Újraavatják a londoni Bartók Béla-szobrot
Ismét áll Londonban Bartók Béla szobra a South Kensington metrómegállótól pár lépésre levő Malvern Court előtti járdán; Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, amely útépítés miatt került néhány évre raktárba, szombaton avatják fel újra ünnepélyes keretek között.

A kétméteres bronz szobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a nagy magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezte le a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) és a Bartók angliai népszerűsítéséért sokat dolgozó angol-walesi komponista, Peter Warlock (1894-1930) nevét viselő társaság. A szobrot 2009 áprilisában területrendezés és útépítés miatt a South Kensington-i önkormányzat elmozdította és a munkálatok idejére raktárba helyezte.
Az újraavatást két rendezvény előzi meg a héten: Bartókról szóló előadást tartottak szerdán az LMKK-ban a Brit-Magyar Baráti Társaság és Malcolm Rudland magyar származású angol zenész, a Peter Warlock Társaság tiszteletbeli főtitkára szervezésében. Két neves zenetudós, Malcolm Gillies ausztrál származású zenész és nyelvész, a Bartók in Britain című könyv szerzője, a Londoni Metropolitan University rektora és Laki Péter, a New York állambeli Bard College Budapesten született zenetörténész professzora, a Bartók and His World című könyv írója beszélt a magyar zeneszerző életéről, munkásságáról.
Pénteken koncert lesz az Eaton Square-i, több száz fő befogadására alkalmas Szent Péter-templomban, ahol Bartók Béla, Peter Warlock és Henry Purcell angol barokk szerző műveit hallhatja a közönség. A fellépő művészek között van Vásáry Tamás, Laki Péter, Malcolm Rudland, a Daimon Vonósnégyes, az Albek Duo, Ronan Magill, Pusker Júlia, Tadashi Imai, Jonathan Slade és Hannah Porro.

A koncert végén az egybegyűltek fúvós zene kíséretében felvonulnak a Sydney Place 7. számú ház elé, ahol Bartók 1922 és 1938 között rendszeresen megszállt londoni tartózkodásai idején, és ahol ma tábla őrzi emlékét.(MTI)

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=2116

Beküldte: - szept 22 2011. Kategória Komolyzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin