110 éve született Louis Armstrong
110 éve született New Orleansban, 1901. augusztus 4. -én a huszadik század egyik legkiválóbb zenésze, a jazz úttörője Louis Daniel Armstrong , becenevén Satchmo. 

A múlt század első számú dzsesszzenése, énekese, akinek hatása felmérhetetlen a műfajra. Egyik nagy pályatársa, Dizzy Gillespie például azt mondta, hogy „ha ő nem lett volna, közülünk sem lett volna senki”.   Hangszerén a trombitán talán senki se tudott jobban játszani, mint ő.
Louis Armstrong bár augusztus 4-én született, ő maga előszeretettel terjesztette, hogy július 4-én, az amerikai függetlenség napján látta meg a napvilágot. Nagyapja még rabszolga volt, apja pedig gyári munkás, aki nem sokat törődött családjával.
Armstrong gyermekkora szegénységben telt, tizenegy évesen búcsút intett az iskolának, és alkalmi munkákból próbálta fenntartani magát. Egy évvel később nevelőintézetbe került, itt kezdett komolyabban kornetten játszani, és hamarosan már az iskolai zenekar vezetője volt.
Szabadulása után „piszkos munkákat” vállalt, vagyis tingli-tangli zenét, indulókat játszott, de hamarosan a helyi nevezetességnek számító Joe King Oliver pártfogásába vette. Satchmo (beceneve a táskaszájú angol kifejezésből származik) az ő együttesének tagjaként készítette első lemezfelvételét 1923-ban, sőt az együttes zongoristáját vette feleségül. (Egyébként négyszer nősült, Lillian Harden a sorban második neje volt.)

A nyughatatlan természetű zenész a kornettől átért a trombitára, és huszonöt évesen már a hangszer királyaként emlegették. Számos együttesben fordult meg, mindenki által kedvelt zenésztárs volt, szólói, improvizációi lenyűgözték a közönséget. Scat stílusú éneklése szintén forradalminak számított: azt mondták róla, hogy hangszerét úgy használta, mint az énekes a hangját, hangját pedig, mint egy hangszert. Beutazta az egész világot és csodák csodájára egyszer Budapesten is koncertezett a Népstadionban 1965-ben 80 ezer néző előtt aratott hatalmas sikerrel. 1971. július 7-én hunyt el. Szobra a magyarországi Bánkon található.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=1754

Beküldte: - aug 4 2011. Kategória Zenei hírek. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin