A világ legrégibb “gitárját” találták meg török régészekTörök régészek úgy vélik, a világ legrégibb hangszerét találták meg, amikor egy gitárra nagyon hasonlító tárgy három és félezer éve sziklába vésett ábrázolását fedezték fel ásatások során az észak-anatóliai Alacahöyükben, a hettita birodalom egykori fővárosától, Hattuszasztól 30 kilométerre északra.

    A Corum tartományban folytatott ásatások arról tanúskodnak, hogy a hettita civilizáció már 3500 éve használta zenélésre a gitárt – jelentette ki Aykut Cinaroglu ásatásvezető.
A TRT török köztévé honlapján olvasható beszámoló szerint az alacahöyüki ásatások során különféle ütős és pengetős hangszerek domborműves ábrázolását fedezték fel, de a régészeket leginkább az ókori és a mai gitár közti nagy hasonlóság “hökkentette meg”.
Cinaroglu professzor szerint az alacahöyüki lelet a világ legrégebbi ismert hangszere, és arról tanúskodik, hogy Anatóliában már a hettiták korában ismerték a gitárt, sokkal korábban, mint az őshazájának tartott Spanyolországban.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4297

Beküldte: - nov 14 2012. Kategória Bulvár. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin