Csáki András gitárművész nyerte a Julián Arcas Nemzetközi Gitárversenyt
Csáki András gitárművész nyerte a spanyolországi Almeríában, szombaton zárult XII. Julián Arcas Nemzetközi Gitárversenyt.

A megmérettetésben tizennyolc ország 37 versenyzője vett részt, köztük számos nagy nemzetközi verseny korábbi győztese, nemcsak Európából, hanem Ázsiából, Amerikából és Dél-Amerikából – tájékoztatta vasárnap Szilvágyi Sándor Liszt-díjas gitárművész, Csáki András egyik tanára az MTI-t.

A háromfordulós verseny elődöntőjében kötelezőként Joaquín Rodrigo Fandango (Tres Piezas Espanolas) c. művét kellett játszani, a Schott Edition kiadásában. A középdöntőben 20 percnyi, különböző korszakból származó, szabadon választott műsorral lehetett nevezni. Csáki András Bach E-dúr prelúdiumát (BWV 1006/a) és Giuliani 3-as Rossinianáját (Op. 121.) játszotta.
A nemzetközi verseny döntőjébe négyen jutottak be. A magyar gitárművészen kívül egy chilei, egy dél-koreai, és egy román előadóművész. Itt egy gitárverseny művet kellett megszólaltatni zenekarral. A három választható darab közül Csáki András a döntőben Mario Castelnuovo-Tedesco D-dúr Concertóját (Op. 99.) játszotta, Michael Thomas vezényletével.
Csáki András a spanyol verseny győzteseként, az első helyezéssel járó tízezer eurós pénzdíj mellett megnyert egy koncertgitárt is, amelyet Juan Miguel González gitárkészítő mester készített a verseny első helyezettje számára. Győztesként pedig 2012-ben Spanyolországban készítheti el újabb, immáron harmadik szólólemezét és nemcsak a jövő évi spanyol verseny gáláján játszhat majd, hanem további spanyol gitárfesztiválokra is meghívást kapott.
Csáki András 1981-ben született Budapesten. 11 évesen kezdett el gitározni. 1996-tól a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendéke volt. Tanulmányait 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol 2007-ben kitüntetéssel diplomázott. 2007-től a Zeneakadémia Doktori Iskolájának állami ösztöndíjas hallgatója.
2009-ben megkapta a Duna Televízió “Magyar Csillagok” díját, valamint a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima zeneművészeti díját. 2010-ben Márciusi Ifjak Díjjal tüntették ki. Számos nemzetközi verseny győztese és különdíjasa, Chilétől Japánig, az Egyesült Államoktól Indiáig.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2607

Beküldte: - nov 13 2011. Kategória Komolyzene, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin