Long Play 33 1/3 zenekar, avagy „A furcsa nevű feltörekvők”
 A zenekar, ahogy mi ismerjük Őket:

Hazai zenészekből 2009-ben alakult britpop-rock formáció a Long Play 33 1/3, akik saját angol nyelvű szerzeményeiket egyre szélesebb körökben ismertetik meg a hazai közönséggel.Rajongóik és a zene iparban aktívan tevékenykedő szakemberek döntő többsége a Beatles zenei munkásságának jelentős hatásait vélik felfedezni szerzeményeikben. Ez nem meglepő, hiszen a zenekar tagjai a mai napig is nagyon kedvelik a Beatles munkásságát és szintén zenéjük alapját képezi a háromszólamú vokál. (Ez mellett a tagok közül ketten Békei István és Derecskei Zsolt a The BlackBirds magyar Beatles tribute zenekar oszlopos tagja.)

Az angol nyelvű saját szerzeményeken felül koncertjein időnként felcsendül néhány klasszikus darab is a repertoárjukban azoktól a szerzőktől/előadóktól, akik nagy hatást gyakoroltak a jelenlegi zenei hangzásvilágukra.
(Beatles, Oasis, U2, Killers, The WHO, Led Zeppelin, Uriah Heep, Verve, Deep Purple…)

A zenekar tagjai:

Békei István (gitár, ének), a zenekarvezető, aki a The BlackBirds magyar Beatles emlékzenekar és az FG-4 Illés és Fongráf emlékzenekar basszusgitárosaként ismert.

Bakó Balázs (dob, ének), aki a SuperSonic frontembereként is ismert.

Derecskei Zsolt (billentyű, gitár, ének), aki a The BlackBirds magyar Beatles emlékzenekar és az FG-4 Illés és Fonográf emlékzenekar billentyűs-gitáros-énekeseként ismert.

Fehér Zoltán „Szegecs” (basszusgitár), aki a FÉK és UC2 zenekarokból ismert.

Miért pont Long Play 33 1/3 lett a zenekar neve?

Békei István – Mivel minden egyes interjú alkalmával a név választás kérdése merül fel az elsők között, ezért is kapta a zenekar „A FURCSA NEVŰ FELTÖREKVŐK” becenevet, ezúton szeretnénk egy rövid kis magyarázattal szolgálni.

A Zenekar a ’60-’70-es évek csillogó, fekete hanghordozója, a bakelit lemez (Long Play record, percenkénti fordulatszáma pedig: 33 1/3.) után lett elnevezve, mintegy útmutatóként a stílusirányzatunkra. A kvartett a ’60-’70-es évek klasszikus rock zenei hangzásvilágát és életérzését adoptálja a jelenlegi zenei világba a popularitás jegyében.

Fehér Zoltán – Sok évvel ezelőtt István összehozott egy egyetemi bandát, aminek csak egyszerűen Long Play volt a neve azon egyszerű okból kifolyólag, mert annak idején sokat jam-eltek és egy dal akár fél órásra is sikeredett. Viszont amikor 2009 elején komolyabb célokkal megalakult a Long Play 33 1/3, akkor a 33 1/3 kiegészítéssel már a zenei stílusra akarunk utalni, amely azt tükrözi, hogy egy olyan zenét próbálunk átadni, amely azokat az időket jellemzi, amikor még ilyen hanghordozón jelentek meg a dalok. Most mégis digitális formában jelennek meg a dalaink az pedig azt tükrözi, hogy az “ős stílust” kicsit modern formában próbáljuk előadni.

Minek köszönhető a zenekar újjáélesztése, jó néhány év kihagyását követően?

Békei István – A zenekar megalakulásához hosszú út vezetett, melyre elsőként saját magam léptem rá azzal az elhatározásával, hogy korábban már megszületett saját szerzeményeimet egy albumban foglaljam össze, melyhez társamat (Halmavánszki Anitát, aki nem mellékesen a zenekar menedzsere is) kértem fel a dalszövegírói poszt betöltésére. A társban rejlő szerzőtársi harmóniát megtalálva elkezdődött az angol nyelvű szerzemények teljes kidolgozásának kezdeti folyamata, amely az óta is aktívan tart. Az első közös szerzemény a „Being Nowhere” című dal volt, így az lett első nemrégiben megjelent album címadója is. A 10 dalból álló bemutatkozó albumunk 2011. Május 31.-én jelent meg szerzői kiadásban „Being Nowherecímmel.

Már jó néhányan megfordultak a zenekarban a kezdetektől, ennek mi volt a fő oka és hogyan jutottatok el a jelenlegi felállásig?

Derecskei Zsolt – Akad jó pár zenekar, amit csupán a barátság tart össze és nem mindig közösek a célok a zenekar jövőjét illetően. Ezek általában meg is maradnak a “garázs zenélés” szintjén. Ha komolyabb célokat szeretne elérni a zenekar, akkor mindet tagot ugyanaz kell, hogy vezéreljen, de mind amellett fontos hogy a barátság is. Úgy vélem a mostani felállásnál már mindkét dolog meg van a zenekaron belül.

Békei István – A jelenlegi felállás hosszú rotációs folyamat végeredménye, amelynek eredményeként mára valóban elmondhatja magáról a zenekar, hogy megtalálta a teljes harmóniát, összhangot, köszönhetően Derecskei Zsoltnak és az utolsó tagként csatlakozott Bakó Balázsnak. A végső formációban minden tagról elmondható az azonos hullámhosszon való rezgés, hogy számukra a ’60 és ’70-es évek brit zenéje és a vintage hangzás döntően formálja zenei munkásságukat.

Nagyon sok jelenlegi feltörekvő zenekar küzd azzal, hogy nehéz bekerülni olyan helyekre, ahol a közönségnek is megmutathatják tudásukat. Ti hogyan látjátok ezt?

Bakó Balázs – A bekerülés kisebb vagy nagyobb klubokba egyszeri alkalom erejéig nem olyan nehéz, mivel a klub tulajdonosok azért általában támogatják a feltörekvő zenekarokat. A saját dalokat viszont annál nehezebb megismertetni és elfogadtatni a közönséggel, itt már fontos szerepe van a médiának és annak az embernek, aki a zenekar menedzselésével, promótálásával foglalkozik.

Mi történt veletek ez alatt a közel 2 év alatt?

Békei István – A zenekar egyre több és egyre nevesebb helyeken, rendezvényeken lép fel. A zenekar és a tagok egyre jobban kezdenek összecsiszolódni és ez újabb dalok írására késztet minket.

Bakó Balázs – A zenekari életünk talán legfrissebb élménye az első klipforgatásunk volt (szintén az albumunk címadó daláról, a „Being Nowhere” –ről van szó), amely egy újabb mérföldkőnek tekinthető a zenekar életében. Mind a forgatás, mind az odáig vezető út hatalmas, de jóleső küzdelem volt. A klip megjelenése Szeptember második felében várható, szóval érdemes lesz mindenkinek figyelni az alábbi elérhetőségeinket.

Ezúton is köszönjük a Render Médiának a segítséget és mindazoknak, akik eddig és a továbbiakban is segítik munkánkat!

 Derecskei Zsolt – Sok minden történt és történik is a zenekar életében, kezdve a legelső mérföldkőnek számító lemezbemutató koncerttel, a folyamatos TV-s és rádiós szereplések, interjúkon át a jelenleg zajló újabb album anyagának elkészítésével bezárólag.

 Az idei évben már több nevesebb fesztiválon is felléptetek. Milyen élményeitek vannak ezekről? Milyen mértékben éreztétek hasznosnak ezeket a lehetőségeket a zenekar szempontjából?

Békei István – A fesztiválozás nagyszerű lehetőség minden zenekar számára, mivel különféle emberek fordulnak a rendezvényeken és esetleg olyanok is hallhatják a zenénket, akik egyébként nem tudnak eljutni a koncertjeinkre. Másrészt azért is jó, mert sok tapasztalatot tudunk gyűjteni a nagy színpadon való zenélésben, rendes hangosítás mellett is.

Mostanában akusztikus koncertjeitek is vannak. Ez a zenei stílusotokból fakad vagy más okból kezdetetek nyitni az Unplugged irányába?

Fehér Zoltán - A hazai lehetőségek korlátai ráébresztették a zenekart az Unplugged műsor szükségességére, így annak kiteljesülése érdekében a zenekarhoz csatlakozott tiszteletbeli tagként Derecskei András hegedűművész is.

Hol hallhatunk Titeket mostanában? Következő koncertek?

Békei István – Legközelebb Budapesten, a Dürer Kert-ben fogunk fellépni a Magyar Dal Napján, Szeptember 11.-én 21.00-tól a kisteremben, ahová a belépés ingyenes. Ezt követően a Cry Free magyar Deep Purple tribute band előtt fogunk játszani szintén Budapesten, de a Vadvirág Táncházban, amelyet már mindannyian nagyon várunk.

További információkat az alábbi linkeken találhattok a zenekarunkról:                  

Honlap: http://www.longplay3313.hu

Facebook: http://www.facebook.com/LongPlay3313

Várunk Mindenkit sok szeretettel a koncertjeinken!

Üdv, LP

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1970

Beküldte: - szept 7 2011. Kategória Előadók, együttesek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin