Utolsó rapszódia lesz a címe az új Liszt Ferenc filmnek
Szeptember végén kezdi forgatni Liszt Ferencről szóló filmjét Gyöngyössy Bence rendező Utolsó rapszódia címmel. A francia-magyar koprodukcióban a főbb szerepeket Jordán Tamás, Sárközi-Nagy Ilona, Söptei Andrea, Molnár Piroska és Kálloy-Molnár Péter játssza. Az alkotást az év végén a Liszt-év zárásaként tűzi műsorra a Magyar Televízió.

A kosztümös produkció költségvetése 150 millió forint körül mozog, a film Liszt Ferenc Bayreuth-ban töltött tíz utolsó napját dolgozza fel – mondta Gyöngyössy Bence csütörtökön az MTI-nek.
Mint a rendező kifejtette, gyerekkorát végigkísérte Liszt zenéje, szülei gyakran hallgatták műveit.
“Amikor találkoztam Fonyódi Tibor forgatókönyvével, rögtön megragadott a történetben rejlő különleges múzsa-mester kapcsolat misztikuma. Nem száraz életrajzi filmet készítünk, hanem az érzelmeken keresztül próbáljuk megragadni Liszt személyiségét” – emelte ki Gyöngyössy Bence. Hozzátette: a tíz nap történetébe beleszőtték a zeneszerző és utolsó tanítványa kapcsolatát is.
A cselekmény három idősíkban játszódik, a szerelmi történetet a tanítvány meséli el 1911-ben – ez adja a kerettörténetet.

“A művész születésének századik évfordulóján egy budapesti színházban színre kerül egy Liszt utolsó napjairól szóló darab, a Tristan. Ennek próbáján jelenik meg egy középkorú hölgy, Nina Schliemann, aki mint szemtanú elmeséli, mi történt valójában Bayreuthban” – fejtette ki a rendező, aki szerint a valóságban is létező Lina Schmalhausen ihlette a karaktert.
A tanítvány naplóját annak idején Alan Walker elismert Liszt-kutató tette közzé; a könyv magyar nyelven 2007-ben jelent meg a Park Kiadónál Liszt Ferenc utolsó napjai – Növendéke, Lina Schmalhausen kiadatlan naplója alapján címmel. Története közben megelevenednek a budapesti Zeneakadémián töltött évek, valamint olyan történelmi figurák is feltűnnek a filmben, mint Richard Wagner és Erkel Ferenc.
“Egy kosztümös, a 19. században játszódó filmnél nagyon fontos a látvány, régóta azon dolgozunk, hogy a kort hitelesen ábrázoljuk” – fogalmazott Gyöngyössy Bence. A forgatást Budapestre és környékére tervezik, a többi közt az Ybl-villában, a péceli Ráday-kastélyban vagy a Festetics-palotában.
Jordán Tamás alakítja majd Liszt Ferencet.
“Amikor olvastam a forgatókönyvet, rögtön megjelent előttem Jordán Tamás arca. Csütörtökön tartottuk az utolsó maszk- és jelmezpróbákat és amellett, hogy Tamás korunk egyik legnagyobb színésze, kísérteties a fizikai hasonlóság a zeneszerzővel” – jegyezte meg a rendező.
A film bemutatóját az év végére tervezik, először a Magyar Televízió fogja műsorra tűzni, a tervek szerint ezt követően kerül sor nemzetközi forgalmazásra.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2132

Beküldte: - szept 23 2011. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin