Ismerős Arcok: konceptalbum hazafias hangvétellel
Koncepciólemezt készített az Ismerős Arcok, a markáns hazafias hangvételéről ismert népszerű rockzenekar; a Kerítést bontok című anyagról, amely a csapat hetedik kiadványa, Nyerges Attila beszélt az MTI-nek.

“A tizenöt dal egy konkrét történetre van felfűzve, amely egy az 1960-as évek végén a határon túl született magyar fiatalember első negyven évét meséli el a születéstől, a gyermekkortól kezdve szülőföldje kényszerű elhagyásán és anyaországi megpróbáltatásain keresztül” – mondta a zenekar énekese, gitárosa, szövegírója az MTI-nek.

Nyerges Attila kitért arra, hogy a történeten belüli megoldások hasonlóak a korábbi Ismerős Arcok-lemezekhez, hiszen vannak a hazával, a nemzettel foglalkozó témák, más szövegeikben a hétköznapi ügyekkel kapcsolatos kérdések, a család fontossága, az idősebbek tisztelete, a szerelem jelenik meg.
A sztori a Legyél te! című dalban elérkezik a 2006-os magyarországi eseményekhez, az őszödi beszédhez, a rendőri túlkapásokhoz. “Ahogy ennek a dalnak a szövegében is fogalmaztam, annál egy picivel több kell, mint a jelszavak és hogy vesszen el Trianon. Nem csak a baloldal hibáit látjuk, ott is komoly gondok vannak, ahol a nemzetért való cselekvés kimerül abban, hogy részegen összeborulva énekeljük a Székely himnuszt. Azt szeretném, ha úgy lehetne élni a Kárpát-medence bármely pontján, hogy az ember büszke lehessen magyarságára, ehhez pedig a fejekben rendet kell tenni” – fejtette ki a frontember.
Kitért arra, hogy a címadó dal, a Kerítést bontok a kettős állampolgárság életbe lépésének állít emléket. Nyerges Attila elmondta, hogy bár az Ismerős Arcokat az úgynevezett nemzeti rock kategóriába szokás sorolni, ő ezzel nem ért egyet. “A világ legtermészetesebb dolgának tartom, hogy egy magyar zenekar a saját hazájáról, népéről, nemzetéről ír dalokat. Más nemzetek zenekarai is gyakran foglalkoznak saját hazájukkal, példaként említhetem az ír U2-t, Bono büszke ír voltára és gyakran odamond a briteknek” – jegyezte meg az énekes-szövegíró.
Az Ismerős Arcok zenéjében hatásként tetten érhető akár a Korál és Demjén Ferenc érzelmes, dallamos világa, de vannak jóval keményebb, rockosabb számok, az Ennyi című szerzeményben a rapper FankaDeli működik közre, a népzene jelenléte pedig állandó. “Számunkra a népzenei elemek, népdalfeldolgozások használata már az első lemez, a 2003-ban megjelent Egy a hazánk óta koncepció, mert fontos számomra, hogy a mi közönségünk is megismerje ezt a fantasztikus kincset” – hangsúlyozta Nyerges Attila. A mostani albumon a Kedves álmot… című népdalfeldolgozást Tóth Lilla adja elő, de van az anyagon egy régi magyar katonadal is, a Nem látlak téged többé. Zimber Ferenc cimbalmon, Papp Gyula harmonikán játszik.
A Grund Records kiadásában megjelent lemezt József Attila Kész a leltár című költeményének utolsó négy sora zárja, Latinovits Zoltán hangján. Ez – mint Nyerges Attila kiemelte – a történet méltó lezárását jelenti számukra.
Az Ismerős Arcok a múlt hétvégén a fővárosi MOM Kulturális Központban mutatta be új anyagát, legközelebb április 28-án lép fel Kaposváron, egy napra rá az óbudai Hajógyári-szigeten lesz koncert, májusban többek között Szegeden, Vecsésen, Szombathelyen, Keszthelyen és Szántódon a Pannónia Fesztiválon lesz látható-hallható a zenekar.
Az 1999-ben alakult csapat (Nyerges Attila – ének, gitár; Práder Vilmos – gitár, ének; Kovacsik Tamás – dobok; Galambos Nándor – basszusgitár; Tánczos István – szaxofon, ének; Leczó Szilveszter – billentyűs hangszerek) évente 100-120 koncertet ad.
“Több fesztiválon koncertezünk nyáron, határon túli magyarok lakta területeken szintén lesznek fellépéseink, mások mellett Tusnádfürdőn, de megyünk a Felvidékre is. Nem szeretnénk valamelyik oldal zenekara lenni, és úgy gondolom, ez közönségünk összetételén is látszik. Célunk, hogy a zenénk mindenkihez szóljon” – hangsúlyozta Nyerges Attila az MTI-nek. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3469

Beküldte: - ápr 18 2012. Kategória CD/DVD, Előadók, együttesek, Rockzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin