Kiállítás ősszel a Bizottság zenekarról
A nyolcvanas évek hazai ellenkultúrájának meghatározó zenekara, az autodidakta képzőművészek által létrehozott Bizottság előtt tiszteleg a Műcsarnok “Sírba visztek” – A Bizottság a Műcsarnokba megy című őszi kiállítása, amelyhez filmvetítések, konferencia, CD és DVD is kapcsolódik majd.

Nem retrókiállításról, hanem egy művészeti projektről van szó, amely a “minden lehet művészet, az élet maga is művészet” fluxus jegyében a Bizottságot mint művészeti jelenséget mutatja be – mondta a tárlat egyik kurátora, a Műcsarnokot vezető Gulyás Gábor a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Mint emlékeztetett, az autodidakta képzőművészek – többek között ef Zámbó István, fe Lugossy László és Wahorn András - által létrehozott együttes a szentendrei Vajda Lajos Stúdióból nőtt ki, és rövidesen a nyolcvanas évek ellenkultúrájának meghatározó zenekarává vált. De jóval több is lett annál: a műfaji, művészeti határok áthágásával a Bizottság olyan produktumot hozott létre, amely ellenállt az ideológiailag terhelt hivatalos kánon elvárásainak, és máig hatóan új irányt szabott az alternatív kultúrának – fűzte hozzá Gulyás Gábor.

Balról: Wahorn András, fe Lugossy László és ef Zámbó István, a 25 éve megszűnt Bizottság alternatív együttes tagjai sajtótájékoztatót tart annak kapcsán, hogy a Műcsarnok a begyűjtött relikviákból tervez kiállítást nyitni szeptember 3-án

A kiállítás másik kurátora, Készman József arról beszélt, hogy a Műcsarnokban szeptember 3. és november 13. között a Bizottság tagjainak számos képzőművészeti alkotása lesz látható, és a tárlathoz több kísérőrendezvény is társul majd. Hetente lesz filmklub, zenei és múzeumpedagógiai program, októberben konferencia a Bizottság-jelenségről, és a Műcsarnok terveiben egy fesztivál is szerepel. A kiállítás létrejöttéről Mispál Attila rendezésében dokumentumfilm készül, a zenekar kiadatlan felvételeiből új zenei CD jelenik meg, és a Műcsarnok a Jégkrémbalett című filmet is kiadja, angol nyelvű felirattal.
“1979 vége felé kezdtük alakítgatni a zenekart, rá egy évre sikerült ezt az érdekes nevet kitalálni” – idézte fel a Bizottság születését fe Lugossy László, hozzátéve: 1980 augusztusára a Fekete Bárányok (azaz a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band) Óbudai-szigeten tartott koncertjén “előzenekari státuszba kerülve hihetetlen módon ismertek lettünk”. A nevet később hatalmi nyomásra Albert Einstein, röviden A. E. Bizottságra módosították.
Bizottság már nincs, és nem is lesz – tért át a jelenre Wahorn András, aki a sajtótájékoztatón “el is sírta” magát, azt azonban nem árulta el, hogy örömében vagy bánatában.
“Ez nem a Bizottság, ez egy kiállítás lesz: a zenekar a kurátorokban gondolatokat ébreszt, és majd ők eldöntik, mi kerül be” – szólt a készülő tárlatról a zenész-képzőművész, aki az MTI-nek elárulta: lehetséges, hogy az együttes több tagja közösen zenél majd valamelyik kísérőrendezvényen, de nem Bizottság néven.
“Egy kicsit nekünk is meglepetés lesz, hogy a kiállítás miről fog szólni” – jegyezte meg a sajtótájékoztatón ef Zámbó István. (MTI)

 

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1436

Beküldte: - jún 24 2011. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin