A Dramatic Turn of Events címmel jelent meg a Dream Theater új lemeze
Pályafutásához méltó új stúdiólemezt készített napjaink talán legjobb progresszív metálzenekara: a Magyarországon is gyakran koncertező amerikai Dream Theater ezzel csattanós választ adott azoknak, akik az alapító Mike Portnoy tavalyi távozása után “temették” a csapatot.

Az új DT-album címe, A Dramatic Turn of Events (Az események drámai fordulata) nyilvánvaló utalás arra a helyzetre, amelyben a zenekar magát tavaly ősszel találta: 2010 szeptemberében Mike Portnoy dobos ugyanis bejelentette, hogy 25 év után kilép a Dream Theaterből.
“A Dream Theater a mindenem, a gépezet mégis kezd kiégetni. Úgy gondolom, egy ilyen lépéssel meg lehet menteni azokat a kapcsolatokat, amelyek a többi taghoz fűznek, valamint a zenekarhoz fűződő éhséget és inspirációt is” – közölte akkor a zenész, aki azóta Adrenaline Mob néven új projektbe kezdett.
Portnoy távozása nemcsak a zenekarban negyedszázadon át betöltött fontos szervező szerepe miatt volt nagy érvágás, hanem azért is, mert a dalszerzésből is kivette a részét. Az együttes azonnal nekilátott az utódkeresésnek és számos jelölt meghallgatása után Mike Manginit választotta, aki nem volt ismeretlen, hiszen korábban játszott már a DT énekese, James LaBrie Mullmuzzler nevű projektjében és LaBrie szólóalbumán is.

A csapat január és június között a Long Island-i Cove City Sound Studiosban rögzítette tizenegyedik stúdióalbumát. A producer John Petrucci, az együttes gitárosa volt, a keverést a korábban a Nirvanával, Prince-szel és a System of A Downnal együtt dolgozott Andy Wallace végezte.
“Úgy érzem, a lemezzel újra sikerült megtalálnunk azt a ránk jellemző stílust, amelyet sok-sok évvel ezelőtt kialakítottunk. Ennek egyik vége a progresszív rockban, a másik a metálban van, és a dallamos elemek vannak előtérben” – fogalmazott James LaBrie.
Az A Dramatic Turn of Events (kiadó: Roadrunner Records, a magyarországi forgalmazó a Magneoton/Warner) valóban tökéletes egyensúlyozás a zenekar zenei világában. A dalok továbbra is alaposan felépítettek (négy több mint tízperces darab van), a hangzás ugyanakkor keményebb lett az elmúlt évtizedben megszokotthoz képest, ami kifejezetten jól áll a Dream Theaternek. Ha hasonlítani kellene valamelyik előző DT-albumhoz, akkor az az 1999-ben kiadott Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory konceptlemez.
Már a nyitódal, az On the Backs of Angels jelzi a DT életerejét, és a lendület 77 percen át kitart. A csúcspont kétségtelenül a torokénekkel induló és záruló Bridges in the Sky, illetve az azt követő Outcry, amelyben a tagok megmutatják elképesztő zenei tudásukat. Petrucci és John Myung basszusgitáros félelmetesen érzi egymást, Jordan Rudess billentyűs érzékeny futamai mindig a legjobb pillanatban érkeznek, James LaBrie lubickolva teljesíti a nehéz, nagyon magas és mély tartományokat is érintő énekesi feladatait. Mike Mangini pedig, aki hirtelen került be egy ilyen szintű zenekarba, úgy dobol, hogy Portnoy nem jut eszébe a hallgatónak.
A legtöbb zene a Petrucci-Rudess-Myung trió szerzeménye, a szövegeket Petrucci írta, de LaBrie és – 1999 óta először – Myung is írt egyet-egyet. A CD-hez mellékelt füzetkében a DT világát remekül illusztráló Juno-díjas kanadai grafikusművész, a csapattal 2005 óta együtt dolgozó Hugh Syme, valamint az ismert New York-i fotós, Michael Lavine munkái találhatóak.
A Dream Theater 1985. július 24-én alakult és az 1990-es évek elején vált a progresszív metál egyik élzenekarává. Azóta folyamatos turnézásban vannak. A banda alapítói közül napjainkra csak Petrucci és Myung maradt.
A zenekarnak már második stúdióalbumával, az 1992-ben megjelent Images and Words cíművel sikerült az áttörés; a Pull Me Under azóta is elmaradhatatlan része a koncertrepertoárnak. Több bíztató kísérlet (Awake, Falling Into Infinity) után a Dream Theater 1999-ben ült fel a progresszív metál trónjára a Scenes from a Memory című lemezzel, amelynek története egy 1928-ban meggyilkolt fiatal nő esetét idézi fel. További albumok: Six Degrees of Inner Turbulence (2002), Train of Thought (2003), Octavarium (2005), Systematic Chaos (2007) és Black Clouds & Silver Linings (2009).
A Dream Theater eddig hétszer lépett fel Magyarországon, legutóbb idén augusztusban a székesfehérvári FEZEN-fesztiválon, 2012. február 17-én pedig a Papp László Budapest Sportarénát is érinti az új album turnéja.
“Elképesztő látni, hogy rajongók ezrei kíváncsiak ránk Közép-Európában. Ez megerősít minket abban, hogy amit csinálunk, azt sok ember értékeli és sokan akarnak ennek részévé válni” – mondta James LaBrie az MTI-nek a zenekar 2009 júliusi budapesti Aréna-koncertje előtt.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=2104

Beküldte: - szept 21 2011. Kategória CD/DVD, Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin