Kocsár Miklós Csellóversenye bővített változatban
A Szimfonikus felfedezések sorozat következő vendége a Savaria Szimfonikus Zenekar lesz a Művészetek Palotájában. A szerdai koncerten Rohmann Ditta Kocsár Miklós Csellóversenyének legújabb, a zeneszerzővel együtt bővített változatát szólaltatja meg

“A darabot előzőleg januárban Szombathelyen játszottuk a Savaria Szimfonikusokkal. A Csellóversenyt eredetileg Onczay Csabának írta a szerző a kilencvenes években. Már a januári koncertre változtatott művén Kocsár Miklós, azóta pedig engem is bevonva, még egy kissé átdolgozta, így valamivel hosszabb lett a versenymű” – mondta el az MTI-nek Rohmann Ditta.

Hozzátette: a szombathelyi koncertre többen is átrándultak Ausztriából, akik elismerték, hogy némi előítélettel ültek be a kortárs alkotást meghallgatni. A program után azonban bevallották, fölöslegesen aggódtak, a mű szép zene.
“Klasszikus formában felépített kompozíció, gyors, lassú és virtuóz zárótétellel. A hangvétele a bartóki hagyományokból ered. A hallgatónak és az előadónak egyaránt jól megközelíthető impresszionisztikus, ritmikus, színesen és gazdagon hangszerelt muzsika” – részletezte a csellóművész.
Rohmann Ditta a koncertezés mellett a debreceni egyetem zeneművészeti karán tanít és folytatja a zenei ismeretterjesztést, iskolákban mutatja be hangszerét és hozza a serdülőkhöz közelebb a klasszikus zenét.
A hangversenyen Kocsár Balázs vezényletével egy ősbemutató is elhangzik. A középnemzedékhez tartozó Tóth Péter a szombathelyi együttes számára komponálta Canzonieri című művét. Az est második részében a hatalmas életművet hátrahagyó romantikus finn szerző, Jean Sibelius 1915-ben keletkezett V. szimfóniáját játsszák.

Rövid URL: http://www.musicmagazin.hu/?p=3205

Beküldte: - feb 28 2012. Kategória Komolyzene, Koncertek, előadások. Tudod követni a válaszokat ezen keresztül RSS 2.0. Egy választ vagy a trackbacket tudsz hagyni ha belépsz

Hozzászólások:

Képgaléria

:
Bejelentkezés | Designed by Zenei magazin