Minden, amit a Mary Poppins musicalről tudni lehet!
Ma tartották a Mary Poppins musical sajtótájékoztatóját. A sajtótájékoztató képeit ide kattintva lehet megtekinteni. A musical szereposztásáról már írtunk(lásd kapcsolódó cikkeinket a lap alján), de most egy kis ismertetőt írunk a Mary Poppins musicalről.

A Madách Színház 2012/2013-as évadjának musical szenzációja a színpadi csodákkal teli Mary Poppins lesz – Magyarországon először és non-replica változatban!

Mary Poppins mágikus erejű figuráját, a gyerekirodalom felejthetetlen dadusának alakját az ausztráliai születésű angol Pamela Lyndon Travers (1899. augusztus 9. – 1996. április 23.), találta ki.

Travers – eredeti nevén Helen Lyndon Goff -, már tinédzserként verseket publikált, később színésznőként szerzett hírnevet: egy Shakespeare műveket játszó társulattal turnézott Ausztráliában és Új-Zélandon.

Ugyan színészi karrierje felfelé ívelt, Travers elhagyta a társulatot, és újságíróként folytatta pályáját egy Sydney-i újság munkatársaként, egyúttal Ausztrália-szerte elismert költővé vált. Az akkori, konzervatív szemlélettel azonban nem tudott azonosulni, így 1924-ben Angliába költözött, és P. L.Travers írói álnéven az írásnak szentelte életét. A kezdeti nehézségek utáni fordulópontot George William Russel költő, The Irish Statesman szerkesztőjének barátsága jelentette. Russel vetette fel az ötletét egy boszorkányról szóló írásnak is. A történet végül vendégségbe érkező gyerekek szórakoztatására született meg.

Ugyan a főszereplő nem boszorkány, hanem egy varázslatos képességekkel bíró kivételes dadus, kezében esernyővel és útitáskával, a Cseresznyefa utca 17. szám alatt. Azaz nem más, mint MARY POPPINS.

A mese könyvvé nőtte ki magát, és 1934-ben jelent meg Mary Shepard (E. H. Shepard, a Micimackó megrajzolójának lánya) illusztrációival. A könyv már megjelenésekor hatalmas sikert aratott, amit csak növelt a történet továbbgondolása hét újabb regényben:
- Mary Poppins visszatér (1935)
- I Go By Sea, I Go By Land (1941)
- Mary Poppins Opens the Door (1943)
- Mary Poppins a parkban (1952)
- Mary Poppins A-tól Z-ig (1962)
- Mary Poppins a konyhában (1975)
- Mary Poppins in Cherry Tree Lane (1982)
- Mary Poppins and the House Next Door (1988)

Az epizódokat évtizedeken át írta, regénnyé, sőt regénysorozattá formálta azokat, még 90 évesen is dolgozott rajta. A Mary Poppins könyvek kulcsa számos irodalmi tanulmány, ám ugyanilyen meghatározó volt Travers érdeklődése a misztikum, a legendák és spirituális tanok iránt. Mindezek együttesen tették lehetővé a fantázia és a hétköznapok eseményeinek könnyed és természetes egymásba fonódását a nevelőnőről szóló történetekben. Ezért is szánta műveit az írónő nemcsak a gyermekek, hanem felnőtt olvasóinak kezébe is.
A II. világháború alatt P. L. Travers Manhattan-ben telepedett le. 1945-ben itt kapott először ajánlatot a Disney-től a könyvsorozat megfilmesítésre. Az írónő meglehetősen szkeptikusan fogadta a felkérést és 1959-ig nem is egyezett bele az adaptációba.

Végül a Disney megkapta a jogokat, Travers pedig tanácsadóként kísérte végig a folyamatot. A végeredménnyel azonban így sem volt maximálisan elégedett. Aggályai ellenére azonban a film világsiker lett, és 1964-es premierje óta újabb és újabb generációkat bűvöl el.

A film címszerepét a fiatal brit színésznő, Julie Andrews keltette életre. Alakításával és gyönyörű, 4 oktávnyi hangjával nemcsak a mozirajongókat varázsolta el, de a filmszakma elismerését is kivívta:
1965-ben a Mary Poppins-ért megkapta a Legjobb színésznő kategóriában a
Golden Globe-díjat, és a Legjobb női főszereplő Oscar-díját.
Ám nem csak ezt az Oscar-díjat tudhatja magáénak a musical film. Ugyanis – a filmtörténetben egyedülállóan -, 13 jelöléssel indult a 37. Oscar-gálán. Többek között a Legjobb film, Legjobb rendező (Robert Stevenson), Legjobb adaptált forgatókönyv (Bill Walsh, Don DaGradi) kategóriákban. Végül a Legjobb női főszereplő elismerésén túl elnyerte az Oscart a Legjobb vágás (Cotton Warburton), a Legjobb eredeti filmzene (Irwin Kostal), a Legjobb vizuális
effektusok (Peter Ellenshaw, Eustace Lycett, Hamilton Luske) és a Legjobb dal (Robert és Richard Sherman: “Chim Chim Cher-ee”) kategóriákban. Az utóbb említett dal a Bert-et alakító amerikai színész, Dick Van Dyke előadásban hallható a filmben.

1993-ban Cameron Mackintosh brit színházi producer megkapta a színpadi adaptáció megírásának jogát Pamela Traverstől. 2001-ben pedig a Disney Theatrical vezetőjével, Thomas Schumacherrel folytatott tárgyalások eredményeként megszületett a döntés, miszerint a filmben elhangzó dalok szerepelnek a színpadi változatban is. A színpadi musical előzetes vázlata 2002-
ben, a végleges változat 2004-ben készült el. A szövegkönyv Julian Fellowes munkája, az eredeti zenét Richard M. Sherman, a dalszöveget Robert B. Sherman írta. Az új dalokat és zenét George Stiles szerezte, a dalszövegeket Anthony Drewe írta.

Az ősbemutatóra 2004 decemberében került sor a londoni West Enden, a Prince
Edward Theatre-ben. Azóta a világ színpadairól levehetetlen, rengeteg jelölést magáénak tudó, és számos díjat nyert sikerdarabbá vált:
Az eredeti londoni produkció 2005-ben megkapta a Laurence Olivier-díjat a Legjobb színésznő egy musicalben (Laura Michelle Kelly), illetve a Legjobb koreográfia (Matthew Bourne és Stephen Mear) kategóriákban.
2005-ben az előadást megtekintette Julie Andrews is. 2007-ben az eredeti Broadway előadás Legjobb díszletét (Bob Crowley) Tony-díjjal ismerték el, és elnyerte a Drama Desk Award-ot is az Outstanding Set Design (Bob Crowley), valamint az Outstanding Featured Actor in a Musical (Gavin Lee) kategóriában.

A világpremier óta a musicalt bemutatták számos európai nagyvárosban, és természetesen Ausztráliában is. Budapestre, a Madách Színházba 2012 szeptemberében érkezik meg a Mary Poppins, Bárány Ferenc fordításában.
A kreatív team tagjai:
Díszlettervező: Rózsa István
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Zenei vezető: Kocsák Tibor
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Animáció és plakát tervek: Vízvárdi András
Rendező: Szirtes Tamás

Forrás: http://www.musicalinfo.hu

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3351

Beküldte: - márc 28 2012. Kategória Komolyzene. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin