Ennio Morricone jövő januárban ismét a Sportarénában vezényel
Két év után ismét a Papp László Budapest Sportarénában vezényel Ennio Morricone. Minden idők egyik legnagyobb hatású filmzeneszerzője 2016. január 17-én 60 év zene című műsorának karmestere lesz.

A világhírű olasz komponista világkörüli turnéval ünnepli hivatásos zeneszerzői és karmesteri pályájának 60. évfordulóját. Tavalyi sikeres európai turnéjára több mint 150 ezren váltottak jegyet – tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.
“Hatalmas élmény, hogy műveimet fiatalok és idősebbek, a legkülönbözőbb anyagi és kulturális háttérrel rendelkező rétegek egyaránt örömmel hallgatják. Munkásságom hatvan éve során több mint hatszáz művet komponáltam, ebből jó néhány vált ismert slágerré. Jövőre egy teljesen új programmal lépünk fel. Tervezek például egy szvitet, melynek elemeit hét különböző mozifilmhez szereztem. Természetesen játszunk klasszikus darabokat is a Sergio Leone-féle westernekből” – idézte a közlemény Morriconét.
Ennio Morricone legutóbb 2014 februárjában, filmzeneszerzői karrierje kezdetének 50. évfordulóján lépett fel az Arénában, akkor a Modern Art Orchestrát vezényelte. Korábban többször turnézott a világban a Győri Filharmonikus Zenekarral és zenét írt Koltai Lajos Sorstalanság című filmjéhez.
A 60 év zene című világturné 2016. január 15-én Prágában indul szeretett együttese, a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar tiszteletére, amely előző nemzetközi turnéja során is kísérte a mestert, aki főbb nemzetközi mozifilmjeihez az együtessel készített lemezfelvételt. Akárcsak a korábbi turnék során, a programban több mint kétszáz zenész és énekes fog szerepelni a színpadon.
A 86 éves Ennio Morricone több mint félezer zeneművet komponált kifejezetten mozi- és tévéfilmek aláfestéséhez, emellett több mint száz klasszikus zeneművet jegyez. Ő írta például A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat, a Volt egyszer egy Amerika, a Cinema Paradiso és más világhírű filmek zenéjét. Dolgozott európai és hollywoodi rendezőkkel, szerzett zenét westernhez, drámához, vígjátékhoz, kalandfilmhez, krimihez, életrajzi művekhez.

Ennio Morricone

Ennio Morricone

Golden Globe- és Grammy-díjai mellett öt filmzenéért jelölték Oscarra (Mennyei napok – 1979, rendező: Terrence Malick; A misszió – 1986, Roland Joffé; Aki legyőzte Al Caponét – 1987, Brian De Palma; Bugsy – 1991, Barry Levinson; Maléna – 2000, Giuseppe Tornatore, operatőr: Koltai Lajos), végül 2007-ben életművéért kapta meg az Amerikai Filmakadémia elismerését.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=6165

Beküldte: - júl 14 2015. Kategória Komolyzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin