Shapes of Distortion (SOD) interjú
A 2005-ben alakult budapesti Shapes of Distortion már megalakulásakor úgy döntött, hogy valami különlegeset és egyben modernt próbál alkotni a honi színtéren. Elsőként 2010 decemberében vettek fel egy single-t, majd rá egy évre, pontosan szilveszter napján jelentették meg Beneath címre keresztelt EP-jüket. Az öttagú gárdát az elmúlt esztendőkről és a zenekari történésekről kérdeztem.

Sziasztok! Mikor és hogyan alakult a zenekar?

Szia!
2005 áprilisában alakultunk. Egy zuhanykabinokat kiállító helységben kezdtünk el próbálni. Eleinte instrumentális zenekarnak készültünk, egy alap felállással: basszus, két gitár, billentyű, dob, aztán az egyik gitárosunk kitalálta, hogy lehetne egy énekes is a zenekarban, és ekkor jött Dani. Tehát 2005 augusztusára már teljesen kialakult a zenekar felállása.

A csapat neve mögött megbúvik valamilyen koncepció? Honnan ered a név?

Shapes Of Distortion

Rengeteg ideig ment a diskurzus, hogy mi legyen a zenekar neve. Sok variáció után a SHAPES OF DISTORTION mellett döntöttünk, ami bár elég absztrakt, de a mögöttes tartalom erősen passzol a zenekarhoz és a tagokhoz és ezzel együtt a zenekarhoz is. Gondolok itt főként a kontraszt hatásokra a zenében – téma és stílus váltogatások – és a tagokra egyaránt. Mindenki más, mindenki mást szeret, mégis egy egész tudunk lenni, ha a zenéről van szó. Emellett azért a határok feszegetés és a korábban említett absztrakt érzés mindig ott motoszkál a számainkban.

Modern metalt játszotok – jelentsen ez bármit is. Ti hogyan jellemeznétek ennél bővebben az általatok képviselt stílust?

A modern metal manapság a metalcore vonallal függ egybe, de szerintünk valami attól modern, hogy nem feltétlen áll be a sorba és inkább próbál újabbra törekedni, mint a többi banda. Saját zenénkben megtalálható a death metal hatás, a dallamosabb metal illetve sokszor olyan váratlan betéteket helyezünk a számokba, mint pl  egy kis reggae vagy disco téma. Volt aki Nu-metal zenekarnak titulált minket, de a crossover is elhangzott már. Azért nem erőltetjük a konkrét stílus meghatározást, mert ameddig a modern szó bármit takarhat, mi is korlátok nélkül alkothatunk a saját kedvünkre.

Mely előadókat neveznétek meg hatásként?

Nehéz kijelenteni, hogy kik azok akik valójában hatnak ránk, mert nagyon széles skálán hallgatunk zenét, legyen ez metal, rock, jazz, elektronikus, stb… Talán akiket kiemelhetünk az a Mushroomhead, Dog Fashion Disco, Lamb Of God, Slipknot, de ez csupán a jéghegy csúcsa…
Nem azonnal befogadható a SOD zenéje, még úgy sem, hogy vannak fogós riffjeitek, dallamok.

Gondoljátok, hogy a mai gyorsfogyasztó társadalomban van erre igény?

A zenekaron belül már többször megbeszéltük ezt, és arra jutottunk, hogy mivel egy hobbi zenekar vagyunk és mindenkinek van állása, diplomája, egy picit megengedhetjük magunknak azt, hogy ne kössünk kompromisszumokat, és kizárólag a saját zenénket játszhassuk. Ennek van előnye és hátránya is persze. Előny, hogy nincsenek határok. Hátrány, hogy néha olyat is képesek vagyunk alkotni, ami nagyon kevés embernek tetszik. Tisztában vagyunk vele, hogy erősen rétegzenét játszunk és talán ez is az egyik oka, hogy az átlagnál is nehezebben jut egyről a kettőre a banda, de ameddig mi örömünket leljük ebben, illetve az a szűk kör is, akik eljárnak a koncertjeinkre, addig nem szeretnék letérni erről az útról.

Tavaly december 31.-én jelent meg a Beneath EP. Lehet tudni, hogy mennyien töltötték le, hallgatták meg ezt az anyagot?

Előzményként elmondanánk, hogy 2010 decemberében felvettünk egy single-t, hogy mégis, milyen lenne a fogadtatása egy nagyobb anyagnak… és egyáltalán ki lehet-e állni ilyen zenével. Ezután döntöttünk egy 5 számos EP mellett. Ez Budapesten készült Áts Attilánál. Nála vettük fel a gitárokat, a basszust és a billentyűt. A dobot az A38 nagytermében rögzítettük, az ének pedig Csongor Bálintnál (Subscribe, Giulty Parties) került felvételre. A billentyűnek bizonyos részei pedig Cséry Zoltánnál (Subscribe, Special Providence) készültek. A végső master pedig ugyancsak Áts Attilánál készült. A munkálatoknak december végén lett vége, egészen pontosan 2011 utolsó napján publikáltuk először a nótákat online.

Elkezdtük promózni a Facebook oldalunkon és a Roadrunner Records Sign me to oldalán is többek közt, ahol Weekly 7. és a Daily 5. helyet értük el és elég sok pozitív kritikákat kaptunk. Miután elkészült a borító is, próbáltuk a lehető legtöbb helyre eljuttatni véleményezésre az anyagot. Igyekszünk betámadni a különböző online médiákat és egy-két kiadóhoz is elküldjük, nem első sorban azért, hogy kiadják, sokkal inkább hogy alkossanak egy véleményt, hogy jó-e ez az irány és mi az, amiben szerintük még sokat kell fejlődnünk. Lényegében egy véleményezést várunk mindenhonnan, de ha valaki komolyabb lehetőséget adni, minden bizonnyal megpróbálnánk élni vele!!!

Hogyan, mikorra álltak össze az EP dalai?

A dalok folyamatosan születtek/születnek, nem tudatosan íródtak az EP-re. Szinte az össze nóta valamilyen személyes hatás révén született, legyen ez egy csalódás, egy konfliktus, vagy persze öröm is. Az EP-re próbáltunk olyan dalokat válogatni a repertoárból, ami tükröz minket és egy kis betekintést nyer a hallgató, hogy mit is próbálunk képviselni.

Nem sokat hallani felőletek a hazai sajtóban. Ennyire nem történik veletek semmi, vagy más oka van ennek?

Is-is. Nem az az elsődleges, hogy világhírnevet szerezzünk. Mindannyian dolgozunk, éljük a dolgos hétköznapjaink és a zenélés inkább kikapcsolódásként van jelen az életünkben. Rengeteg dolog történik velünk hétről hétre és nem csak, mint zenekarra, hanem mint közösséggel is. Mivel barátoknak valljuk egymást, így nem csak a zenekart közvetlenül, hanem a tagokat érintő kérdéseket is egy emberként tudja megélni a zenekar és ilyenkor jön az a pont, hogy egy tagot érintő külső hatás végül az egész zenekart érinti. Szerencsére a közösség ereje elég erős bennünk, így az ilyen jellegű dolgokat hamar átvészeljük. Azonban többször voltak már tagcseréink, amik visszavetették a zenekart, de most úgy tűnik, hogy megtaláltuk az ideális felállást, és szeretnék belevetni magunkat a munka legmélyébe, főleg, hogy az EP óta kicsit leült a lendület. Nyár vége óta megint aktívan próbálunk, születnek az új nóták és tervben van, hogy tavaszra egy pár számos demót összedobjunk, hogy láthassa a nagyérdemű, hogy nem csak a napot lopjuk a próbateremben… :)

Koncertek terén hogy álltok? Vannak fellépéseitek?

Volt 1-2 időszak, amikor havi szinten több bulink is volt, de általában ritkán koncertezünk, mivel a  Muprhy törvénye szerint általában akkor jön valami gikszer a bandán belül, amikor megindulhatna kicsit a szekér. A tagváltások és személyes elfoglaltságok mindig rosszkor jöttek. Ez abban nyilvánul meg, hogy egy új ember érkezése miatt teljesen felborul a zenekaron belüli rend, hiszen meg kell ismerni a helyére érkező embert, meg kell neki tanítani a nótákat, hogy egy koncerten ki tudjunk vele állni, ráadásul nem árt, ha nem csak próbán találkozik az új taggal az ember, hogy ne csak munka kapcsolat legyen. Fontos számunkra, hogy akivel együtt zenélünk, az emberileg is passzoljon a csapatba, de ehhez rengeteg próbára és közös ivászatra van szükség… :D
Sajnos nálunk a nyár a pihenés időszaka, így ilyenkor kevesebb a próba is, de ősztől megint belelendülünk és tervben van több budapesti – Az soron következő november 15-én a rocktogonban lesz – és lehetőség szerint vidéki buli is.

Mik a jövőbeli terveitek?

Rövidtávon épp az új nótákon dolgozunk és tervezzük tavaszra egy demo összeállítását, ami ha megfelelően jó visszhangot vált ki, akkor lehet, hogy profi körülmények közt is felvesszük majd, de ez még a jövő zenéje… :)

Célként talán azt emelném ki, hogy szeretnénk eljutni egy közepes ismertségi szintre, de mindezt amellett, hogy megtartjuk a saját stílusunkat. Nem szeretnék beállni a marketinggépezet sorába 3 perc hírnévért. Egy fesztiválon például egy délutáni kis színpados fellépést reális célnak tartunk mindannyian a zenekaron belül, reméljük lehetőségünk nyílik megmutatni ott is magunk.

Köszönjük a lehetőséget és az interjút!

A zenekar elérhetőségei:

www.facebook.com/shapesofdistortion

http://soundcloud.com/shapesofdistortion/sets

www.youtube.com/user/shapesofdistortion 

 

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4234

Beküldte: - okt 30 2012. Kategória Előadók, együttesek, Rockzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin