Németh Sándor életműdíjat kapott
A magyar operett napja alkalmából idén életműdíjat ítéltek Németh Sándornak, az év operettszínésze Peller Károly, az év musicalszínésze Vágó Zsuzsi lett, a legígéretesebb tehetségnek járó Marsallbot-díjat pedig Boncsér Geregely veheti át – tájékoztatta Ferenczi Orsolya, a Budapesti Operettszínház sajtófőnöke a díjátadó napján, hétfőn az MTI-t.

Idén egy nagydíjat is kiadnak a Cigányszerelem című operett hétfői előadásának szünetében a közönség előtt, ezt Kerényi Miklós Gábor főigazgató kapja.
Az elismeréseket tizedik alkalommal ítélték oda a magyar operett napja alkalmából, amelyet Kálmán Imre zeneszerző születésnapján (egyben Lehár Ferenc halálának évfordulóján), október 24-én ünnepelnek.
Németh Sándor, aki évtizedeken át volt a budapesti társulat vezető művésze, teljesítményéért kapta az életműdíjat, azért a nemzetközi szereplésért, amellyel a hungarikumnak számító magyar operettet népszerűsítette Európában és a tengeren túl is.
Az évad operettszínésze, Peller Károlynak a színház operettgáláiban nyújtott kiemelkedő alakításaiért, az évad musicalszínésze, Vágó Zsuzsi pedig a Miss Saigon női főszerepében nyújtott teljesítményéért veheti át az elismerést. Az évad legígéretesebb ifjú művészének adható Marsallbot-díjat Boncsér Gergely veszi át a tavaly díjazott Bordás Barbarától.

A magyar operett napjára került ki a nyomdából a Rózsavölgyi Zeneműkiadó új kötete, Gál Róbert A szenvedély muzsikája című könyve, amely Kálmán Imre életét, sorsát, muzsikáját és utóéletét tekinti át, és amelyet a Budapesti Operettszínházban mutatott be a teátrum főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor.
Kálmán Imre szenvedélyes életet élt – szögezi le a szerző. Hallatlanul népszerű muzsikáját már száz éve kedveli ország-világ. Életének érdekességei elevenednek meg szóban és képben a könyv lapjain, nagy slágerei pedig a legnépszerűbb előadók (Fedák Sári, Király Ernő, Honthy Hanna, Rátonyi Róbert, Zentay Anna és sokan mások) tolmácsolásában hallhatók a könyvhöz mellékelt CD-n. A kötetben egy évszázad hazai bemutatóiról, köztük a ma is futó előadásokról készült fotók is igazolják: mennyire örök Kálmán Imre operettvilága.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2456

Beküldte: - okt 25 2011. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

1 hozzászólás - “Németh Sándor életműdíjat kapott”

  1. laszlo ica

    Nagyon-nagyon megérdemelte,már többszöri,. Tiszta szívből gratulálok.Nagyon sajnálom, hogy itthon nem láthatjuk.

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin