Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Lendvay Kamillóé és Vukán Györgyé a 2011-es Gramofon-életműdíj | Zene magazin

Lendvay Kamillóé és Vukán Györgyé a 2011-es Gramofon-életműdíj
A klasszikus zene területén Lendvay Kamilló Kossuth-díjas zeneszerző, a dzsessz műfajában pedig Vukán György zongoraművész-zeneszerző kapja a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat életműdíját. A Gramofon-díjakat immár tizenegyedik alkalommal adják át; a Budapest Jazz Clubban hétfőn este további öt kategória győztesei vehetik át az elismerést.

Lendvay Kamilló Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Erkel-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára több mint fél évszázados, kiemelkedő jelentőségű zeneszerzői és pedagógiai munkásságáért, valamint töretlen alkotókedvéért kapja a Magyar Klasszikus Életmű Díjat – mondta el az MTI-nek a díjátadó napján Retkes Attila, a Gramofon főszerkesztője.

Tájékoztatása szerint a Magyar Jazz Díjat Vukán György Erkel-, Balázs Béla-, Emerton- és Artisjus-díjas zongoraművész-zeneszerző hat évtizedes zongoraművészi pályájáért, valamint ötvenhat lemezkiadványt, több mint százötven filmzenét, három operát, százötven zsoltárt és száznál is több dzsesszkompozíciót magában foglaló zeneszerzői életművéért veheti át.
A díjkiosztó utáni koncerten Vukán György a Vukán Trió másik két tagjával lép színpadra: Pecek Lakatos Krisztián nagybőgőzik és Balázs Elemér dobol.
A két fődíj mellett még öt további kategóriadíjat osztanak ki: mindkét műfajban díjazzák az év legjobb hazai és külföldi hanglemezét, valamint a legjobb DVD-produkciót is.
Az év magyar klasszikus hanglemeze az Amadinda Ütőegyüttes John Cage Ütőhangszeres művek, utolsó kötet (1973-1991) című felvétele.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Az év külföldi klasszikus hanglemeze az Ombra Cara – Georg Friedrich Händel áriái című album lett Bejun Mehtától (ének) és a Freiburger Barockorchestertől (karmester: René Jacobs).
Az év magyar dzsesszlemeze Szakcsi Lakatos Béla Live at the Budapest Jazz Club című felvétele.
Az év külföldi jazzlemeze a Metropole Orkest és Vince Mendoza Fast City című CD-je.
Az év DVD-produkciója Verdi Rigolettója Diana Damrau, Juan Diego Flórez és Zeljko Lucic előadásában, Fabio Luisi vezényletével, Nikolaus Lehnhoff rendezésében.
Az idei Gramofon-díjak odaítélésekor a zsűri a folyóirat 2010 téli, 2011 tavaszi, 2011 nyári és 2011 őszi számában elemzett lemezekből, összesen 384 kiadványból válogatott, ami a magyarországi hanglemezpiac méretét és sajátosságait ismerve nagyon bőséges kínálatnak mondható – mutatott rá a főszerkesztő.
A magyar bírálók munkáját egy nemzetközi tanácsadó testület is segíti. Min Retkes Attila felidézte, 2001 és 2009 között tagja volt a Midem Classical Awards nemzetközi klasszikus zenei díj zsűrijének, 2010 óta pedig ennek jogutóda, az International Classical Music Awards zsűrijének állandó tagja. Zsűritag társai még évekkel ezelőtt elvállalták: különös figyelemmel kísérik a magyar kiadású hanglemezeket, és a Gramofon-díj zsűrije számára javaslatokat, ajánlásokat fogalmaznak meg. Így történt ez 2011-ben is.
A végső döntést azonban a Gramofon főszerkesztőjéből, főszerkesztő-helyetteséből, valamint főmunkatársaiból álló zsűri hozta meg.
A Gramofon-díjat 2001-ben hozták létre, akkor a Magyar Klasszikus Életmű Díjat Eötvös Péter, a Magyar Jazz Díjat Oláh Kálmán kapta. A Gramofon-díj az első, Magyarországon alapított, kifejezetten szakmai elismerés, amely a klasszikus zene és a dzsessz műfajában tevékenykedő művészek elismertségének, társadalmi megbecsültségének visszaállítását szolgálja.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2711

Beküldte: - nov 30 2011. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin