Kocsis Zoltán: az erdélyi turnén egy optimális előadás és egy ideális közönség talált egymásra
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar erdélyi turnéjával “sikerült valamennyit helyrehozni azokból a hibákból, amelyeket a politikusaink a közelmúltban elkövettek” – nyilatkozta az MTI-nek turné végéhez közeledve Kocsis Zoltán, a zenekar főzeneigazgatója, aki szerint “egy optimális előadás és egy optimális közönség talált egymásra”.

A héten tartott nagyszebeni, marosvásárhelyi, csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári fellépés után a Nemzeti Filharmonikusok vezetői pénteken délelőtt találkoztak a kolozsvári sajtóval. Kocsis Zoltán karmester az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, “összehasonlíthatatlan élményeket” gyűjtött maga is. “Egy optimális előadás és egy ideális közönség talált egymásra” – vélte a zenekar vezetője, aki maga vezényelte az erdélyi városokban a hangversenyeket. Hozzátette, nagyon ritkán tapasztalni azt, hogy nincsen mocorgás a szünetekben, hogy a taps csak az utolsó hang után, a megfelelő pillanatban csendül fel. “Ezt a hangulatot kevésszer éltem meg életemben – jelentette ki a karmester. – Hihetetlen nagy élmény volt a turné, amit az első adandó alkalommal szívesen megismételek”.

Kocsis Zoltán elmondta, hogy noha elsősorban magyarok lakta városokban álltak a közönség elé, a turné mégiscsak a zenéről szólt. “A közönség, akármilyen összetételű, akármilyen alapállású volt, nem valami demonstrációra készült, hanem elsősorban a muzsikáért jött be az előadásinkra” – jelentette ki a zenekar vezetője.
Kocsis Zoltán hangsúlyozta, a kárpát-medencei koncertsorozatnak alapelve volt, hogy a fogadó ország többségi reprezentatív komponistájának egy zeneművét is eljátsszák. “Ez a gesztus értéken túlmenően is egyfajta művészi krédót is tükröz” – jelentette ki Kocsis Zoltán. Hozzátette, George Enescu Román rapszódiáját rendkívül sokat játsszák Romániában, a Nemzeti Filharmonikusok előadása mégis sokakat meglepett, mert ők visszatértek az ősforráshoz, és maximálisan figyelembe vették Enescu eredeti interpretációját.
A Nemzeti Filharmonikusok Enescu műve mellett Kodály Zoltán Galántai táncait és Bartók Béla Concertóját adták elő. Csupán Marosvásárhelyen változott a program, ahol az Enescu-mű helyett a városban élő Csíky Boldizsár egyik műve csendült fel a zenekar és ifjabb Csíky Boldizsár zongoraművész előadásában. A Nemzeti Filharmonikusok erdélyi turnéja a szombati nagyváradi fellépéssel zárul.(MTI)

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3763

Beküldte: - jún 22 2012. Kategória Komolyzene, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin