Bad Religion: True North
Bár a dallamos punk-rock stílusát sokak számára az Offspring, Green Day és Sum 41 triumvirátusa testesíti meg, létezik egy zenekar, amely már jóval korábban elkezdett ezen a színtéren mozogni, kvázi még úttörőnek is tekinthető.

A Bad Religion le is rakott néhány etalon-lemezt az asztalra, ám az utóbbi évek kevésbé a sikerekről szóltak. 2013 elején azonban egy olyan nagylemezzel tértek vissza, amely a korai időszakuk legszebb pillanatait eleveníti fel, leginkább talán a legendás No Control című albumhoz hasonlítható, hiszen ugyanazok a tömör, rövid dalszerkezetek, kissé a hardcore felé elmozduló gitárjáték, az énekes Greg Graffin jellegzetesen egyedi harmóniái, valamint azok a fülbemászó kórusok jellemzik, amiket aztán egy egész nemzedék koppintott le róluk.                (feol.hu-Gyuricza Ferenc)

Van az a sanda gyanúm, hogy ha listát akarnék készíteni azokról a punk-rock együttesekről, melyek énekese PhD fokozattal rendelkezik és egyetemi professzorként tevékenykedett, akkor az egy viszonylag rövid lista lenne. A Bad Religion-nek azonban nem Greg Graffin tudományos fokozata az egyetlen érdekessége.

Az 1979-ben alakult garázsbanda sokáig hardcore punkot játszott, majd amikor idővel finomítottak stílusukon, fokozatosan a hírnév is megérkezett. A szűk körökben már akkor is kultikusnak számító együttesnek sorrendben nyolcadik, Stranger Than Fiction című munkája hozta meg az igazi sikert. A korong 1994-es megjelenése óta állandó figyelemnek és médiaérdeklődésnek örvendenek. Zenéjük tartalmaz néhány igazán punkos elemet, mint például a társadalmi problémákról való éneklés szeretete vagy az ennél sokkal kevésbé magasztos torzított gitár, azonban nem állnak meg ennyinél. Kiemeli őket a többi punk együttes sorából dalaiknak a stílus általános jegyeihez képest szokatlanul lágy melódiái, valamint szövegeik meglepően választékos volta. Úgy tűnik, a geológusi diplomához bő szókincset is ad a University of California.

Az önmaguk legnagyobb meglepetésére világhírig jutó punkoknak a hivatalosan még meg sem jelent True North című albuma lesz a tizenötödik. Igen, hivatalosan még meg sem jelent – ugyanis e hó 22-ére várható – , azonban a gitárosuk, Mr. Brett által tulajdonolt kiadó a teljes anyagot feltöltötte a YouTube fiókjára, így ott bárki számára meghallgatható.

A srácoktól 40-es éveik végét taposó férfiaktól pont azt kaptuk, amire az elmúlt albumaikat ismerve számíthattunk: sok-sok zúzást, kifinomult gitárszólókat és néhány punkosan odatett káromkodást. Az album azonban ennél többet nem nagyon ad, az első pár meghallgatás után is pont olyan egysíkúnak tűnik, mint elsőre. Ha az ember többször végigmegy az egész anyagon, akkor meg fog ragadni néhány szám, azonban idő kell ahhoz, hogy ezek a számok elfoglalják helyüket a mentális zenetárban és ismételt hallgatásnál pár másodperc után felismerhetőek legyenek. Aki néhány hallgatásnál több esélyt nem ad új daloknak – és valljuk be, sokan vagyunk így – , az félre fogja dobni a lemezt és meg fog tartani belőle egy-két dalt, mondjuk a címadó True North-ot, a rendkívül szofisztikált című Fuck You-t, vagy a relatíve lassú Hello Cruel World-öt.

Bad Religion


Érződik a hanganyagon, hogy minden ízében profi munka, szépek Greg szólamai és a háttérből előkúszó vokál részek, minden hang a helyén van, sőt talán egy kicsit túlságosan is a helyén, hiszen egy punk-rock lemeznek nem feltétlenül előnye a zajmentesség. Egyszóval abszolút hallgatható a lemez, csak olyannyira hasonló hangszerelésűek, ritmusúak és hangulatúak a dalok, hogy könnyen egybeolvadhatnak az elmédben. Tudom, hogy a punk-zenét sosem kísérletező hajlamú dobmeneteiért és gitár-riffjeiért, vagy változatos hangszerelésű dalaiért szerettük, de ennél, azt gondolom, több várható el egy ekkora névtől.(kulton.hu)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4599

Beküldte: - feb 14 2013. Kategória CD/DVD, Előadók, együttesek, Rockzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin