Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
60 éves lett a magyar származású punk dobos, Tommy Ramone | Zene magazin

60 éves lett a magyar származású punk dobos, Tommy Ramone
Január 29-én 60 éves Tommy Ramone, az amerikai Ramones punkzenekar dobosa, producere. Az alapító tagok közül már csak ő van életben, Johnny, Joey és Dee Dee Ramone elhunyt. Ő az egyetlen magyar származású zenész, aki bekerült a Rock and Roll Dicsőségcsarnokába.

Tommy Ramone Erdélyi Tamásként látta meg a napvilágot Budapesten. Szüleivel 1956-ban hagyta el az országot, gyerekkorát New York Queens kerületében töltötte. Ekkor kötött barátságot John Cummings gitárossal, akivel egy garázszenekarban zenélt együtt.

Johnny 1974-ben a frissen alakult Ramones tagja lett, Tommy pedig a banda menedzsereként az esti fellépéseket szervezte a klubokban. A Ramones trióként indult: Joey dobolt, Johnny volt a gitáros, Dee Dee a basszusgitárt pengette és énekelt.

Tommy egy ideig még fontolgatta, hogy hangmérnök lesz, de nem sokáig: mivel Dee Dee nem tudott egyszerre énekelni és pengetni, Joey rukkolt előre a mikrofon mögé, ő pedig beült a dobszerelés mögé. (A gitárt is jól kezelte, az első három stúdióalbumban több számon is ő játssza a szólókat.)

A Ramones volt “a” punkegyüttes: négyakkordos, teljesen lecsupaszított, őrületig felpörgetett rock and rollt játszott, fülbemászó dallamokat, egyszerű szövegekkel. Legfeljebb kétperces dalaikat szakadt farmerban és bőrdzsekiben adták elő, a tagok vezetéknevüket valamennyien Ramone-ra változtatták – tisztelgésként a Beatles előtt, lévén a Ramone Paul McCartney álneve, amelyet a szállodai bejelentkező lapokon használt.

1976-ban megjelent első albumuk, amely örökre megváltoztatta a rockzenét, holott félórásnál is rövidebb anyag. Még abban az évben bemutatkoztak Nagy-Britanniában és a (botrányos) siker vitathatatlan volt, egy gát átszakadt. Nem sokkal később színre lépett a Sex Pistols, amely már a punk vad és romboló oldalát képviselte.

A Ramones élőben volt az igazi, 1974 és 1996, a megszűnés éve között 2293 koncertet adott, gyakorlatilag megállás nélkül turnézott. Tommy 1978-ban, a legnagyobb sikerek közepén szállt ki, és nem csak azért, mert belefáradt az állandó utazásba. Azt a többiek is elismerték, hogy ő volt az egyetlen “normális” közöttük, aki nem ivott, nem drogozott, és próbálta enyhíteni a konfliktusokat a nehéz természetű társai között.

A menedzseri posztot még egy ideig megtartotta, dalokat írt, sőt 2004-ben egy jótékonysági koncerten még egyszer beszállt az együttesbe. “Jó volt, de el kellett menni egy idő után. Már gyerekkorom óta szerettem a countryt, úgyhogy vettem egy mandolint és egy bendzsót, és elkezdtem bluegrasst játszani” – nyilatkozta Tommy, aki ma is a zenének él, egy akusztikus country-zenekarban gitározik.

A Ramones 2002-ben került be a rock halhatatlanjai közé, a tagok tavaly Grammy-életműdíjat kaptak. Joey ezt már nem élte meg, 2001-ben nyirokrák végzett vele, Dee Dee 2002-ben adagolta túl magának a drogot, Johnny 2004-ben szintén nyirokrákban halt meg.

Tommy Ramone 2008-ban látogatott először Magyarországra, és a Ramones Mánia emlékzenekar koncertjén üdvözölte a tomboló közönséget. Négy évvel korábban Washingtonban Simonyi András akkori magyar nagykövet társaságában együtt énekelte el a Let’s Dance című egykori Ramones-klasszikust egy rendezvényen.

forrás: noitema.hu

 

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3031

Beküldte: - jan 29 2012. Kategória Előadók, együttesek, Rockzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin