Izgalmas stíluskavalkád, légies dallamok a mïus zenekartól
Az utolsó simításokat végzi első nagylemezén a mïus zenekar. Horányi Júlia színházi díszlet-jelmeztervező és Álmos Gergely EUROPAN-díjas építész a zenében is kamatoztatja kreativitását, és szabadon kalandozik a műfajok között. A duó a napokban egy Pat Metheny-dal feldolgozásával lepi meg az igényes könnyűzene kedvelőit.

Különleges színfoltja a hazai könnyűzenei életnek a mïus. Horányi Júlia énekesnő és Álmos Gergely zeneszerző tavaly mutatkozott be a World Is Changing című EP-vel, amely rögtön elnyerte a vájtfülű közönség tetszését. A duó könnyedén és kifinomult ízléssel ötvözi egyedi hangzásvilággá a különböző műfajok stílusjegyeit.
- Nehéz lenne meghatározni a mïus zenéjének irányát, hiszen folyamatos útkeresés jellemez minket, és a dalaink eklektikusak. Alapvető a dzsessz, amihez Julcsi énekhangja az r ‘n’b hangulatát adja hozzá, felbukkannak nagyzenekari- és rock elemek is, illetve merítünk a Morcheeba és a Portishead által népszerűvé vált trip-hopból is. Több hangszeren játszom, de alapvetően számítógépen komponálok, így a lehetőségek száma végtelen. Vannak dalok, amelyekbe üstdob vagy éppen nagybőgő került. Ezeket a hangszereket a koncerteken session zenészek szólaltatják meg. Nem szabunk gátat a kreativitásnak – mondta Álmos Gergely, a mïus zeneszerzője.

A mïus első nagylemeze hamarosan elkészül a szegedi Black Hole Sound stúdióban, és januárban jelenik meg. Az alkotók azt ígérik, hogy a tavalyi EP hangulatát és hangszerelését viszik tovább, a megjelenés után pedig állandó zenésztársakkal indulnak majd turnéra. Az új lemez előtt a duó az amerikai világsztár, Pat Metheny egyik szerzeményének feldolgozásával kedveskedik a közönségnek. A légiesen könnyed, mégis szívszorító Slip Away című dalban Subicz Gábor, a Pannonia Allstars Ska Orchestra trombitása közreműködik. A mïus videóklipet is készített, amely apró, hétköznapi mozzanatokon keresztül mutatja be az élet egyik legnagyobb fájdalmát, a dalcímben rejlő elmúlást.

mïus - fotó: Frikker Zsolt

A mïus vizuális megjelenése a duó tagjainak civil szakmájából táplálkozik. Horányi Júlia kislánykora óta arról álmodott, hogy énekesnő lesz, mégis jelmez- és díszlettervezőként végzett Kaposváron. Munkája során egyebek mellett a Miskolci Nemzeti Színház, a Budapest Bábszínház, a Szegedi Kortárs Balett és a Maladype társulatával dolgozott együtt. Álmos Gergely a Műegyetemen tanult, és építész-tervezőként részt vett például a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a budapesti Nyugati Pályaudvar leendő új peronlefedésének munkálataiban. Idén az AMK+ Stúdió tagjaként első díjat nyert az EUROPAN nemzetközi városépítészeti tervpályázaton, amelyen kétévente mérik össze erejüket a 40 évesnél fiatalabb európai építészek.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=4400

Beküldte: - dec 5 2012. Kategória CD/DVD, Popzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin