Elhunyt Ray Manzarek a Doors egyik alapítója
Hetvennégy éves korában meghalt Ray Manzarek, a The Doors egyik alapítója, a világhírű rockegyüttes billentyűse.

A  zenészt Németországban, egy bajorországi klinikán érte a halál hétfőn – erősítette meg a The Doors Facebook-oldalán is közzétett hírt az együttes menedzsere, Tom Vitorino. A billentyűs hosszú ideje rákban szenvedett.

Manzarek 1939-ben született Chicagóban, az 1960-as években Kaliforniában találkozott Jim Morrisonnal, az együttes későbbi énekesével, aki akkoriban még költő volt. Megalapították a The Doorst, amely Robby Krieger gitárossal és John Densmore dobossal kiegészülve a rocktörténet egyik legsikeresebb bandája lett, és legendája még évtizedekkel Morrison 1971-ben bekövetkezett halála után is él. Sikereiket olyan számok tették halhatatlanná, mint a Riders On The Storm, a Break On Through to the Other Side és a Light My Fire.

Ray Manzarek

Ray Manzarek

 

Morrison váratlan halála után Manzarek egy ideig még megpróbálta együtt tartani az együttest, ő énekelt, de a banda végül széthullott. A billentyűs az évek során más zenekarokban is játszott, majd író lett és filmeken dolgozott. Később újra összeállt Kriegerrel.

Robby Krieger úgy fogalmazott, mélyen lesújtotta barátja halálának híre. „Örülök, hogy az elmúlt évtizedben újra Doors-számokat játszhattam vele. Ray fontos része volt az életemnek és mindig hiányozni fog” – írta közleményében.

A The Doors, amely világszerte több mint 100 millió albumot adott el, bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, Manzareket pedig a műfaj legjelentősebb billentyűsei között emlegették, főleg azért, mert hangszere fontos szerephez jutott az együttes zenéjében, egy olyan korban, amikor a gitárjáték dominált. (MTI)

 

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4885

Beküldte: - máj 21 2013. Kategória Előadók, együttesek, Rockzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin