Utcát neveznek el Radics Béláról Budapesten
Emléktábla és szobor után utcát is elneveznek Radics Béláról, a legendás gitárosról Angyalföldön – közölte a XIII. kerületi önkormányzat hétfőn az MTI-vel. A névadó ünnepséget kedden délután tartják a Vőlegény utca és a Göncöl utca közötti területen.

Minden idők egyik legnagyobb magyar gitárosának alakját Tóth József (MSZP) polgármester, Pintér István, az iskolai évfolyamtárs – akivel együtt zenélt az Atlantis együttesben – és László András, a Radics Béla Emléktársaság elnöke idézi fel. Az utcanév- és a magyarázó tábla átadását követően az emlékezők átvonulnak a Vőlegény utcába, ahol megkoszorúzzák Radics Béla szobrát.
Az emléktársaság a fővárosnál kezdeményezte, hogy nevezzenek el a gitárosról közterületet. A XIII. kerületi képviselő-testület az eredeti Baba tér helyett azt javasolta, hogy a lakóhelyéhez közelebbi közterület vegye fel a rockzenész nevét.

Radics Béla 1946-ban született Angyalföldön. Iskolai tanulmányait a közeli Kilián György Általános Iskolában végezte. Géplakatos-tanuló éveit a Magyar Acélárugyárban töltötte. Itt a gyár zenekarának tagja lett, ahol megkapta első akusztikus gitárját.
Elsőként játszott Magyarországon Jimi Hendrix és Cream számokat, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Zenélt a Sakk-Matt, az Alligátor, az Aréna, a Nevada, a Tűzkerék és a Taurus együttesekben.radics
1982-ben a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövének árát rockzenészek gyűjtötték össze, sírfelirata: “Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!” Emlékére egykori lakóházán táblát, 2005 októberében szobrot (Kovács Károly alkotása) állítottak a XIII. kerületi Gyöngyösi utcában. Életéről, munkásságáról eddig három könyv jelent meg. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4777

Beküldte: - ápr 16 2013. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin