Jantyik Zsolt, az év könnyűzenei szövegírója: létezik alföldi zene




Jantyik Zsolt, a debreceni PG Csoport frontembere lett az év könnyűzenei szövegírója az Artisjus döntése alapján. Az énekes az alföldi zenéről, a szövegekről és a rock jövőjéről is beszélt az MTI-nek.

“Ez a díj szerintem a legnagyobb elismerés, nem a kormány vagy valamilyen állami grémium adja, hanem a szakma ítéli oda. Ezért is becsülöm nagyra és nagyon örülök neki” – mondta a 48 éves Jantyik Zsolt.
Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtöki díjátadó gáláján elhangzott indoklás szerint Jantyik Zsolt Szomjas Györgynek a PG Csoportról szóló, Alföldi rock című, tavaly bemutatott dokumentumfilmben hallható dalszövegeiért érdemelte ki az elismerést.
A debreceni PG Csoport 1986-ban alakult és a városban ma már legendásnak számít, holott országosan nincs akkora ismertsége, mint a szintén debreceni Tankcsapdának. A PG Csoport által képviselt stílust alföldi zenének, alföldi rocknak szokás nevezni.

“Ez egy életérzés, ami körülvesz bennünket Debrecenben és környékén: megtart és egyszerre meg is köt. Az alföldi zene kifejezést még az induláskor, fiatalon találtuk ki, ezt a címet adtuk első lemezünknek, ami 1990-ben jelent meg. Az elmúlt 27 évben játszottunk Amerikában is, és amikor az autópályákon áthaladtunk a széles földeken, akkor értettem meg, hogy az ottani zene nagyobb térben születik meg, ezért lehet szélesebb hatása is” – jegyezte meg Jantyik Zsolt.JantyikZsolt
Felidézte, hogy készítettek hét stúdióalbumot és voltak igazi nagy sikereik. A PG Csoportnak Debrecen mellett a kilencvenes években klubja volt Pécsett, Miskolcon és Budapesten a Tilos az Á-ban is. 1995-ben 214 zenekar közül nyert meg egy hazai rocktehetségkutatót, amelynek eredményeképpen Svájcban világsztárokkal, Bob Geldoffal, Neil Younggal és a Pearl Jammel léphetett fel. “Akkor itthon egy ideig sokat foglalkoztak velünk, aztán egyik pillanatról a másikra már nem. A szakma szűk, időnként talán a látóköre is az, akárcsak a médiának időnként” – fogalmazott az énekes.
Jantyik Zsolt a PG Csoport mellett több mint másfél évtizede ír szövegeket a Bikini együttesnek (Csak dolgozni ne kelljen, A szabadság rabszolgái, Látom a szemeden, Annyi mindent elhittem), sőt könnyebb stílusban utazó énekesnőknek, Vincze Lillának, Csepregi Évának is bedolgozott.
“Nem olyan öreg még a magyar beat vagy rockzene, bizonyos szempontból még most is gyerekcipőben jár. Nagy kérdés, meg tudja-e tartani önállóságát, tud-e olyan átörökítést adni, mint amilyet a negyven évvel ezelőtt elindult táncház-mozgalomnak sikerült. Ha nem vagyunk észnél, a magyar zene könnyen elveszítheti önállóságát és átcsúszhat a mintha, a másolás világába. Azon zenészek, szövegírók közé tartozom, akik mindent befogadnak a külföld zenéjéből, ugyanakkor saját világukat akarják megvalósítani. A kreativitás, az önállóság a magyar könnyűzenében is helyénvaló, ráadásul nagy lehetőséget ad, hogy magyar nyelvnek ugyanúgy a kettes számrendszer az alapja, mint a számítógép világának” – hangsúlyozta Jantyik Zsolt.
Elismerte, hogy vannak dalai, amelyekben felfedezhetők politikai témák, pedig soha nem ír napi dolgokról. “Vannak trendek, amelyekről énekelni kell, mert a szavak, a gondolatok másokat is elgondolkoztatnak” – vélekedett.

Megemlítette, hogy élete második dalszövege a Good bye! (Maradunk, mint a magyarok) volt, amely az Alföldi zene albumon szerepel. Tavaly ezt adta elő vendégként a Bikini 30. születésnapi koncertjén és utána néhány portálon sokan támadták. “Huszonhárom évesen írtam, 1986-ban, és talán nem az én hibám, hogy 2012-ben emiatt vetették egyesek a szememre, miért aktualizálom a világot” – jegyezte meg.
Vidnyánszky Attila rendezésében a PG Csoport 25. évfordulós jubileumi évében, 2011-ben mutatták be a debreceni Csokonai Színházban a zenekar dalaira épülő musicalt Világvége szerelem címmel. “A dolog azért lehet ma is aktuális, mert a nyolcvanas-kilencvenes években meglévő problémák ma is léteznek, sőt rosszabb lett a helyzet, és erről beszélni kell”.
A PG Csoportban Jantyik Zsolt mellett testvére, Csaba gitározik és vokálozik, Fazekas László basszusgitározik, Kiss Attila pedig dobol és ütőhangszereken játszik. Jantyik Zsolt azt mondta, hogy a legjobb PG Csoport-lemezek közé sorolja a legutóbbi stúdióalbumot, a Nem sietünk sehová című anyagot, amely 2007-ben jelent meg, “kilenc dalt egy nap alatt csináltunk meg”.
“A tankcsapdás Lukács Lacival vettük fel 1990-ben első kazettánkat, az Alföldi zenét, a két évvel később kiadott Moulin Rouge az utolsó magyarországi vinyl-albumok egyike volt, de büszke vagyok az 1995-ben kiadott Útlevél, fogkefére is, amely talán a legismertebb lemezünk” – mondta a díjazott zenész az MTI-nek.
Jantyik Zsolt 1990-ben a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként és közművelődési előadóként. 2012-ben közművelődési intézményvezetői képesítést szerzett. Zenei pályafutása mellett dolgozott intézményvezetőként a Derecskei Városi Művelődési Központban, volt a Mikepércsi Művelődési Ház megbízott igazgatója, tíz éve Derecske alpolgármestere, tavaly óta a Debreceni Művelődési Központ vezetője. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4811

Beküldte: - ápr 27 2013. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin