Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Illés Lajos-emlékkoncert szeptemberben a Sportarénában | Zene magazin

Illés Lajos-emlékkoncert szeptemberben a Sportarénában
Emlékkoncertet rendeznek szeptember 22-én az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos tiszteletére a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves.

“A koncert egyik fő célja bemutatni, hogy Illés Lajos életműve és élettörténete szorosan összetartozik a határainkon túl élő magyarsággal, az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai fiatalsággal, művészekkel, illetve az értük, velük végzett művészeti, kulturális tevékenységével” – fogalmazott Makkai Lilla, Illés Lajos özvegye, nyugalmazott református lelkész az MTI-nek.
A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Tolcsvay Béla, Kalapács József, Horváth Charlie, a Bergendy fivérek, Benkó Sándor, Demjén Ferenc, Fenyő Miklós, Szabó Előd, a Role zenekar, Takács Nikolas és lesznek meglepetésvendégek is. A koncert fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Tőkés László korábbi református püspök, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
A két és fél órásra tervezett műsorban a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények (Oh, kisleány, Tudod-e, te kislány, Jelbeszéd, Szemétdomb, Lehetett volna, Kenyér és vér, Miért hagytuk, hogy így legyen, Élünk és meghalunk) a Koncz Zsuzsának írt dalok (Valaki kell, hogy szeressen, Ma végre jó a kedvem, Amikor, Szentiván, Valahol egy lány, Elszállt a nyár, Volt egyszer egy lány, Mondd el, ha kell, Kis herceg) mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus művéből is.
A koncert rendezője Szekeres Csaba, a szeptember 22-i estről dupla DVD fog megjeleni, amelyen egy dokumentumfilm is lesz Illés Lajosról.
Más elfoglaltságai miatt nem lesz ott az emlékkoncerten Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs sem.
Az Illés-együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben – szintén a Népstadionban – a Metróval és az Omegával, az utolsó fellépések pedig 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.
Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm Fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rock-istentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel (1991). 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta. A Magyar Éneket több mint kétszáz előadáson mutatták be közönség előtt.
– mondta özvegye, Makkai Lilla korábban az MTI-nek.
Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga – 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum – 2003, Karácsonyi Te Deum – 2005) is. Illés Lajos 2007. január 29-én hunyt el.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3579

Beküldte: - máj 16 2012. Kategória Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin