Hogyan kerülhet be valaki a Rock and Roll Dicsőségcsarnokba
Az öreg rockerek nem tűnnek el, csak csöndben reménykednek, hogy kapnak egy telefonhívást Clevelandből. Egész pontosan a Rock and Roll Dicsőségcsarnok és Múzeumból, ahol a bennünket zenéjükkel valaha elbódító sztárok újabb lökést kapnak a halhatatlanság felé, vagy legalábbis egy szép summa pénzt.

Miközben a lemezipart több irányból is pénzügyi támadások érik, a dicsőségcsarnokba való bekerülés egy a kevés lehetőség közül arra, hogy a régi szereplők iránt újfajta érdeklődés támadjon. Ezért aztán minden ősszel nagy versengés folyik azért, hogy kiderüljön, kik a szerencsés kiválasztottak – írta a The New York Times.

A beiktatásra kerülők számára óriási a nyereség. Egy előadó vagy együttes heti lemezeladásai átlagosan 40-60 százalékkal megugranak a kiválasztás követő hetekben – mondta David Bakula, a lemezeladásokat nyomon követő Nielsen SoundScan első elnökhelyettese. Míg a Grammy díj elnyerése egy lemezen tud segíteni, addig egy clevelandi fejbólintás egész lemezlistát emelhet fel.
Manapság gyártóknak és művészeknek egyaránt szükségük van minden megszerezhető segítségre. A zenei üzlet már csak a felét éri annak, amit tíz évvel ezelőtt, és egyelőre nem úgy néz ki, hogy a visszaesés belátható időn belül lelassul. A CD-kből, DVD-kből és más zenei termékekből származó bevétel az Egyesült Államokban 2010-ben 6,85 milliárd dollár volt az amerikai lemezgyártók szervezete, a Recording Industry Association of America szerint, míg 2000-ben még 14 milliárd dollár.

A Bee Geest tizenegyszer jelölték

A dicsőségcsarnokba vezető út azonban hosszú és bonyolult lehet. Ellentmondások övezik a kiválasztást, amely jórészt titokban, a nyilvánosság kizárásával zajlik. Amit tudni lehet, az az, hogy egy mintegy 30 zenekritikusból, a szórakoztatóiparral foglalkozó ügyvédből és lemezgyári vezetőből álló jelölőbizottság a kínálatot megrostálva kiválaszt 15 művészt, akik közül egy másik – 500 tagú, és korábbi győzteseket is tartalmazó – testület választja ki az 5 új beiktatandót. A művészek 25 évvel az első lemezük megjelenése után pályázhatnak a bekerülésre, ami azt jelenti, hogy most már az 1980-as években felbukkant előadóknak is esélyük van arra, hogy Elvisszel egy csapatba kerüljenek.
Mivel dicsőségről és pénzről van szó, nem meglepő, hogy a színfalak mögött erőteljes lobbizás folyik. Hogy miért választanak ki valakit egy bizonyos évben, az előadók és kívülállók számára egyaránt rejtély, s a bizottsági tagok azt mondják, hogy szeretnék, ha ez így is maradna. A Bee Geest tizenegyszer jelölték, míg végül 1997-ben bekerült a dicsőségcsarnokba; néhány rajongó és szakember állítja, hogy a hosszú várakozás a jelölő és a végső döntést meghozó bizottság diszkózene-ellenes elfogultságát igazolja. És hiába a 27 album, a 45 éven át tartó turnézás, valamint a sok más művészre erőteljes hatást gyakorló stílus, Alice Coopert is 16-szor kiejtették, mielőtt az idén végre a kiválasztottak közé került.
Coper elmondása szerint jelentősen megnőtt a koncertjeire ellátogató fiatalok száma. A lemezeiből és egyéb vele készült zenei termékből az idén az Egyesült Államokban eddig mintegy 115 ezret adtak el, míg tavaly összesen csak 75 ezret – közölte a Nielsen SoundScan.
A dicsőségcsarnokba való bekerülés hatása jól érzékelhető a lemeziparban. Ugyancsak a Nielsen SoundScan adatai szerint a Bee Gees albumaiból például 1997-ben, amikor az együttest beiktatták, 1,1 milliót adtak el, míg egy évvel korábban csak 210 ezret. A Fleetwood Mac albumaiból az együttes beiktatásának évében, 1998-ban 3,2 millió fogyott, míg 1997-ban 483 ezer.
2009-ben a Clevelandből érkezett jó hír hatására újból felívelt a karrierje Wanda Jacksonnak, a „rockabilly királynőjének”, aki a múlt század ötvenes éveinek közepén és a hatvanas éveiben volt híres. Miután bekerült a dicsőségcsarnokba, egy új albumot készített Jack White-tal a White Stripesból. A 74 éves Ms Jackson hirtelen mindenütt ott volt, ő nyitotta meg a brit énekesnő Adele 2011-es turnéját, és még a Késő esti show David Lettermannel című népszerű tévéműsorban is szerepelt Jack White-tal együtt.
A legnagyobbat a népszerűségük csúcsán feloszlott és a beiktatási ceremóniára újból összeálló bandák kaszálhatják, mivel a rajongók sokszor álmodnak nagy újraegyesülés utáni turnékról, amilyet például az Eagles csinált.
Kibékül-e Rose és Slash a beiktatási ceremóniára?

De mivel rock and rollról van szó, a dolgok nem mindig mennek simán. A Sex Pistols például a 2006-os beiktatásra se állt össze. Egy évvel később, 2007-ben, amikor a Van Halen bekerült a dicsőségcsarnokba, a rajongók kórusban követelték, hogy David Lee Roth béküljön ki régi társaival és legyen egy újraegyesülési turné. A régi ellentétek azonban feléledtek a Van Halen több tagja nem jelent meg a beiktatáson, s a Velvet Revolvert kellett felkérni, hogy az ünnepségen játssza el a Van Halen néhány számát.
Az idén sokan a Guns N’ Rosest figyelik. Az együttes frontembere, Axl Rose és Saul Hudson, a Slash néven ismert gitáros az 1990-es évek elején, amikor a banda a csúcson volt, összerúgta a port. Most nagyon sokan arra számítanak, hogy Rose és Slash a beiktatási ceremóniára kibékül. Axl Rose változó összetételű csapatokkal Guns N’ Roses néven folytatta a pályafutását, amivel nagyon megosztotta a rajongók táborát. Az Eagles tagjait sikeresen összehozó Irving Azoff menedzser megpróbálta az eredeti együttest helyreállítani, de kudarcot vallott.
A 2012-es év egyik jelöltje, a War, ha kisebb mértékben is, de hasonló helyzetben van, mint a Guns N’ Roses. Az együttes 1986-ban oszlott fel, és néhány tagja létrehozta a Lowrider Bandet. A War vezető énekese Lonnie Jordan, aki az eredeti nevet megtartva zenélt tovább, évekig csak a bíróságon állt szóba korábbi társaival, de most azt mondja, hogy reméli, ha a Wart kiválasztják, a beiktatáson mindannyian jelen lesznek.

„Nagyszerű házasságunk volt és remek gyerekeink születtek a zenénk formájában. Már nem haragszom senkire” – fogalmazott Jordan.
Jann Wenner a Rolling Stone magazin társalapítója és kiadója, valamint a dicsőségcsarnok társalapítója azt mondja, hogy a legtöbb művész a beiktatáskor félreteszi ellentéteit, még ha csak egy estére is. A Van Halen-féle fiaskó a szabályt erősítő kivétel volt szerinte.

Az iparág új erőit is be kellene vonni a testületbe

Az ilyen drámákat leszámítva a legnagyobb kérdés az érintettek számára maga a kiválasztási folyamat. Doc McGhee, a Kiss menedzsere különösen kritikusan tekint erre. Szerinte a dicsőségcsarnok előítélettel viseltetik bizonyos hard-rock-bandák, például a Kiss, Bon Jovi és Def Leppard iránt. A Kiss rajongói egészen odáig mentek, hogy tiltakozó demonstrációt tartottak a dicsőségcsarnok előtt.
Allen Kovac, a Tenth Street Entertainment elnöke azt mondja, hogy interveniálnia kellett az ügynökségéhez tartozó Bee Gees érdekében. Két bizottsági tagot is felhívott azért, hogy javasolja az 1970-es évek listavezetőjét. „Komoly előítélet volt minden idők egyik legjobb együttesével szemben. Kívül tartották őket a dicsőségcsarnokon, mert egyeseknek nem tetszik a You Should Be Dancing” – fogalmazott Kovac.
A legtöbb együttesnek és menedzsernek azonban nincsenek olyan összeköttetései, mint neki, és Kovac azt mondja, hogy szeretné, ha a jelölő bizottságot átalakítanák és az iparág új erőinek, például az iTunesnak, a Yahoo-nak és a Pandorának a képviselői is bekerülnének a testületbe.
Jon Landau, Bruce Springsteen menedzsere, s egyben a jelölő bizottság elnöke elismeri, hogy a kiválasztás szubjektív, de védi a status quót. Szerinte a dicsőségcsarnok a minőséget és a hosszan tartó hatást díjazza, nem a lemezeladásokat, vagy az egy hónapig tartó népszerűséget.
„Mint mindenki másnak a szobában, nekem is vannak kedvenceim” – mondta Landau. A bizottsági tagok, akárcsak az együttesek tagjai, gyakran civakodnak, de ezeknek a veszekedéseknek a részletei nem kerülnek nyilvánosságra. „Sikerült megőriznünk a folyamat átláthatatlanságát. Minden ott, a bizottsági szobában dől el” – jelentette ki Jon Landau. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2904

Beküldte: - dec 30 2011. Kategória Rockzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin