Kálmán Imrére és a 100 évvel ezelőtt bemutatott Csárdáskirálynőre emlékeznek a hétvégén Siófokon
Kálmán Imre Emléknapokat tartanak Siófokon a hétvégén. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a szombaton, a magyar operett napján kezdődő kétnapos rendezvénysorozaton nemcsak a zeneszerző születésnapjáról (október 24.) emlékeznek meg, hanem egyik nagy sikerű szerzeménye, a Csárdáskirálynő 100 évvel ezelőtti bemutatását is megünneplik.kalman_imre_1

A jeles évforduló alkalmából a programsorozat nyitányaként szombat délelőtt emléktáblát helyeznek el a Kálmán Imre Emlékháznál, majd az zeneszerzőről (1882-1953) elnevezett kulturális központban kiállítás nyílik Éljen a szerelem! címmel. (Ez volt a Csárdáskirálynő eredeti címe.) Ugyancsak szombaton a gyerekeket zenés interaktív előadásra, a felnőtteket operettestre várják a könyvtárba.
A Kálmán Imre Emlékházban mindkét napon tárlatvezetéseket, a gyerekeknek kézműves foglalkozásokat tartanak, a város főterén álló víztoronyban pedig az operettszerző legnépszerűbb melódiái csendülnek fel.
Vasárnap este a kulturális központban Kigyúlnak a fények címmel gálaműsorra invitálják a közönséget. A színpadon egyebek mellett A Bajadér, A Cigányprímás, A Cirkuszhercegnő, A Csárdáskirálynő, A hollandi menyecske, a Marica grófnő, A Montmartre-i ibolya, az Ördöglovas, a Tatárjárás és a Zsuzsi kisasszony című darabok leghíresebb dalai csendülnek fel.
A rendezvényt, amelynek fővédnöke Yvonne Kálmán, a zeneszerző leánya, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház közösen szervezi.
Az emléknapokat először a komponista születésének 125. évfordulója alkalmából rendezték meg Siófokon.
A csárdáskirálynőt először 1915. november 17-én játszották Bécsben. Magyarul egy évvel később – 1916. november 3-án – mutatták be Budapesten, a Király Színházban.

Rövid URL: https://www.musicmagazin.hu/?p=6231

Beküldte: - okt 21 2015. Kategória Komolyzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin