Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Magyar brácsa a tokiói nemzetközi brácsaverseny győztesének | Zene magazin

Magyar brácsa a tokiói nemzetközi brácsaverseny győztesének
Egy magyar hangszerkészítő, Blaszauer Róbert brácsáját vehette át külön jutalomként a vasárnap véget ért második Tokiói Nemzetközi Brácsaverseny győztese, a kínai Ven Ting-kang (Wenting Kang).

A versenyen a harmadik helyezett japán Makino Kimi és a különdíjas svájci Andrea Burger Blaszauer-brácsával ért el jó eredményt. A győztes Ven Ting-kang a Bostoni New England Conservatory hallgatója, és a Magyarországon is ismert világhírű brácsaművész, Kim Kashkashian tanítványa. Második díjat kapott a német Barbara Buntrock, a negyedik és ötödik díj francia muzsikushoz, Adrien Boisseau-hoz és Helene Clement-hoz került.
Blaszauer Róbert az MTI-nek elmondta: külföldi, főleg németországi kiállításokon rendszeresen bemutatja hangszereit, így került kapcsolatba a 2010-es tokiói verseny egyik díjazottjával, a fiatal német muzsikussal, Veit Benedikt Hertensteinnel, aki ugyancsak az ő brácsáján játszott.
“Elsősorban az olasz és német hangszerek számítanak a világpiacon. Az első díjhoz tett felajánlással azt is szeretném igazolni, hogy a magyar hangszerkészítés versenyképes. Úgy érzem, ezzel a kollégákat, a szakmát is képviselem” – fejtette ki.
Blaszauer Róbert műhelyében javítással is foglalkoznak, valamint különleges, művészi szépségű barokk hangszereket, például gambát, barytont, piccolo cello d’amorét is építenek. “Ezek azért kerültek a repertoárunkba, mert csak a hegedűkészítésből nem lehetne megélni, a magyar piachoz képest sokan vagyunk”.
A faanyagot a sikeres új és régi stílusú hangszerekhez Erdélyben vásárolta, bár mint megjegyezte, vett németországi fát is, amiről később kiderült, hogy Erdélyből származik.
A hangszerkészítő megemlítette, hogy Rozsos Tamásnál is van egy brácsája: a magyar zenész a tokiói nemzetközi verseny alapító-szervezője, Imai Nobuko növendékeként szerzett mesterdiplomát Genfben, és többször partnere volt Veit Benedikt Hertensteinnek.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3672

Beküldte: - jún 4 2012. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin