Szvorák Katalin a teremtést dicséri énekeivel Szentendrén
Történelmi egyházak énekei csendülnek fel augusztus 6-án a szentendrei Barcsay udvarban, ahol Szvorák Katalin A teremtés dicsérete című lemezének dalaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az este hét órakor kezdődő hangversenyen görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek csendülnek fel, kortárs zenei megközelítésben – mondta el az MTI-nek Szvorák Katalin.
“Az énekek üzenete ma is nagyon időszerű, mai feladatainkat is tükrözik, hogy micsoda felelősség van az ember kezében. Nem vigyázunk eléggé a természetre, amelyet Urunk megteremtett” – mondta az énekes. Hozzátette: A jellegzetes dallamvilágukkal megszólaló énekek arra emlékeztetnek, hogy milyen parányi az ember az őt körülvevő természethez képest.
A fél éve megjelent album voltaképpen egy lemeztrilógia folytatása. A 2007-es Éneklő egyház a római katolikus népénektárból válogatva kalauzolja végig a hallgatókat a jeles egyházi ünnepeken, adventtől pünkösdig. Az egy évvel később megjelent, Mondj szívem dalt a Mária-énekeket és a magyar szenteket veszi sorra, míg a 2009-es A nap megszentelése című albumon zsoltárok, imádságok és himnuszok kaptak helyet.
A lemez teljes hanganyagát felvonultató, hetven perces koncerten Andrejszki Judit éneke, orgona- és csembalójátéka a régizenét, a hegedűn közreműködő Kórodi Júlia a “komolyzenét”, míg a cselló, hegedű és brácsa dallamokért felelős Pejtsik Péter a kortárs zenét képviseli.
Szvorák Katalin “művészete, a népzene dallamkincse, évszázadokkal köt össze minket: őseinkkel, a múltunkkal – és fölfelé is köt: az egyházi népénekek révén az élet fensőbb értelméhez. Katalin kiénekli a kódexekből, élővé varázsolja a hagyományt” – olvasható Schmitt Pál köztársasági elnök A teremtés dicsérete című albumhoz írt, ajánló soraiban. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1722

Beküldte: - aug 1 2011. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin