Vége a CD-nek, ennyi volt.
Az iparág megtartja a formátumot exkluzív tartalmak számára, de a tömegek igényeit az online hozzáférés szolgálja majd ki.

Ma már ugyan egyre nagyobb ritkaságszámba megy a CD-k használata, de azért a boltokban még lehet kapni ezt a nagy karriert befutott adattárolót, több olyan terület is akad, ahol még megvan a helye, viszont az már jó ideje nyilvánvaló, hogy egy kifutó termékről, technológiáról van szó. De az igazi „halálos ítélet” akkor születik meg, ha a legnagyobb felhasználó, a kiadói ipar is más hordozóra tér át.

Úgy tűnik, ez jövőre, vagy talán még hamarabb meg fog történni, ugyanis egy zenei hírportál, a Side-Line belső forrásokból úgy értesült, hogy a világ legnagyobb kiadói azt tervezik, hogy 2012 végétől, de a körülményektől függően esetleg még hamarabb leállítják a zenék CD-n történő forgalmazását, ehelyett az újabb módszerekre, az internetes letöltésre, illetve az online, stream-formátumra térnek át. A kiszivárgott koncepcióterv szerint teljes mértékben nem hagynának fel a CD-formátummal, de már nem ez lenne az általános, a CD-t exkluzív megjelenési módnak hagynák meg, és az is felmerült, hogy ebbe az extrának számító modellbe az Amazont vonnák be terjesztőként, mivel ez a különben is piacvezető cég rendelkezik a világ legnagyobb CD-címtárával kiskereskedelmi szinten.

A lap a több mint három hete megszerzett értesülésekről igyekezett hivatalos kommentárokat is kérni a világ legnagyobb kiadóitól, az EMI-tól, a Sonytól és a Universaltól, de mindeddig nem kaptak választ. Ugyanakkor nem hivatalosan több, e cégeknél dolgozó szakember jelezte a lapnak névtelenül, hogy az információ helytálló.

A Side-Line felhívja a figyelmet arra, hogy egyáltalán nem lenne meglepő a közös iparági döntés, a racionális érveket mérlegelő cégek számára az egyszerűbb és olcsóbb terjesztés nyilvánvalóan vonzó. Egy szakértő idén már felhívta arra a figyelmet, hogy a hagyományos CD-alapú kiadás két éven belül megszűnik ugyan, de limitált számban maga a CD megmarad, ugyanis kiválóan alkalmas az egyedi, extrákat tartalmazó zenemegjelentetésre – korlátozott példányszám, igényes borító, különleges fizikai és virtuális kiegészítők az albumhoz, mint amikor valaki bőrkötésű, számozott példányt vásárol egy papírkötésben is megszerezhető könyvből. Ugyanakkor az szinte senki számára nem kétséges, hogy a tömegfogyasztást az online megszerezhető változatok fogják kielégíteni.

Egy biztos, vége lesz azoknak a vitáknak, hogy vajon a CD meddig őrzi meg sérülésmentesen és visszaolvashatóan az információkat: a compact disc ugyanis nem éri meg azt a kort, hogy a kezdeti ígéretek beteljesítését milliók kérjék számon rajta.
Forrás: http://itcafe.hu

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2561

Beküldte: - nov 9 2011. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin