Stradivari-hegedű pontos másolatát készítették el CT segítségével
Stradivari-hegedű pontos másolatát alkotta meg komputeres tomográfia segítségével egy amerikai kutatócsoport; a projektről az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves közgyűlésén számoltak be.

“A komputeres tomográfia egyedülálló betekintést nyújt a történelmi tárgyak belsejébe, lehetővé teszi, hogy megismerkedjünk elkészítésének mesterfogásaival. Ily módon a CT-felvételek alapján lehetővé válik e tárgyak hihetetlen pontossággal való újraalkotása” – olvasható az RSNA honlapján (http://www.rsna.org), valamint a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között.

Antonio Stradivari (1643-1737), a valaha volt legnagyobb hegedűkészítő a becslések szerint ezer mesterhangszert alkotott. Közülük 650 maradt fenn, amelyek kivételes hangzásuk miatt igen nagy megbecsülésnek örvendenek a hegedűművészek korében.
Steven Sirr, a Minnesotai Egyetem radiológiai intézetének docense két hegedűkészítővel működött együtt, hogy újraalkossanak egy 1704-es Stradivari-hegedűt, a Betts Stradivariust.
“Két célunk volt – egyrészt meg szerettük volna érteni, hogy miként +működik+ a hegedű, másrészt újra szerettük volna alkotni az egyedülálló hangszert, elérhetővé tenni a kópiákat fiatal hegedűművészek számára, akik nem tudják megfizetni az eredetit” – magyarázta Steven Sirr.
A radiológus 64-szeletes CT-vel ezernél több felvételt készített, majd a képeket úgynevezett sztereolitográfiai fájlokká konvertáltak. Ezeket már képes “elolvasni” a komputer vezérelte CNC-gép, amellyel kifaragták a hangszer alkotórészeit, majd kézileg rakták össze, és lakkozták.
“A felvételek segítségével állapítottuk meg például a faanyag tömörségét, a lemezek vastagságát” – jegyezte meg Steven Sirr, hozzátéve, hogy a replika hangja rendkívüli módon hasonlít az eredeti hangszeréhez.
“Amikor hegedűt készítünk, lemásoljuk azokat a változásokat, amelyek az elmúlt 300 évben végbementek a fában, például a kialakult apró deformitásokat, parányi repedéseket” – ismertette az eljárást a radiológus.
Steven Sirr reményei szerint sikerül megismételni az eljárást más antik hangszerekkel. Így a fiatal muzsikusok az eredetivel csaknem azonos hangszer birtokába juthatnak.
A New York-i Julliard School dékánja üdvözölte az ötletet.
Minden vonóshangszeren játszó fiatal zenész a főiskola elvégzése után óriási gondba kerül, hogy honnan szerezzen olyan hegedűt, amely a szólókarrierhez szükséges. Számukra óriási segítséget jelentene, ha a mostani ár töredékéért juthatna kiváló hegedűhöz” – emelte ki Ara Guzelimian. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2706

Beküldte: - nov 29 2011. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin