Fölszállott a páva – A külhoni televíziók ingyenesen kaphatják meg a műsorokat
A külhoni magyar televízióknak díjmentesen adja át ismétlésre a szombaton induló Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsorait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

A selejtezők helyszíni felvételeiből készített összeállításokat a nézők október 6-ától láthatják a Dunán. Az elődöntők november 3-ától kerülnek a Duna műsorára, majd a közönség szavazataira is számítanak a szervezők az élőben látható kétfordulós középdöntőben, december 1-jén és 8-án, valamint december 15-én, a döntőben. Szilveszterkor a népzenekedvelőknek a Duna gálaműsorral kedveskedik – olvasható az MTVA szerdai közleményében.

Az összegzés szerint az MTVA a külhoni magyar nyelvű televízióknak és közösségi csatornáknak a Fölszállott a páva műsorait az adás után díjmentesen átadja sugárzásra. Az igényeket a médiumok a kulhoni@mtva.hu címen jelezhetik, és a műsorokat egy jogi nyilatkozat aláírása után szerverről tölthetik le.
A zsűri értékelése alapján a válogatók szakmai színvonala megfelelt az elvárásoknak, a versenyzők felkészültek és lelkesek, kiváló produkciók születtek. A szakemberek az elmúlt negyven év szisztematikus munkája eredményének tekintik, hogy a népzene, a népies műzene és az úgynevezett világzene a színpadi szereplők tudatában is különvált, s a jelentkezők kizárólag “tiszta forrásból” merítettek – olvasható a közleményben.
“A versenyzők a zsűrinek is nagy meglepetéseket szereztek. Többek között olyan tehetséges népdalénekesek álltak színpadra, akik a tőlük távol eső vidékek dalait is úgy interpretálták, mintha az adott régióban születtek volna. Ebben nagy szerepe van a táncházmozgalom hagyományoktatási modelljének” – idézi a közlemény Agócs Gergely néprajzkutatót, a zsűri tagját.
Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza március végén hirdette meg a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncvetélkedőt. A versenyre a teljes magyar nyelvterületen tevékenykedő, 16 és 35 év közötti amatőr népzenei és néptáncszólisták, népzenei és néptáncegyüttesek jelentkezhettek. A Fölszállott a páva területi előválogatói szeptember 8-án fejeződtek be; 360 produkcióval mintegy 2000 versenyző vett részt a selejtezőkben. A helyszíni felvételekből készített összeállításokat a nézők október 6-ától láthatják a Duna műsorán. A műsorokat Novák Péter és Herczku Ágnes vezeti.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4137

Beküldte: - okt 3 2012. Kategória Fölszállott a páva, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin