitan. Molnár Levente nemcsak nyomon kísérte a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató versenyét, hanem továbbra is egyengeti a fiatalok pályafutását. Két Virtuóznak különdíjat ajánlott fel, és egyiküket, Foki Dánielt július elején már vendégül látta Londonban. A négynapos kirándulás részeként Dani egyebek mellett beleshetett a kulisszák mögé a világhírű, patinás Covent Gardenben, ahol Molnár Levente a Bohémélet című darabban játszik.

Bővebben:

http://leventemolnar.com/

https://www.facebook.com/LeventeMolnarOperaSingerOfficial

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/erdelyi-virtuozokat-levente/feed/ 0
Ennio Morricone jövő januárban ismét a Sportarénában vezényel https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/morricone-januarban-sportarenaban/ https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/morricone-januarban-sportarenaban/#respond Tue, 14 Jul 2015 04:45:11 +0000 http://www.musicmagazin.hu/?p=6165 Két év után ismét a Papp László Budapest Sportarénában vezényel Ennio Morricone. Minden idők egyik legnagyobb hatású filmzeneszerzője 2016. január 17-én 60 év zene című műsorának karmestere lesz.

A világhírű olasz komponista világkörüli turnéval ünnepli hivatásos zeneszerzői és karmesteri pályájának 60. évfordulóját. Tavalyi sikeres európai turnéjára több mint 150 ezren váltottak jegyet – tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.
“Hatalmas élmény, hogy műveimet fiatalok és idősebbek, a legkülönbözőbb anyagi és kulturális háttérrel rendelkező rétegek egyaránt örömmel hallgatják. Munkásságom hatvan éve során több mint hatszáz művet komponáltam, ebből jó néhány vált ismert slágerré. Jövőre egy teljesen új programmal lépünk fel. Tervezek például egy szvitet, melynek elemeit hét különböző mozifilmhez szereztem. Természetesen játszunk klasszikus darabokat is a Sergio Leone-féle westernekből” – idézte a közlemény Morriconét.
Ennio Morricone legutóbb 2014 februárjában, filmzeneszerzői karrierje kezdetének 50. évfordulóján lépett fel az Arénában, akkor a Modern Art Orchestrát vezényelte. Korábban többször turnézott a világban a Győri Filharmonikus Zenekarral és zenét írt Koltai Lajos Sorstalanság című filmjéhez.
A 60 év zene című világturné 2016. január 15-én Prágában indul szeretett együttese, a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar tiszteletére, amely előző nemzetközi turnéja során is kísérte a mestert, aki főbb nemzetközi mozifilmjeihez az együtessel készített lemezfelvételt. Akárcsak a korábbi turnék során, a programban több mint kétszáz zenész és énekes fog szerepelni a színpadon.
A 86 éves Ennio Morricone több mint félezer zeneművet komponált kifejezetten mozi- és tévéfilmek aláfestéséhez, emellett több mint száz klasszikus zeneművet jegyez. Ő írta például A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika, a Cinema Paradiso és más világhírű filmek zenéjét. Dolgozott európai és hollywoodi rendezőkkel, szerzett zenét westernhez, drámához, vígjátékhoz, kalandfilmhez, krimihez, életrajzi művekhez.

Ennio Morricone

Ennio Morricone

Golden Globe- és Grammy-díjai mellett öt filmzenéért jelölték Oscarra (Mennyei napok – 1979, rendező: Terrence Malick; A misszió – 1986, Roland Joffé; Aki legyőzte Al Caponét – 1987, Brian De Palma; Bugsy – 1991, Barry Levinson; Maléna – 2000, Giuseppe Tornatore, operatőr: Koltai Lajos), végül 2007-ben életművéért kapta meg az Amerikai Filmakadémia elismerését.

]]>
https://www.musicmagazin.hu/komolyzene/morricone-januarban-sportarenaban/feed/ 0