Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Nagyvárad Táncegyüttes
Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli március közepén a Nagyvárad Táncegyüttes, amely új bemutatóval, illetve változatos, minden korosztályt megszólító rendezvénysorozattal készül a jubileumra.

A Fényességes csillag című táncos misztériumjátékkal a Nagyvárad városalapítójaként tisztelt és szeretett Szent László király alakját idézi meg a partiumi városban működő hivatásos tánccsoport. A műsorban a születésnapos együttesen kívül több amatőr néptánccsoport is fellép: a borsi Galagonya, az érsemjéni Ezüstperje, az érmihályfalvi Nyíló Akác és a nagyváradi Csillagocska néptáncegyüttesek tagjaival együtt mintegy hatvanan táncolnak majd a színpadon – írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.

Az előadás társrendezője és ötletgazdája, Kádár Elemér a kedden Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szent László alakját régóta szeretné táncjátékban megeleveníteni, ám mindeddig erre nem volt lehetőség.
Elsősorban az Erdély templomaiban fellelhető, a lovagkirály alakját ábrázoló freskók inspirálták, amelyek szerinte sokkal ősibb, több ázsiai elemet felvonultató történetet jelenítenek meg, mint a királyról Európában született legendák.
A Fényességes csillag március 11-i bemutatója után, 12-én, hétfőn újra előadja a darabot a társulat, majd kedden múltidéző kiállítás nyílik a nagyváradi Vizuális Művészetek Galériájában: díszletek, jelmezek, viseletek, kellékek, plakátok, fotók, díjak kerülnek közszemlére.
Március 15-én, csütörtökön az előadással már a nemzeti ünnep előtt tiszteleg a társulat. Aznap magyar népi játszóházat és gyermektáncházat is tartanak, valamint gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek adnak gálaműsort.
Szombaton, március 17-én A romániai magyar táncegyüttesek helyzete és perspektívái címmel szakmai kerekasztal-beszélgetést rendeznek, majd este a táncegyüttes zenekarának ünnepi koncertje kezdődik, amelyet táncház követ.
Az előadást, illetve a rendezvénysorozatot a Magyar Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatta.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3221

Beküldte: - feb 29 2012. Kategória Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin