drMáriás politikusportréi
A Rock and Roll Hall of Fame magyar jelöltjei címmel drMáriás magyar politikusokat ábrázoló festményeiből nyílik kiállítás két egymás melletti Ráday utcai galériában, az Erlinben és a Galéria IX-ben pénteken este.

drMáriás (Máriás Béla) festő, zenész, író, a Tudósok együttes alapítója elmondta az MTI-nek: az ő ötlete volt, hogy egyszerre két galériában állítson ki, mert viszonylag kis kiállítóterűekről van szó, mindkettőben volt már tárlata és ráadásul egymás mellett vannak, csak egy fal választja el őket egymástól.

A címadásról szólva elmondta, hogy az Egyesült Államok-beli Clevelandban 1986 óta működik a rock zene halhatatlanjainak csarnoka, ahová évente jelölnek zenei nagyságokat, eddig bekerült többek között Chuck Berry, Elvis Presley, Janis Joplin és Elton John. A 2012-es jelölések már folynak, ezért ő sem akar lemaradni. “A magyar rock and roll ma is pörög, dübörög, ringat, beizzít, elképeszt, a plafonra tol, és a mélybe zúdít. Ám mivel a hazai zenei szcéna szereplői meglehetősen siralmasak, ezt a hálátlan feladatot is hazánk legcsillogóbb géniuszainak, a politikusoknak kell átvállalniuk” – fejtette ki a művész.
drMáriás ezért azoknak a portréit festette meg, akik szerinte a legesélyesebbek arra, hogy rájuk a világ felfigyeljen, általuk elragadtatva legyen, és akiket emiatt a rock and roll halhatatlanjai közé jelöl jelen kiállításával.
“Foglalkoztat, hogy kik képviselnek minket, kiket látunk a legtöbbet, ezért aktuális, új anyaggal álltam elő” – magyarázta.
Az Erlinben 14 képből álló friss sorozatot láthat az érdeklődő Orbán Viktor arcképeiből. A művész nyáron a Mártélyi Nemzeti Parkban időzött, és sokat fényképezett. A 30×40 centiméteres fekete-fehér fotókra hangulatától függően akril festékkel, ceruzával, szénnel, különböző képzőművészeti technikákkal készítette el Orbán Viktor portréit. “Ikonikus arcról van szó, olyanról, amely meghatározza a kort, amelyben élünk” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy az arcképeknek hátteret ad a gyönyörű tiszai táj.
A Galéria IX-ben ugyancsak 14 festménye látható, 100×140 centiméter nagyságban farostlemezre festett portrék, köztük öt Orbán-arckép, amelyekről az öt parlamenti párt hangulata tükröződik. A napokban festett egy képet Matolcsy Györgyről, mert az a véleménye, hogy “az arcán keresztül mindent láthatunk, ami ma velünk történik.”
Gyurcsány Ferencet drMáriás Henry Rousseau francia naiv festő modorában festette meg, mert szerinte Gyurcsány gyereknek adja ki magát. Lesz Biszku-, Kádár-, Horn-, Deutsch- és Torgyán-portré is a falon, mert a ma létező tendenciákat az arcokon keresztül akarja megmutatni a művész. Szimbolikusan azt szeretné ezekkel a képekkel elérni, hogy “ne a rivalizálás, hanem az együttműködés, az összetartozás legyen a meghatározó Magyarországon.”
Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója azt írta a tárlat előszavában, hogy “fontos krónika ez: ha majd kétségek merülnének fel, milyen abszurd világban éltünk itt az ezredfordulón, elég megnézni drMáriás képeit. A művész a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista.”
Mindkét tárlat december 12-ig tart nyitva. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2729

Beküldte: - dec 1 2011. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin