Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Új konyhanyelvet írt a Konyha | Zene magazin

Új konyhanyelvet írt a Konyha
November 30-án jelenik meg a Konyha zenekar első nagylemeze, a Konyhanyelv. Az album igazán sokszínűre sikerült: megtalálható rajta a szemtelenül macsó Kiskifli című punksláger, emellett azonban egyaránt vannak rajta vidám, ironikus és szívfájdítóan őszinte dalok is. Az albumot beharangozó Asszem visszafekszem című dalhoz abszurd videóklipet forgatott a csapat orosz tengerész-egyenruhában, rengeteg vodka, pezsgő és egy szépséges, fiatal színésznő társaságában.

 A Konyha zenekar debütáló albuma, a Konyhanyelv december elején jelenik meg a Lovasi András nevével fémjelzett Megadó Kiadó gondozásában. A lemezt egy szokatlan, abszurd videóklippel harangozza be a csapat, amit az Asszem visszafekszem című, sodró lendületű  dalukhoz forgattak. A Göbel Ákos által jegyzett, Szepesi Mátyás gitáros-énekes ötletéből forgatott klip sokkal inkább szürreális kisfilm, mint klasszikus zenekari promó-videó.

– A dal közepén hallható szlávos vokál-motívum kapcsán elkezdtünk orosz, illetve szovjet sztereotípiákkal dobálózni, ekkor láttuk meg magunkat tányérsapkában és egyenruhában, innentől pedig egyik ötlet hozta a másikat. Ennyi az egész, semmi több. Bár ki tudja: lehet hogy túl sokat fantáziáltunk anno az orosztanárnőnkről? – mondta Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere.

A hatvanas-hetvenes évek fésületlen rockzenéjét mai, erőteljes megszólalással és jól megírt, magyar nyelvű szövegekkel ötvöző Konyha előző klipes dala, a Kiskifli az egyetemi kollégiumi folyosók slágerévé vált olyan soraival, mint az “Eljött a pillanat / Ma kirúgom a csajomat / Ugye hoztál fogkefét?” Ez a pofátlanul egyszerű, punkos rock and roll is rajta lesz a hamarosan megjelenő Konyhanyelv című lemezen, ám az album hangzása ennél jóval sokszínűbb lett. Bár a lemezt dobos – basszusgitáros – gitáros/énekes felállásban rögzítették, ráadásul a dalok túlnyomó többségét élőben, egyszerre vették fel, szinte minden dal más és más. A hangzás olyan, mintha a csapat végigjátszotta volna a könnyűzenei nagylexikon vállalhatóbb fejezeteit a bluestól a soulon és a punkon át a trip-hopig.

A sokszínűséget és az izgalmas hangzást erősítik az illusztris közreműködők, köztük Egyedi Péter (Óriás), Fodor Máriusz és Toldi Miklós (Magashegyi Underground), Subicz Gábor (PASO) és Barabás Lőrinc. A vendégzenészek jelenléte azonban egyáltalán nem tolakodó: senki se számítson vad szólókra, a sok barát mind csupán egy-egy jól kitalálát témával, szólammal színesíti a Konyhanyelv lemez analóg, kortalan, energikus hangzását.

A Konyha zenekar legnagyobb erőssége azonban a dalszövegekben rejlik. A néha szemtelenül macsó, néha szívfájdítóan őszinte sorok nem félnek sem a humortól, sem a popzenei környezetben nehéz szavaktól. A zenekar tagjai szerint a Konyhanyelv ideális filmzene lenne egy olyan filmhez, amin jókat röhögsz menet közben, de az elejétől tudod hogy nem lehet happy end a vége.

A stúdió falai közül kiszabadult Konyha legközelebb november 30-án a Dürer Kertben lép fel az Óriás, a Képzelt Város és a Pegazusok Nem Léteznek társaságában, ahol a lemez csaknem teljes anyagát bemutatja. A tervek szerint a koncerten már kapható lesz a gyárból frissen kikerült korong.

Részletek:

www.konyhank.hu
www.facebook.com/konyhank

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4346

Beküldte: - nov 22 2012. Kategória CD/DVD, Popzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin