A Magyar Világtalálkozó Műsora
2012. július 1-je és 8-a között a Panoráma Világklub-hálózat és számos szervezet társrendezésében és együttműködésével Budapesten és négy vidéki városban megrendezzük a  II. Magyar Világtalálkozó-t.

A rendezvénysorozaton az összmagyarság képviseletében a közélet, a kultúra, a tudomány, a művészet, a vallás, a szociális- és civilszféra, a sport és a gazdasági élet szereplői mutatkoznak be valamennyi korosztály számára a Kárpát-medencei és a távoli országokba szétszóratott magyarok és meghívott vendégeik részvételével. A nyolc nap, tizenkét helyszínének mintegy száz programjából minden korosztály kedvére válogathat – a Világtalálkozóra utazóknak a MÁV Start 50 százalékos utazási kedvezményt nyújt. A rendezvények zöme Budapest belvárosában zajlik: az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a SYMA Rendezvényközpont csarnokaiban, a Kálvin téri templomban, az Óbudai Egyetemen és a Stefánia Palotában. Vidéken: Balatonlellén, Fonyódon, Szegeden és Örkényben lesznek programok, valamint az országjáró kirándulások keretében – Magyarország több vidékére, városába is ellátogathatnak a résztvevők. A rendezvény folytatása a 2011-ben Balatonlellén megrendezett I. Magyar Világtalálkozónak.

A rendezvény Ökumenikus Istentisztelettel kezdődik július 1-jén vasárnap Budapesten a Kálvin téri templomban és azzal is zárul július 8-án. Balatonlellén koszorúzásra kerül sor az I. Magyar Világtalálkozó tiszteletére készített Megmaradásunkért szobornál, valamint a Gyermekáldozatokért és a Gyermeki Jogokért Emlékműnél.

A Világtalálkozó célja

határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés egy fesztivál jellegű rendezvénysorozaton, a magyar identitás és értékvilág bemutatásával.

A Világtalálkozó üzenete

egy a nemzet, éljünk a világ bármely pontján, értékeinket, hagyományainkat őrizzük meg, gyarapítsuk és vigyük jó hírét szerte a nagyvilágba!

A Világtalálkozó jelmondata

Határtalan összefogás

 A Világtalálkozó emlékműve

Megmaradásunkért emlékmű, amely Balatonlellén, az I. Világtalálkozó helyszínén hirdeti összetartozásunkat (Farkaslaki Jakab György alkotása), talapzatába zárva őrzi „Üzenet az utókornak” címmel a jövő nemzedékeinek szánt gondolatokat. A II. Magyar Világtalálkozón a Magyar Kultúra Lovagrend fafaragóművészei közösen készítik majd el, a határtalan összefogás jegyében a Magyar Világtalálkozó kapuját.

 A Világtalálkozó elismerése

A Világ Magyarságáért kitüntetés, az összmagyarság nemzettudatának és összefogásának erősítése érdekében végzett társadalmi tevékenység elismerése;

a Tiszteletbeli Magyar cím, amelyet azon nem magyar állampolgárságú személyek kapnak, akik hosszú időn át munkásságukkal népszerűsítik a magyar kultúrát, Magyarországot, segítik a nemzetek közötti együttműködést.

A kitüntetettek az Oklevél mellett átvehetik Józsa Judit erdélyi kerámiaszobrász Életfa-kereszt kisplasztikáját.

 

A Világtalálkozó rendezvényei, helyszínei

Megnyitó – díszünnepség – július 3. Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház Díszterme.

Magyarsághíd Közéleti Konferencia – július 3. Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház Díszterme.

Nemzetközi Tudományos Konferencia – július 5-6. Budapest, Óbudai Egyetem.

(Fővédnök: Prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke.)

Nevelőszülők Nemzetközi Konferenciája – július 5., Fonyód-Fonyódliget.

Nemzetközi Művészeti Találkozó és Kiállítás – július 5., Szeged. Feketesas Művészeti Szalon.

Nemzetközi Civilszervezetek Konferenciája – július 6., Balatonlelle Polgármesteri Hivatal Díszterme. Fővédnök: dr. Surján László, az Európa Parlament alelnöke.

Népfőiskolai Collégium díszünnepség és tanácskozás – július 6., Budapest, Kálvin téri templom.

Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata – július 6., Budapest, Kálvin téri templom.

Székelyföld Autonómiájáért Fórum – július 6., Budapest, Bujdosó Székely étterem.

Világklub-vezetők találkozója –július 6., Budapest, Danubius Aréna Hotel

Magyarok a nagyvilágban előadássorozat –július 7-8. ,Világfalu – Budapest, Syma Rendezvényközpont

Üzleti konferencia előadássorozat -– július 7-8.,Világfalu – Budapest, Syma Rendezvényközpont,emeleti előadóterem

A Világfalu nagyszínpada (kultúra, szórakozás)–július 7-8,Világfalu – Budapest, Syma Rendezvényközpont (részletek később)

’56-os Emléknap (részletesebben lent)

Nemzeti Kulturális Gálaest (részletesebben lent)

Külhoni Magyar Filmszemle (részletesebben lent)

A Világfalu programjai (részletesebben lent)

Nemzetközi Labdarugó Torna (részletesebben lent)

V. Magyar Világbál (részletesebben lent)

 

’56-os Emléknap

(július 4., Corvin-köz, Stefánia Palota).

 

56 pesti srác ’56-os ifjúsági hadi játéka a Corvin-közben – élő történelmi, harci bemutató az egykori szabadságharcosok részvételével. Mutasd meg fiadnak ’56-ot!- zarándokút az emlékhelyekre. ’56-os Dialógus Fórum- szabadságharcosok, egykori résztvevők, történészek találkozója a Stefánia Palotában. Fővédnök: dr. Horváth János, a Magyar Országgyűlés korelnöke, az Interparlamentáris Unió nemzeti elnöke.

 

Talpra magyar, hí a haza! – Nemzeti Kulturális Gálaest

(július 2, 19.00 óra,Uránia Nemzeti Filmszínház díszterme).

 

Fellépnek: Pitti Katalin Liszt-díjas Érdemes Művész, operaénekes; Mécs Károly, Jászai Mari-díjas Érdemes Művész; Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Liszt-díjas Érdemes Művész; Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, Érdemes Művész; Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész; Tolcsvay László Emerton és Erkel-díjas előadóművész; Budai Ilona Magyar Örökség-díjas népdalénekes; Tamás Gábor énekes, a Magyar Kultúra Lovagja; Boráros Imre Erzsébet-díjas színművész; Tarics Péter Pro Cultura Hungarica-díjas előadóművész;Várnagy Andrea-Farkas Zsolt zongoraművészek; Publik Antal előadóművész; Steve Taylor pánsípművész,Takács Éva népdal énekes, citeraművész, és Vesztergám Miklós tárogatóművész;

- a Bartók Béla Konzervatórium gyermekkórusának tagjai; a Szent Efrém Férfikar; a Glória Singers énekegyüttes és a felvidéki Nádas Néptáncegyüttes.

- A Világ Magyarságáért művészeti elismeréseinek átadása. Műsorvezető: Endrei Judit.

Hazatértünk – Külhoni Magyar Filmszemle

(július 1, 10-21 óra, Uránia Nemzeti Filmszínház, Fábri terem)

 

Hat földrajzi területről válogattunk: Ausztrália, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Németország, Erdély és Irán – az alkotások az ott élő magyarság életét, munkásságát, történeteit, alkotásait mutatják be. Fővédnök: Rófusz Ferenc, Oscar-díjas filmrendező.

 

AUSZTRÁLIA – Túl az Óperencián – Hangay György filmje.

AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK – Fenyőktől a pálmafákig – Emlékképek Wass Albert íróról – Szalay Róbert filmje. – Egyszer volt – Kálmán Gábor filmje. – Inkubátor – Pignitzky Réka filmje. – Üzenem az otthoni hegyeknek – A Debrecen Televízió filmje az amerikai magyarokról.

NÉMETORSZÁG – Burg Kastl – a határátlépés iskolája – Halmy György filmje.

IRÁN – Duo Sevilla – Khosrow Sinai filmje

KANADA – Megtagadottak – Susan Papp filmje. – A légy, a Ticket – Rófusz Ferenc kisfilmjei

ERDÉLY – Életem, Afrika – Xantus Gábor filmje.

 

A Világtalálkozó főrendezvénye: a Világfalu programja

(SYMA Rendezvényközpont, július 7-8),

 

A Világtalálkozó fesztivál jellegű eseményei a mintegy ötezer négyzetméteres területen felépített „Világfaluban” zajlanak, ahol az Ország-pavilonokban (Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Afrika, Ázsia, Dél-Amerika, Európa, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Őrvidék) megismerkedhetünk a határon túl és a külhonban élő magyarság képviselőivel, szervezeteivel, továbbá az őket befogadó országok kultúrájával.

Emellett a Találmányok Tere – a korábban neves helyszíneken bemutatott, a magyar feltalálók széles körét reprezentáló Magyar Géniusz találmányi kiállítás, a Gyógyító Övezet kiállítói, a Hungarikumok utcája, étel-ital finomság várja az érdeklődőket. A Táltos Sátorban kiselőadásokra, bemutatókra is sor kerül. Számos cég, intézmény, szervezet mutatkozik be tevékenységével, szolgáltatásaival a különféle standokon.

A csarnok végén elhelyezkedő mintegy 80 négyzetméteres nagyszínpadon, nyitástól-zárásig, délelőtt 10-től este 19 óráig zajlanak a változatos kulturális műsorok, események. Itt mutatkoznak be a különböző tájegységek hagyományőrző együttesei, énekesei, népszerű hazai és külhoni előadóművészek működnek közre. Lesz kárpát-medencei és nemzetközi táncház is- a brazil szamba, a capoeira és az argentin tangó lépéseit is megtanulhatják a táncos kedvűek.

Gazdag programkínálat várja a gyermekeket is: a jurta sátorban és szomszédságában kézműves foglalkozásokra kerül sor, lesz mesemondó verseny, gyermek ki mit tud és megelevenedik Árpád- és Mátyás korának világa is, ahol nem csak megnézhetik a korbeli különlegességeket, hanem ki is próbálhatják ügyességüket.

 

Magyarok a nagyvilágban

ezt a nevet viseli a mintegy 120 fős előadóterem, ahol folyamatosan zajlanak beszélgetések, bemutatkozások és hangzanak el rövidebb-hosszabb előadások Magyarországon és a világ különböző országaiban élő honfitársainktól. Néhányan közülük: dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének elnöke; Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós; Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrendje alapítója; dr. Bucsy László, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya, Vass Mátyás, Fóthy Erzsébet (Argentína), Gyuricza Gábor (Brazília), Fedor Aliz (Venezuela), Gaál István, a Székely Kör titkára, Szántó Zsolt, a Csíksomlyói lovas zarándoklat lovasa, Hegedüs Tünde festőművész, Varga Sinai Gizella festőművész (Irán), Fodor-Lengyel Zoltán festőművész (Spanyolország), Szűk Norbert (Bali szigetek), dr. Cey-bert Róbert világjáró szociológus, író. Továbbá Bősze Ferenc, Hódi Margit, Harmath Ilona, Gáspár András, Kardos Béla(Sydney), Világos István és Világos Eszter (Melbourne), Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke, Szabó Helga, a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács képviselője, Ahmed Szliman (Mauritánia).

Megtisztel még bennünket előadásával dr. Papp Lajos szívsebész professzor, Géczy Gábor fizikus, tanár népi gyógyász, Gyimóthy Gábor (Svájc) költő, műfordító; Suresh Chaudhary (India, Új-Delhi);Eugen Jenő Bocsor,Gizella Csúzy festőművészek, Susika Hoffman, Jan Stjerna zongoraművész, Peter Szabo, dr. Szalontai Éva,(a Svédország); Bunyik Zoltán, a Vajdaság volt oktatási és művelődési minisztere, Landmanné dr. Szenczi Zsuzsanna orvos, Jaring Landman képzőművész (Hollandia) Szenci Krisztina közgazdász, a PricewaterhouseCoopers tanácsadója, a VinoArt cég tulajdonosa (Luxemburg); Dr. Czeglédi József, a Közép-Európai Club Pannonia ügyvezető elnöke; B. Szabó Péter, író, ( Svájc); dr. Bíró Dénes orvos-bioenergetikus; Szabó Sándor, az Egyesült Államok református püspöke; Bollók Barbara, Ruszanov András (New York), Balogh K. Éva (Boston) Molnár Helena (Florida), Szabó Zsóka Kalifornia) Czege Wass Miklós és Zilahy Zsuzsa (Las Vegas), Szatmári Friderika (New Jersey);Tarics Péter, író, újságíró (Felvidék),Beregszász, Técső, Nagyszőlős Világklubjainak vezetői; dr. Mezei László, a Kossuth Koszorúja Alapítvány elnöke; dr. Szöőr Anna, a Károli Gáspár Egyetem Karrierirodájának vezetője; Istenes Győző (Peru); Alex Horsch (Németország) és az Arany Pajzs; Dr. Papp Éva és Iby Duba Ibolya, a Vidd hírét a magyaroknak! egyesület vezetői.

A sport, a labdarúgás sem marad ki a Világtalálkozó programjaiból: Nemzetközi Labdarugó Tornára kerül sor Örkényben és Budapesten július 7-8-án. Előbb Örkény városában mérik össze tudásukat a hazai és a szomszédos országokból érkező magyar amatőr futballcsapatok, majd vasárnap délelőtt Budapesten kerül sor a Színészek- Újságírók, valamint a Világtalálkozó válogatott- Tornaválogatott gálamérkőzésekre. A Színészek csapatában szerepel többek között: Nemcsák Károly (csapatkapitány)Balázs Pál,Varga Miklós énekesek, Besenczi Árpád,Rudolf Péter, Mészáros Béla, Straub Dezső, Lippai László színészek, az Újságírók csapatában Kovács János (Marketing Média)a csapatkapitány, a benevezett játékosok között szerepel Kiss László (Magyar Hírlap), Lantos Zsolt (Magyar Televízió), Petúr András (Sport TV), Somogyi Zsolt (Magyar Nemzet)és Magyar Attila (Echo TV). A Világtalálkozó és a Tornaválogatott együttesében a Kárpát-medence valamennyi magyar lakta területeiről, valamint a távoli országokból egyaránt érkeznek játékosok – tehát izgalmas csatára van kilátás! A torna fővédnöke Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja.

Ismét megrendezésre kerül a Magyar Ulti Bajnokság, amelyre bárki benevezhet.

„És mégis: lovas nemzet a magyar! – címmel Somogyi György fotográfus és Bakos Krisztina fotóművész kiállítása lesz látható. A passzázson pedig Hegedüs Tünde festő- és szobrászművész képei tekinthetők meg.

 

A Világtalálkozó szórakoztató rendezvénye

V. Magyar Világbál (július 7.)

- a magyarság határokon átívelő báli szokásait, hivatott átörökíteni a következő nemzedék számára, tisztelegve, viseletbeli hagyományaink, kultúránk és gasztronómiánk előtt. A bál hagyományosan szolgálja a kulturált szórakozást, a hangulatos társalgást, ismerkedést. A műsorból: Ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara, a Hungaroperett táncegyüttese, Tóth Éva, Leblanc Győző operett énekesek, Netti és a Hollander Band tánczenekar, Vesztergám Miklós tárogatóművész, a Bartók Béla Konzervatórium hárfaművészei. Műsorvezetők: Ernszt Katalin és Nemere László (Ausztráliai Vigadó Duó). Ország-asztalok – Világbál Szépe választás – Értékes tombolanyeremények – Korlátlan étel-italfogyasztás.

 A Világtalálkozó jótékonysági cselekedete

a kárpátaljai gyermekek megsegítése.

A Világtalálkozó rajzpályázata

Határtalan összefogás címmel 10-14 éves korú gyerekek részére tehetségkutató pályázat értékes díjakkal, jutalmakkal.

A Világtalálkozó kabala állata

a koromfekete Lelle puli, aki 2011. április 1-jén született, és jelképesen a világ magyarságának összetereléséről gondoskodik.

A Világtalálkozó bora

a svájci-magyar állampolgárságú B. Szabó Péter borászatában készült Szekszárdi Bikavér.

A Világtalálkozó nyereményei

Számos értékes tombolanyeremény vár a szerencsésekre, a fődíjak között szerepel: egy hetes kaliforniai, új-zélandi, venezuelai vendéglátás, welness-hétvégék, festmények, ajándékcsomagok – és még számos meglepetés-ajándék.

 A Világtalálkozó utazási kedvezménye

A MÁV 50 százalékos utazási kedvezményt nyújt a Világtalálkozóra utazóknak.

 A Világtalálkozó jegyárai

Filmfesztivál: Uránia Nemzeti Filmszínház: 570 Ft/fő

Világfalu (Syma Rendezvényközpont): 1000 Ft/fő/nap – 14 év alatt ingyenes.

Jegyek a Ticket expressz hálózatában és a Világtalálkozó Irodájában kaphatók: Budapest, 1143 Stefánia út 33. Nyitva tartás: hétfő-péntek, 10-16 óra között.

 

A Világtalálkozó honlapja

www.vilagtalalkozo.hu;  www.facebook.com/vilagtalalkozo

iroda@vilagtalalkozo.hu;

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3570

Beküldte: - máj 15 2012. Kategória Fesztivál, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin