Warning: preg_match_all() expects parameter 2 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4264

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269

Warning: mb_substr() expects parameter 1 to be string, object given in /home/mus10000/public_html/wp-includes/functions.php on line 4269
Viszockij-konferencia és koncert Budapesten | Zene magazin

Viszockij-konferencia és koncert Budapesten
Vlagyimir Viszockij (1938-1980), az életében tiltott orosz költő, zeneszerző, énekes életéről, munkásságáról tartanak nemzetközi konferenciát szerdán a Budapesti Gazdasági Főiskolán, majd alkotásaiból koncertet rendeznek az Orosz Kulturális Központban.

Az események szervezője a Régiók Interkulturális és Orosz Nyelvi Egyesülete, amely elsősorban orosz nyelvtanárokat tömörít. A szervezet elnöke, Viczai Péter az MTI-nek elmondta, hogy az egyesület fennállásának 20. évfordulóját Vlagyimir Viszockijjal ünneplik. Mint hozzátette, maga is Viszockij-kutató, az orosz költő volt doktori disszertációjának témája.
“A mostani lesz az első Viszockij-konferencia Magyarországon, költői est, kiállítás és koncert már többször is volt. A szerda délelőtti nemzetközi konferencián Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke köszönti a résztvevőket, akik között magyarok mellett orosz, bolgár és ghánai előadók elemzik verseit, zenéjét, a történelmi kort, a Brezsnyev-érát, amelyben a költő az elhallgattatott művészek közé tartozott, és azt is, miként lehet felhasználni munkásságát az orosz nyelvi oktatásban” – fejtette ki a főszervező.

Az Orosz Kulturális Intézetben szerda este Farkasvadászat címmel összeállítást hallhatnak az érdeklődők Viszockij verseiből és dalaiból a Cécó-Akusztik együttes előadásában. A frontember, Horányi László színművész, énekes, gitáros, aki debreceni színészként a Hangfogó együttessel már előadott Viszockij-műsort, ezúttal Russ Pál és Vincze Ervin társaságában lép színpadra.
Viczai Péter az MTI-nek elmondta, hogy Viszockijt ma már “össznépi Vologyának” tartják, népszerűsége folyamatosan nő, Oroszországban többen olvassák, mint Puskint vagy Dosztojevszkijt. Annak idején a tiltások ellenére is megénekelte az emberek gondját, baját, álmait, és mindazt kimondta, amit a mindennapi ember nem mert. Életében mindössze egyetlen verse jelent meg hivatalosan, de annak a szövegét is megkurtították. Ma több múzeuma van országszerte, többek között Moszkvában is. Gorbacsov hatalomra jutásával, a peresztrojka idején kezdték kiadni verseit és dalait, amelyekből nyolcszázat hagyott hátra.
Magyarországon három verseskötete jelent meg: a Tilalmakat szegve, a Farkasösvényen és A végzet dalai, mind a hármat Viczai Péter szerkesztette. (MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3705

Beküldte: - jún 12 2012. Kategória Komolyzene, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin