Zeneszerszámok a 18-19. századból kamaratárlaton
Egyebek között 18-19. századi angol harmonika, vonós citera és okarina látható szombattól a Zeneszerszámok című kamaratárlaton a fővárosi Wladis Galériában, a Falk Art Fórum Antik és Modern Művészeti Fesztivál keretében.

Péter Vladimir ötvös és szobrászművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára nemcsak különleges ékszereket készít, hanem megszállott gyűjtő is, legyen az zárdamunka, bicska vagy hangszer. Ezúttal hangszergyűjteményét bocsátja közszemlére a galériában.

Mint a professzor az MTI-nek megjegyezte, a zene anyagtalan művészet, de nem eszköztelen, a hangszer az, ami a zenét materializálja. Olyan zeneszerszámokat mutat be, amelyek az idők folyamán fokozatos fejlesztésen mentek át. “Bizonyos hangszerek egyszer csak már nem képesek ellátni az újabb zene által támasztott feladatokat, újaknak adják át a helyüket, de formájuk beépül az utódokéba” – magyarázta.
Túlnyomórészt a fafúvósok fejlődési keresztmetszetéből nyújt képet a kiállítás, de vannak vonós hangszerek, köztük egy különleges vonós citera, és megnézhető egy concertina, vagyis angol tangóharmonika is, amely pici, nyolcszögletű és csupa apró gomb található mindkét oldalán.
Látható továbbá meisseni porcelánból készült okarina, amely ősi népi hangszer, és valószínűleg a 17. századból való az a körte alakú gitár, amelynek hátoldala hasas és ébenfából van, az egész hangszert gyöngyház berakások díszítik és a hangolója ezüstből készült – összegezte Péter Vladimir.
A galériában látható ékszereken belül van egy vonulat – sípok, okarinák, dorombok – amelyekhez közvetlenül is kapcsolható a szeptember 29-ig látható kamaratárlat.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4080

Beküldte: - szept 21 2012. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin